Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reduceri comerciale la vanzare bunuri in sistemul buy back. Ce implicatii fiscale apar?

19-Sep-2014
11843
In analiza urmatoare, pornim de la o societate romana, SRL, platitoare de TVA si impozit pe profit, care comercializeaza articole sportive. Societatea intentioneaza sa introduca sistemul buy back. Astfel, la vanzarea unui produs nou se aplica o reducere daca se preia de la client un produs similar, dar vechi, cu un anumit grad de uzura. Produsul second-hand va fi reparat si comercializat tot prin magazinul firmei.

Vom vedea astfel ce inregistrari contabile implica vanzarea produselor noi (biciclete), cu reducere, preluarea de la clienti a produselor vechi si repararea acestora in regie proprie. Vom vedea si cum se evealueaza acestea, in vederea inregistrarii lor in evidenta contabila, precum si ce implicatii au operatiunile de mai sus referitor la TVA.

Acordarea reducerii comerciale la momentul vanzarii de biciclete noi nu implica inregistrari contabile si fiscale distincte, asa cum se aplica in cazul reducerilor acordate ulterior vanzarilor prin debitul contului 709 "Reduceri comerciale acordate". Astfel, in evidenta contabila si fiscala veniturile se inregistreaza la valoarea neta rezultata din diferenta dintre:

pretul de vanzare cu amanuntul afisat la raft si introdus pe coduri in memoria casei de marcat fiscale;
reducerea comerciala acordata, introdusa pe fiecare produs in memoria casei de marcat fiscale.

Practic, reducerea comerciala se suporta din adaosul comercial inregistrat la receptia bunurilor efectuata cu ocazia intrarii bunurilor in gestiune, fara a fi afectat costul de achizitie al bunurilor respective. Din punct de vedere contabil, in functie de posibilitatile oferite de programul informatic de contabilitate, reducerea comerciala acordata se inregistreaza dupa cum urmeaza:

fie in rosu prin inregistrarea 371 "Marfuri" = 378 "Adaos comercial" si concomitent 371 "Marfuri" = 4428 "TVA neexigibila";
fie in negru prin inregistarea 378 "Adaos comercial" = 371 "Marfuri" si concomitent 4428 "TVA neexigibila" = 371 "Marfuri".

Preluarea fiecarei biciclete vechi de la clientul persoana fizica se efectueaza pe baza borderoului de achizitie ca document justificativ de intrare a bunurilor in gestiune si de inregistrare in evidenta contabila 371 = 401. Această achizitie nu se supune impozitului pe venit prin retinere la sursa din suma achitată persoanei fizice, aspect reglementat in mod expres prin art. 42 " Venituri neimpozabile" lit. g)" in intelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile: …..g) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul personal, altele decât câştigurile din transferul titlurilor de valoare, precum şi altele decât cele definite la cap. VIII^1.". Evaluarea fiecarei biciclete vechi se efectueaza de catre o comisie desemnata in aceste scop, comisie care trebuie sa aiba in vedere valoarea de piata a bicicletei respective, corectata cu gradul de uzura a acesteia si cu valoarea estimata a costului reparatiilor. Reparatia in regie proprie presupune achizitia de materiale diverse si de piese de schimb a caror valoare se inregistreaza in debitul contului 3021 "Materiale auxiliare" si 3024 "Piese de schimb". Pe masura utilizarii acestora la repararea bicicletelor, valoarea materialelor se inregistreaza pe baza bonurilor de consum prin debitul contului 6021 "Cheltuieli cu materialele auxiliare" si debitul contului 6024 "Cheltuieli privind piesele de schimb". Aceste inregistrari contabile sunt recomandabile in situatia in care bicicletele se vand in aceiasi perioada fiscala astfel incat cheltuielile realizate sa fie aferente veniturilor impozabile realizate din vanzarea bicicletelor. In situatia in care este posibil, recomandabil ar fi ca valoarea pieselor de schimb sa reintregeasca costul de achizitie al fiecarei biciclete, caz in care trebuie organizata contabilitatea de gestiune pentru a determina costul efectiv de achizitie al fiecarei biciclete format din urmatoarele elemente:

costul de achizitie al bicicletei de la persoana fizica, inregistrat intr-un cont analitic distinct pentru organizarea evidentei bicicletelor achizitionate prin sistem buy-back:

371.02 = 401 250 lei

costul de achizitie al pieselor de schimb pentru repararea bicicletei respective.

= 401 42 lei

= 401 10

Suma TVA deductibila aferenta pieselor de schimb poate fi dedusa deoarece vanzarea bicicletelor este operatiune taxabila prin colectarea TVA la cota standard de 24%.

reintregirea costului de achizitie al bicicletei cu valoarea pieselor de schimb:

371.02 = 3024 42 lei
In acest caz, costul de achizitie al bicicletei este de 292 lei.

adaosul comercial practicat si suma TVA neexigibila aferenta bicicletei destinate comercializarii cu amanuntul:

371.02 = 378.02 44 lei (292 lei x 15%)

371.02 = 4428 81 lei (292 lei + 44 lei x 24% = 81 lei)

vanzarea bicicletei la pret cu amanuntul:

5311 = % 417 lei
707.02 336 lei
4427 81 lei

descarcarea gestiunii bicicletelor comercializate in sistem buy-back:

% = 371.02 417
607.02 292
378.02 44
4428 81

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016