Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Refacturarea se va face cu TVA sau fara?

17-Oct-2011
9548
SRL X cu sediul in Romania semneaza contract cu SRL Y din Romania, in vederea prestarii de catre Y a unor servicii de training in spatiul UE (in afara Romaniei), la firma mama Z. Toate firmele sunt inregistrate in scop de TVA. SRL Y factureaza catre SRL X.

Intrebare:

SRL X trebuie sa refactureze catre firma mama Z. Va refactura cu TVA sau fara?

Raspuns:

Practic, firma X are calitatea de cumparator-revanzator al serviciului de training. In acest caz, refacturarea costului acestui serviciu catre firma Z din Comunitate reprezinta o prestare intracomunitara de servicii pentru care se aplica regula generala de taxare de la articolul 133 alin. (2) conform careia serviciul este impozabil la beneficiarul serviciului de training.


In acest caz, serviciul este neimpozabil in Romania daca firma Z comunica firmei X urmatoarele doua informatii obligatorii:
  • adresa sediului activitatii economice sau a unui sediu fix din Comunitate pentru care serviciile sunt prestate;
  • un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din oricare alt stat membru, dar nu din Romania.
Aceasta obligatie este impusa prin alineatul (9) punctul 13 din normele de aplicare ale articolului 133 alineatul (2), pentru serviciile intracomunitare. Daca acceasta obligatie este indeplinita, se considera ca locul prestarii serviciului este in statul membru de consum al serviciului.

Firma X poate dovedi ca locul de utilizare a serviciului se afla intr-un stat membru pe baza contractului sau a comenzii prin care se identifica sediul care primeste serviciile.

In baza acestui document se poate stabili:

  • sediul respectiv este entitatea care plateste contravaloarea serviciilor sau costul acelor servicii;
  • natura si scopul serviciilor, elemente care permit identificarea sediului sau a sediilor catre care serviciul este prestat;

  • orice alte informatii relevante pentru stabilirea locului prestarii.

D.p.d.v. fiscal, pentru aceasta operatiune, firma X procedeaza astfel:
  • se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de refacturarea serviciului;
  • considera ca efectueaza un serviciu intracomunitar pentru care aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alin. (2), cunoscuta sub denumirea B2B ;
  • emite factura fara sa colecteze TVA, dar inscrie mentiunea ?neimpozabil in Romania?;
  • completeaza jurnalul pentru vanzari cu factura emisa;
  • raporteaza operatiunea in declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul P deoarece serviciul este impozabil in Italia, prin aplicarea regimului de taxare inversa;
  • raporteaza operatiunea in decontul de TVA cod 300, la randul 3 (cu reportarea sumei la randul 3.1.).
Chiar daca serviciul prestat se incadreaza la operatiuni neimpozabile in Romania, pentru acest gen de operatiuni firma X are dreptul de deducere a TVA aferenta serviciilor achizitionate de la firma Y care este obligata sa emita factura cu TVA colectata cu cota de 24%. Acest drept de deducere rezulta din prevederile art. 145, alin. (2), lit. (b) ,,Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

.... b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania?.

In cazul refacturarii de costuri, firma din Romania aplica structura de comisionar prin care se considera ca a primit si a prestat ea insasi serviciile respective deoarece primeste o factura pe numele sau si emite o factura in numele sau. In acest context, firma din Romania, are calitatea de comisionar care actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului. Comitentul este firma din Comunitate care beneficiaza de acest serviciu.

Firma X care refactureaza cheltuielile respective nu este obligata sa aiba inscris in obiectul de activitate realizarea prestarilor de servicii pe care le refactureaza. Acest fapt este reglementat in mod expres, prin normele de aplicare ale articolului 137 la punctul 19 alineatul 4.

In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere faptul ca serviciile de training nu se incadreaza in categoria serviciilor educationale. In fapt, serviciile de training consta in organizarea periodica de cursuri pentru toti salariatii din grup. Astfel, aceste cursuri nu au un caracter general, ci un caracter strict legat de obiectul de activitate al grupului, care, in realitate, consta in impartasirea experientei dobandite intr-un anumit domeniu de activitate in vederea stimularii vanzarilor unui anumit produs sau serviciu.

Aceste acti-vitati nu se incadreaza la «cursuri». Practic, training-ul are caracterul unor « sedinte » pe o anumita tema, specifica ramurii de activitate a participantilor. Prin cursurile urmate, salariatul participant nu dobandeste o calificare profesionala, ci o experienta profesionala. Cele doua notiuni difera tocmai prin faptul ca, spre deosebire de calificare, experienta nu are un caracter educational.

De altfel, notiunea de specializare/training este prezentata de specialisti ca «un proces sistematic de dobandire de noi cunostinte, abilitati si atitudini necesare indeplinirii mai eficace a atributiilor unui anumit post, prezent sau viitor».

Am prezentat aceasta definitie pentru a motiva de ce eu consider ca trainingul nu este un serviciu de formare profesionala astfel incat sa fie incadrat in categoria operatiunilor scutite fara drept de deducere TVA reglementate prin art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal. De altfel, pentru a desfasura cursuri de specializare, firma Y din Romania ar trebui sa fie autorizata in acest sens asa cum se prevede si prin le-gislatia din Romania conform careia formarea profesionala a adultilor se poate realiza doar in conditiile impuse prin legea nr. 129/2000 de catre orice persoana juridica de drept public sau privat care doban-deste calitatea de "furnizori de formare profesionala".

Acesti furnizori pot presta servicii de formare profesionala doar cu respectarea standardelor de pregatire profesionala elaborate de catre autoritati competente privind recunoasterea calificarilor profesionale.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016