
Raportul Special
realizat de specialisti
Pentru un autoturism achizitionat se datoreaza TVA in orice situatie: pentru efectuarea unui import, a unei achizitii intracomunitare sau a unei achizitii de la un furnizor roman. Tocmai de aceea, suma TVA datorata si achitata trebuie inregistrata in mod distinct in evidenta contabila si fiscala chiar daca este nedeductibila fiscal atat din punctul de vedere al impozitului pe profit, cat si din punctul de vedere al TVA.
Recunosc faptul ca, pentru mine, evidenta contabila este la fel de importanta ca evidenta fiscala si tocmai de aceea, in expunerea acestor constatari, opinii, recomandari si propuneri necesare pentru evitarea unori erori de interpretare a legislatiei elaborate in regim de urgenta, nu stiu cu ce sa incep: cu inregistrarile contabile sau cu evidentele fiscale?
Totusi, deoarece evidenta fiscala se poate verifica prin inregistrarile contabile reflectate sistematic intr-o balanta de verificare a conturilor, incep cu:
In contextul prevederilor O.U.G. nr. 34/2009, propun ca suma TVA datorate de cumparator sau utilizator la momentul faptului generator si al exigibilitatii taxei sa fie inregistrata initial in contul 4426 denumit ?TVA deductibila? prin O.M.F.P. nr. 1.752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.
Deci, nu trebuie sa evitati inregistrarea contabila:
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
sau
sau
Aceasta propunere de inregistrare rezulta din faptul ca, prin O.U.G. nr. 34 din 11 aprilie 2009 nu s-a interzis cu desavarsire dreptul de deducere, acest drept fiind doar limitat, pe o perioada determinata, de la 1 mai 2009 la 31 decembrie 2010. In acest context, legiuitorul nu a modificat art. 145 denumit ?Sfera de aplicare a dreptului de deducere?, ci a introdus un nou articol, art. 1451 ?Limitari speciale ale dreptului de deducere?.
Daca intr-adevar se dorea excluderea din sfera taxei a dreptului de deducere pentru achizitia de autoturisme si combustibil auto, ar fi fost completat alin. (5) al art. 145 prin care se precizeaza in mod expres ,,Nu sunt deductibile:
a) taxa aferenta sumelor achitate in numele si in contul clientului si care apoi se deconteaza acestuia, precum si taxa aferenta sumelor incasate in numele si in contul altei persoane, care nu sunt incluse in baza de impozitare a livrarilor/prestarilor efectuate conform art. 137 alin. (3) lit. e);
b) taxa datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii.?
Taxa aferenta autoturismelor ramane in sfera dreptului de deducere in baza alin. (2) art. 145 prin care se face precizarea ca ,,Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate...
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 1441;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 ? 5 si lit. b);
e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129 alin. (7)?.
La inregistrarile contabile propuse, am avut in vedere semnificatia fiscala a taxei pe valoarea adaugata, preluata de la art. 1251 din Codul fiscal prin care se defineste, in mod distinct:
Din punct de vedere contabil, taxa deductibila corespunde contului 4426 reglementat prin O.M.F.P. nr. 1.752/2005.
TVA aferenta autoturismelor si combustibilului necesar functionarii acestora, suma care nu este deductibila din punct de vedere al TVA pentru o firma inregistrata in scopuri de TVA, trebuie inregistrata intr-un cont de cheltuieli, similar taxei nedeductibile rezultate din aplicarea pro-rata in baza art. 147 sau din aplicarea prevederilor art. 149 referitoare la ajustare.
Consider ca o astfel de cheltuiala este deductibila din punct de vedere fiscal la determinarea profitului impozabil, deoarece prin O.U.G. nr. 34/2009, la cap. V art. 32 pct. 3 s-a extins numarul cheltuielilor nedeductibile fiscal doar cu cheltuielile aferente combustibilului auto.
In acest context, la art. 21 alin. (4) denumit ?Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile? s-a introdus litera (t) prin care se stabileste faptul ca sunt nedeductibile in perioada 1 mai 2009 ? 31 decembrie 2010 ,,cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului?.
Deci, nedeductibile sunt doar cheltuielile cu combustibilul inregistrate initial prin formula 3022 ?Combustibili? = 401 ?Furnizori? si, ulterior, pe masura consumului, inregistrate pe cheltuieli de exploatare prin formula contabila 6022 ?Cheltuieli privind combustibilul? = 3022 ?Combustibili? .
Acesta este inca un motiv in plus pentru a evidentia in mod distinct, prin doua formule contabile separate, suma TVAdeductibila pentru care se limiteaza dreptul de deducere a TVA:
3022 = 401 ?Combustibili? ?Furnizori?
4426 | = | 401 |
?TVA deductibila? |
| ?Furnizori? |
concomitent,
658 | = | 4426 |
?Alte cheltuieli de exploatare? |
| ?TVA deductibila? |
6022 | = | 3022 |
?Cheltuieli privind combustibilul? |
| ?Combustibili? |
Daca s-ar fi dorit incadrarea unor astfel de cheltuieli nedeductibile din punct de vedere fiscal la determinarea profitului impozabil, s-ar fi inserat, in mod expres, precizari distincte, similare cu cele de la lit. c) si d) din cadrul art. 21 alin. (4) lit. c) si d):
De asemenea, pentru a profita de acest aspect fiscal, avem la indemana si prevederile pct. 23 lit. b) din normele de aplicare a art. 21 alin. (1) din Codul fiscal care ne ajuta sa consideram cheltuielile cu TVA nedeductibila drept cheltuieli deductibilie. Pentru a nu da dovada de subiectivism in interpretarea legislatiei fiscale, prezint ca atare textul de lege, adus drept argument pentru considerarea acestor cheltuieli deductibile la determinarea profitului impozabil: ,,cheltuielile generate de taxa pe valoarea adaugata ca urmare a aplicarii proratei, in conformitate cu prevederile titlului VI ?Taxa pe valoarea adaugata? din Codul fiscal, precum si in alte situatii cand taxa pe valoarea adaugata este inregistrata pe cheltuieli, in situatia in care taxa pe valoarea adaugata este aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile.?
In concluzie, daca autoturismul, inclusiv combustibilul achizitionat, este destinat realizarii de venituri impozabile, suma TVA nedeductibila din punctul de vedere al taxei este deductibila din punct de vedere a impozitului pe profit.
Abordarea unei astfel de inregistrari contabile este utila atat in prezent, cat si in viitor.
In prezent, aceasta solutie contabila este utila pentru organizarea unei evidente fiscale si a unei raportari fiscale corecte.
In viitor, in situatia in care autoturismul este utilizat in alte scopuri decat activitatea economica sau este pus la dispozitia altor persoane cu titlu gratuit, nu se colecteaza TVA, deoarece taxa nu a fost dedusa la momentul achizitiei. De asemenea, nu se ajusteaza dreptul de deducere a TVA in situatia in care autoturismul este casat inainte de expirarea perioadei de 5 ani.
Prin O.U.G. nr. 34 din 11 aprilie 2009, s-a modificat si art. 141 alin. (2), lit. g) din care rezulta faptul ca un autoturism pentru care s-a limitat dreptul de deducere a TVA la momentul achizitiei poate fi vandut in regim de scutire fara drept de deducere.
Prin acest articol se face referire la ?livrarile de bunuri a caror achizitie a facut obiectul excluderii dreptului de deducere, conform art. 145 alin. (5) lit. b) si art. 1451?.
Desi livrarea este scutita fara drept de deducere, operatiunea nu intra in calculul pro-rata deoarece din formula de calcul a acesteia se exclude valoarea oricarei livrari de bunuri de capital care au fost utilizate in activitatea sa economica.
1) Jurnalul pentru cumparari si jurnalul pentru vanzari
Fiindca orice persoana impozabila din Romania, inregistrata in scopuri de TVA, este in posesia unui autoturism si achizitioneaza periodic un astfel de mijloc de transport, este binevenita inserarea in jurnalul pentru cumparari a doua coloane separate destinate atat achizitiei de autoturisme, cat si achizitiei de combustibil. Cele doua coloane, eventual numerotate 19 si 20 in completarea modelului orientativ de jurnal reglementat prin O.M.E.F. nr. 1.372 din 6 mai 2008, pot fi reunite la sectiunea ?Bunuri pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei cu drept limitat de deducere?.
Aceasta coloana este utila chiar si in situatia in care o persoana impozabila este locatar in cadrul unui contract de leasing si achita valoarea reziduala a autoturismului conform optiunii formulate. In cazul in care programul informatic de organizare a evidentei contabile nu va permite modificarea jurnalului pentru cumparari prin inserarea a doua coloane, recomandabila este organizarea unei evidente operative care este utila pentru preluarea informatiilor necesare in vederea completarii urmatoarelor declaratii:
Aceleasi coloane, numerotate 18 si 19, pot fi inserate si in jurnalul pentru vanzari, astfel incat sa se asigure echilibrul fiscal corespunzator formulei contabile 4426 = 4427, aplicabile pentru taxarea unei operatiuni de achizitie intracomunitara a autoturismelor.
Achizitia unui autoturism se evidentiaza obligatoriu in acest registru prin care trebuie furnizate urmatoarelor informatii obligatorii:
Pornind de la informatiile preluate din jurnalul pentru cumparari completat in baza facturii primite de la furnizor sau locator sau a autofacturii emise in cazul unei achizitii intracomunitare sau a declaratiei vamale de import in cazul unui import, decontul de TVA reglementat prin O.M.E.F. nr. 1.746 din 16 decembrie 2008 se completeaza la urmatoarele randuri:
Desi suma TVA din facturile primite incepand cu luna mai 2009 este limitata la deducere, incepand cu semestrul I 2009 nu apar modificari privind modul de completare a declaratiei cod 394. Astfel, la completarea formularului ?Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA?, cod 394, cumparatorul sau utilizatorul evidentiaza toate facturile primite de la furnizorii de autoturisme si combustibili sau de la locatori in cadrul unui contract de leasing pentru valoarea reziduala a autoturismelor. Totalul sumelor TVA se raporteaza, desi nu s-a exercitat dreptul de deducere a TVA inscrise in facturile respective.
Raportarea se efectueaza deoarece furnizorul sau prestatorul nu cunoaste destinatia autoturismului sau a combustibilului livrat unui cumparator sau pus la dispozitia unui utilizator, motiv pentru care, la randul sau, le declara in totalitate prin declaratia cod 394.
Deoarece declaratia cod 394 este corelata pe intreaga economie nationala, in situatia in care cumparatorii nu declara facturile in cauza, apar neconcordante in baza de date existenta si valorificata de catre compartimentele de specialitate din cadrul A.N.A.F. pe care va trebui sa le remediati in baza notificarii transmise de organul fiscal competent. Deci, livrarile si prestarile de servicii declarate de furnizori/prestatori trebuie sa fie egale, pe coduri fiscale, cu achizitiile de bunuri si servicii declarate de cumparatori/beneficiari, indiferent de destinatia produselor si serviciilor achizitionate;
Similar cu raportarea efectuata semestrial in baza formularului cod 394, achizitia de autoturisme trebuie raportata trimestrial in baza formularului ?Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri?. Deoarece operatiunea de achizitie intracomunitara este in sfera de TVA, in situatia in care astfel de operatiuni nu se raporteaza, in mod sigur apar neconcordante intre:
? decontul de TVA si declaratia recapitulativa trimestriala cod 390;
? declaratia recapitulativa trimestriala cod 390 si Raportul VIES;
? declaratia recapitulativa trimestriala cod 390 si declaratia statistica Intrastat (daca exista obligatia raportarii statistice).
Exemplu:
In data de 19.06.2009, firma Tax-limit din Romania avand ca obiect activitati de contabilitate si audit financiar, inregistrata in scopuri de TVA, achizitioneaza un autoturism autohton in valoare totala de 32.487 lei, din care baza de impozitare 27.300 lei si TVA 5.187 lei.
In baza facturii emise de furnizorul Dacsand, persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata de asemenea in scopuri de TVA, firma Tax-limit efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:
2133 = 404 27.300 lei ,,Mijloace de transport? ?Furnizori de imobilizari?
4426 = 404 5.187 lei ?TVA deductibila? ?Furnizori de imobilizari?
658 = 4426 5.187 lei ?Alte cheltuieli de exploatare? ?TVA deductibila?
446.01 = 5121 7.437 lei ?Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate? ?Conturi la banci in lei?
2133 = 404 39.144 lei ,,Mijloace de transport? ?Furnizori de imobilizari?
4426 = 446.01 7.437 lei ?TVA deductibila? ?Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate?
658 = 4426 7.437 lei ?Alte cheltuieli de exploatare? ?TVA deductibila?
213 3 = 404 61.509 lei ,,Mijloace de transport? ?Furnizori de imobilizari?
4426 | = 4427 | 11.687 lei |
?TVA deductibila? | ?Furnizori de imobilizari? |
658 = 4426 11.687 lei ?Alte cheltuieli de exploatare? ?TVA deductibila?
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adugat in 25 iunie 2009
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Depasire plafon cheltuieli de protocol. Intocmim autofactura?Revista Romana de Fiscalitate nr. 32, Octombrie 2009TVA la incasare: garantii de buna executie. Cand se considera operatiunea o compensare?Ce rezolvari exista pentru facturile primite de la furnizori inactivi?Contabilizarea si considerarea fiscala a unui contract de leasing financiarUltimele articole
Decontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileImport bunuri. Conditii de exercitare a dreptului de DEDUCERE TVAReduceri de 50% pentru Webinarii! Vezi ofertele speciale de BLACK FRIDAYEditia de iarna a Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate. Solutii fiscale punctuale pentru Romania pandemica, aplicabile din 2021Ajustarea TVA pas cu pas. Ghid practic pentru conformitatea cu legeaArticole similare
Geoana: Sa discutam in sesiunea extraordinara si ordonantele privind cresterea TVA si fiscalitateaReminder ANAF! Declaratii fiscale scadente la 27 ianuarie 2025Comunicat ANAF: Regimul special pentru agricultori si pentru cei care realizeaza livrari intracomunitare de bunuri agricoleOptati pentru TVA la incasare in 2014? Includeti operatiunile scutite de TVA fara drept de deducere din 2013Avantaje in natura administrator. Ce tratament fiscal aplicam conform OUG nr. 24?Ultimele articole
Leasing financiar, autoturism cu utilizare mixta. MONOGRAFIE contabilaReforma fiscala. TVA, salarii, micro, dividende - schimbari fiscale majore in 2025?Declaratii ANAF. Ce obligatii fiscale au contribuabilii in luna IUNIE 2025Inchidere firma. Aspecte legale privind mijloacele fixe si TVADeclaratia 394. Mai depui D394 daca NU ai avut tranzactii?Articole similare
Credit note. Reduceri comerciale primite. Cum procedam?Import bunuri. Cum vom completa in Declaratia informativa cod 394?Inregistrarea in DECONT TVA a facturii pentru cazare hotel. Aplicam taxare inversa?Modificari Codul fiscal: OUG 3/2017, Legea nr. 1/2017 si HG nr. 1/2017Atentie! Formularul 300 se modifica!Ultimele articole
[MODEL] Cerere corectie DECONT TVA si reglementari cheieProcedura de corectare a erorilor materiale din deconturile de TVASAF-T: De cand trebuie sa depuna D406 firmele care au trecut in 2024 la categoria contribuabililor mijlocii?Factura emisa de prestator cu codul TVA anulat din oficiu. Regim fiscal si contabilCadouri pentru angajati. Ce tratament fiscal si contabil se aplica?Articole similare
Inspectorii ANAF nu primesc bonificatii pe baza rezultatelor activitatii desfasurateGermania sare la gatul Frantei. Cine iese "sifonat" din batalia celor doua mari puteri ale UE?Noutati de ultima ora! Registrul de Evidenta Fiscala este OBLIGATORIU pentru toata lumeaImpozitul pe reprezentanta pentru un an fiscalHidroelectrica a iesit din insolventa, dupa un an de chin financiarUltimele articole
Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025ONPCSB si spalarea banilor. 10 etape pentru raportarea eficienta a tranzactiilor suspecteOrdinul de plata. Cum sa corectezi erorile rapidTaxa pe stalp 2025. MONOGRAFIE contabila pentru inregistrarea impozitului in contabilitateCapital social. 5 etape pentru majorarea capitalului social din profit nerepartizatSfaturi de la experti
Intrebare: Emiterea facturii s-a realizat la solicitarea bancii emitente a SGB. Facturarea s-a facut cu TVA, conform contractului si SGB. Pentru ca societatea sa incaseze factura, a fost necesara emiterea acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Recunoastere venit din dobanzi
Intrebare: O societate comerciala ?X? vinde catre o alta societate comerciala ?Y? parti sociale detinute la societatea ?Z?. Conform contractului de vanzare, o parte din pretul tranzactiei se vireaza intr-un cont escrow pus la dispozitia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA