Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reevaluare activ complet amortizat

28-Mai-2019
12394

O societate se confrunta cu urmatoarea situatie: Detine un mijloc fix care este amortizat complet. "Valoarea de inventar este 10.000 lei si amortizarea in valoare de 10.000 lei. La prima reevaluare i se da o valoare justa, de un evaluator autorizat in suma de 5.000 lei. Dupa reevaluare, acest activ este tratat ca un mijloc fix la noua valoare recalculata si cu o alta durata de utilizare sau ca un obiect de inventar? Dar daca evaluatorul autorizat evalueaza acest activ la o valoare reevaluata sub 2.500 lei, respectiv 900 lei, cum va fi tratat acest activ?"

In cele ce urmeaza redam raspunsul complet oferit de expertul nostru.

Raspunsul specialistului:

Din punct de vedere contabil, potrivit reglementarilor in vigoare aprobate prin Omfp nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, pct. 100 si urmatoarele, o imobilizare corporala complet amortizata, daca mai poate fi folosita, poate primi o noua valoare si o noua durata de utilizare economica, corespunzatoare perioadei estimate ca ar mai fi folosita in continuare. Faptul ca un mijloc fix complet amortizat mai poate fi utilizat in continuare si nu prezinta un pericol pentru cei care il folosesc, trebuie sa rezulte dintr-un studiu, proces verbal, raport de expertiza, confirmare etc. care implica raspunderea de specialitate a persoanei care l-a intocmit, de regula, un profesionist calificat in evaluare, membru al unui organism profesional in domeniu.

Reevaluarea mijloacelor fixe complet amortizate genereaza un plus de valoare care se inregistreaza in ”ct. 105” prin nota: 2xx = 105 valoare reevaluata.

Noua valoare se va amortiza pe durata estimata de entitate.

Conform punctului 109 din OMFP 1802/2014, surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezultatul reportat, atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat. Capitalizarea rezervei din reevaluare se inregistreaza: 105 ”Rezerva din reevaluare”= 1175 "Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare".

Din punct de vedere al determinarii rezultatului fiscal, cheltuielile cu amortizarea sunt considerate deductibile, dar, potrivit prevederilor art. 26 alin. (6) din Codul fiscal, rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale.

Ca urmare, amortizarea noii valori nu afecteaza rezultatul fiscal in ceea ce priveste impozitul pe profit.

Mentionam ca mijloacele fixe amortizabile (activele corporale) sunt acele imobilizari corporale care, potrivit prevederilor art. 28 alin. (2) din Codul fiscal, trebuie sa indeplineasca anumite criterii, printre care si pe acela privind valoarea minima de intrare de 2.500 lei, valoare care se amortizeaza intr-o perioada de timp estimata ca durata de utilizare.

Daca noua valoare stabilita de evaluator este sub limita de 2.500 lei, la alin. (21) al art. 28 din Codul fiscal, se prevede posibilitatea recuperarii noii valori prin deduceri de amortizare. Prevederea este reglementata si de dispozitiile Omfp nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, in sensul ca acestea nu impun o valoare minima de la care bunurile respective se califica drept mijloace fixe. Conditia este ca acestea sa aduca beneficii economice viitoare si sa fie detinute pe o perioada mai mare de un an.

Rezulta ca, atat din punct de vedere contabil cat si fiscal, noua valoare a activului reevaluat (cu o valoare mai mica de 2.500 lei) se poate recupera fie imediat, prin darea lui in consum, fie pe seama cheltuielilor cu amortizarea (pct. 138 din OMFP nr. 1802/2014, pct. 31 din normele metodologice emise in aplicarea art. 28 din Codul fiscal).

Trebuie mentionat ca, potrivit prevederilor art. 28, alin. (17) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe sunt deductibile la stabilirea rezultatului fiscal fara sa se tine cont de amortizarea contabila.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016