Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regim privind aportul asociatilor in munca. Cum procedam?

24-Nov-2016
4919

In cazul de mai jos, o persoana este asociat unic si administrator la o societate. Stabilim daca poate sa presteze munca in cadrul societatii fara remunerare drept salariu, eventual doar cu venituri din dividende. De asemenea, daca sunt mai multi asociati – administratori, stabilim daca se poate proceda la fel in ce priveste remuneratia: fara salariu doar cu venituri din dividende.

Vom vedea in ce masura organele fiscale pot reincadra o astfel de practica, mentionand totodata ca asociatul-administrator obtine venituri din salariu pe alte societati si nu pe societate.


Aportul la formarea ori la majorarea capitalului social constand in prestatii in munca este prevazut de Legea societatilor 31/1990 numai in cazul asociatilor din societatea in nume colectiv si asociatilor comanditati.

Astfel, conform art. 16 alin.(4) din Legea 31/1990, prestatiile in munca sau servicii nu pot constitui aport la formarea ori la majorarea capitalului social iar conform alin.(5) al aceluiasi articol, asociatii in societatea in nume colectiv si asociatii comanditati se pot obliga la prestatii in munca cu titlu de aport social, dar care nu pot constitui aport la formarea sau la majorarea capitalului social. In schimbul acestui aport, asociatii au dreptul sa participe, potrivit actului constitutiv, la impartirea beneficiilor si a activului social, ramanand, totodata, obligati sa participe la pierderi.

In cazul altor tipuri de societati, nu este prevazut aportul in munca. In baza celor prezentate apreciem ca prestarea muncii in cadrul altor tipuri de societati poate fi efectuata de asociati in baza unui contract individual de munca.



Veniturile din munca prestata in cadrul societatii de catre asociati fara contract de munca pot fi incadrate in venituri salariale. De asemenea, inspectoratul teritorial de munca poate incadra munca asociatilor in munca la negru.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Consilier juridic

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016