Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reduceri comerciale primite de la furnizor. Facturare si includerea in baza impozitului

12-Mar-2013
72603

Analizam astazi cazul unei firme producatoare de mobila care primeste o reducere comerciala din partea furnizorului la achizitia materiei prime. Reducerea este facturata separat prin factura. Vom vedea daca acest discount se inregistreaza in contul 709 sau 767 si daca venitul sta la baza calcului impozitului pe venitul microintreprinderilor de 3%. In plus, vom stabili in ce masura ar trebui inregistrata aceasta reducere in contabilitate in cazul in care s-ar face pe aceeasi factura cu materiile prime.



Va recomandam, spre analiza, si rezolvari mai noi ale unor situatii din acelasi registru de reduceri sau discounturi si care tin cont de legislatia din 2017:

Discounturi comerciale primite si acordate. Ce tratament contabil se aplica?

Credit note. Reduceri comerciale primite. Cum procedam?


Reduceri acordate clientilor din UE si din afara UE. Cum procedam?


Model Monografie contabila pentru reduceri comerciale ulterioare. Un exemplu corect pentru o activitate profesionala de succes!

Reduceri comerciale acordate ulterior facturarii. Ce monografie contabila intocmim?

 

De asemenea, accesati www.portalcontabilitate.ro - Portal de consultanta specializata!

Solutia consultantului:

La art. 51 alin. (4) din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 se precizeaza:
"Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct în contabilitate (contul 609 «Reduceri comerciale primite», respectiv contul 709 «Reduceri
comerciale acordate»), pe seama conturilor de terti."

La alin. (6) al aceluiasi articol se prezinta definitia reducerilor financiare, ca fiind "sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute")."

In codul fiscal , la punctul 14 din normele date in aplicarea art. 112^7 se stabileste baza asupra careia se va aplica procentul de impozit de 3%:

"Baza impozabila asupra careia se aplica cota de 3% este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate în creditul conturilor din clasa a 7-a «Conturi de venituri», cu exceptia celor inregistrate in:
- Veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- Veniturile aferente costurilor serviciilor ii curs de executie;
- Veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
- Veniturile din subventii de exploatare;
- Veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare ;
- Veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobinzi si/sau penalitati de intirziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- Veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor denatura stocurilor sau a activelor corporale proprii."

Din cele prezentate rezulta urmatoarele:
- reducerile comerciale primite de un client al unui furnizor, ulterior facturii de bunuri, se evidentiaza distinct in contabilitate prin creditul contului 609 "Reduceri comerciale primite" in corespondenta cu debitul contului 401.

La functiunea contului 609 din reglementarile contabile se arata:
"In creditul contului 609 "Reduceri comerciale primite" se inregistreaza:
- valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii (401)."
Asadar, nota contabila aferenta reducerilor comerciale primite ulterior facturii de bunuri este urmatoarea:
401 = 609
4426 = 401 cu suma TVA in rosu
sau 401 = 4426 cu suma TVA in negru.
Se observa ca in clasa 7 (care reprezinta baza pentru aplicarea impozitului de 3%) nu se va include si contul 609, desi este un cont de pasiv si isi incepe functiunea prin creditare.

- reducerile financiare se primesc doar in situatia unor plati efectuate inainte de data scadentei. Acestea se inregistreaza in contul 767 la data facturii primite pentru reducerea financiara, iar inregistrarea contabila este urmatoarea:
401 = 767
4426 = 401 cu suma TVA in rosu
sau 401 = 4426 cu suma TVA in negru.
La functiunea contului 767 din reglementarile contabile se arata:
"In creditul contului 767 "Venituri din sconturi obtinute" se inregistreaza:
- valoarea sconturilor obtinute de la furnizori sau alti creditori (401, 404, 462, 512)"
Asadar, contul 767 intra in baza de calcul pentru impozitul microintreprinderilor.

Pe aceeasi factura cu materia prima nu se poate factura decit reducerea comerciala, cea financiara (care, asa cum am arata mai sus, se acorda doar pentru plati inainte de scadenta - nu si la scadenta) se va factura intotdeauna pe o factura distincta de factura de marfa.

Daca reducerea comerciala se va factura pe aceeasi factura cu materia prima, atunci in contabilitatea cumparatorului materia prima se va inregistra cu pretul diminuat cu reducerea comerciala, deci reducerea nu se va mai inregistra distinct, separat in contabilitate.

Exemplu:
- pe o factura se primesc suruburi 10 kg * 3 lei / kg = 30 lei si TVA 7.2 lei
Pozitia a doua din aceeasi factura se refera la o reducere comerciala de 10%, adica: minus 3 lei si TVA minus 0.72 lei
Valoarea totala a facturii este de: baza 27 lei si TVA 6.48 lei = 33.48 lei
Materia prima se va inregistra in contabilitate nu la pretul de 3 lei/kg, ci la pretul de 2,7 lei (adica 27 lei : 10 kg):
301 = 401 27 lei (10 kg * 2,7 lei / kg)
4426 = 401 6,48 lei

Rreducerea comerciala facturata pe aceeasi factura cu produsele se inregistreaza in contabilitate prin faptul ca reduce pretul de inregistrare al produsului.
Acest aspect este stipulat la art. 51 alin. (3) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 :

"Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor."

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Creditare societate. Reglementari cheie si studii de caz utile

    • Creditarea unei societati reprezinta o solutie frecvent utilizata de catre antreprenori pentru a finanta activitatea curenta, investitiile sau alte nevoi ale afacerii. Aceasta poate fi realizata fie de catre asociati, fie prin surse externe, precum institutii financiare sau alte entitati. Insa, procesul implica respectarea unor reglementari fiscale si contabile clare, menite sa asigure transparenta si legalitatea tranzactiilor. In acest articol, vom analiza aspectele cheie ale creditarii unei...» citeste mai departe aici

  • Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin privind aprobarea modelului si continutului formularului 39X, Declaratie informativa privind activitatea de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata printr-o platforma digitala. In aceasta categrie intra operatorii Bolt, Uber, BlackCab. Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna Conform Referatului de Aprobare, ANAF asigura colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea...» citeste mai departe aici

  • Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante

    • ANAF reaminteste contribuabililor interesati ca, luni 2 decembrie 2024 este termenul limita de depunere a ”Declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394. Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante Perioada de raportare (luna, trimestru etc.) este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din...» citeste mai departe aici

  • Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor

    • Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor nedeductibile la platitorii de impozit micro? Sa luam cazul in care la o microintreprindere amortizarea este peste 1500 lei si are cheltuieli cu combustibilul pentru mijloace de transport folosite si in scop personal. Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor? Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor Specialistul ne spune ca in cazul unei microintreprinderi, din punct de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016