Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Refacturare cheltuieli catre societatea-mama. Care va fi tratamentul fiscal?

23-Nov-2015
5839

In analiza de mai jos, discutam despre cazul in care se refactureaza toate cheltuielile nedeductibile pentru compania-mama conform unui contract de servicii la care se adauga un procent reprezentand adaos comercial pentru calculul impozitului pe profit.

Vom putea considera aceste cheltuieli nedeductibile drept venituri neimpozabile dat fiind faptul ca altfel sunt impozitate dublu? Se va inregistra prin prima faza cheltuiala nedeductibila si apoi venit din servicii?

Costurile refacturate pot fi considerate operatiuni economice de natura tranzactiilor intre doua persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, fiecare pe teritoriul statului membru pe care este stabilit.

Facturile primite reprezinta cheltuieli ale societatii mama si venituri pentru sucursala.

In ceea ce priveste preturile aferente contractelor incheiate intre societatea mama si sucursala se tine seama de prevederile pct. 89 din Normele de aplicare a Legii nr. 571/2003
cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit caruia la stabilirea pretului de piata al transferurilor efectuate intre persoana juridica straina si sediul sau permanent, precum si intre acesta si orice alta persoana afiliata acesteia, vor fi utilizate regulile preturilor de transfer.

Potrivit prevederilor art. 29 din Legea 571/2003, persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania au obligatia de a plati impozitul pe profit pentru profitul impozabil care este atribuibil sediului permanent.

Profitul impozabil al sediului permanent se determina prin tratarea acestuia ca persoana separata si prin utilizarea regulilor preturilor de transfer la stabilirea pretului de piata al unui transfer facut intre persoana juridica straina si sediul sau permanent.



Potrivit art. 20 lit. c) din Codul Fiscal,sunt venituri neimpozabile veniturile din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din recuperarea cheltuielilor nedeductibile.

Sunt considerate venituri neimpozabile veniturile prin care se recupereaza cheltuielile pentru care nu s-a acordat deducere la momentul efectuarii lor, cum sunt: rambursarile de impozit pe profit platit in perioadele anterioare, restituirea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, veniturile din anularea unor provizioane care au fost considerate cheltuieli nedeductibile la data constituirii lor si altele asemenea.

In masura in care intre societatea mama si societatea din Romania exista un contract sau un acord privind refacturarea cheltuielilor sau unor cheltuieli suportate de societatea din Romania, se au in vedere prevederile mentionate, respectiv, veniturile aferente unor cheltuieli nedeductibile sunt veniturile neimpozabile.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016