
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
"O societate din Bucuresti este constituita in anul 1998 si are cu 2 asociati. Unul este cetatean francez rezident in Romania si unul cetatean roman. Se pot plati dividende in valuta pentru cetateanul francez? Aportul la capitalul social a fost in valuta (USD). Dar pentru cetateanul roman se pot plati in valuta?"
Potrivit art. 2 din Regulamentul BNR privind regimul valutar nr. 4/2005, republicat operatiunile valutare curente si de capital, intre care si repatrierea veniturilor nete sub forma de dividende, asa cum sunt prevazute la art. 2 lit. c) din Nomenclatorul din anexa 1 la regulament, se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti, in valuta si in moneda nationala (leu).
Totodata,conform art. 3 din Regulamentul BNR privind regimul valutar nr. 4/2005, republicat operatiunile intre rezidenti pot fi realizate:
- numai in moneda nationala (leu) pentru operatiunile care decurg din livrari de bunuri sau prestari de servicii, cu exceptia celor prevazute in anexa nr. 2 «Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta», care se pot efectua si in valuta (art. 3 alin. (1) din regulament);
- numai moneda nationala (leu) pentru operatiunile care decurg din remunerarea muncii prestate (art. 3 alin. (1^1) din regulament);
- in mod liber, fie in moneda nationala (leu), fie in valuta pentru restul operatiunilor (art. 3 alin. (2) din regulament);
- operatiunile se pot efectua in valuta numai pe baza acordului de vointa al partilor (art. 3 alin. (3) din regulament).
La art. 4 pct. 4.2 lit. a) si pct. 4.3 lit. a) din Nomenclatorul mentionat se arata ca rezidenti valutar sunt persoanele fizice - cetateni romani, cetateni straini si apatrizi, cu domiciliul in Romania,atestat cu documente de identitate emise conform legii, iar nerezidenti valutar sunt persoanele fizice - cetateni straini, cetateni romani si apatrizi, cu domiciliul in strainatate, atestat cu documente de identitate emise conform legii.
De aici reiese ca societatea romaneasca poate plati in valuta dividendele catre asociatul - cetatean francez, dar si catre asociatul - cetatean roman, indiferent de rezidenta valutara, iar daca asociatii vor fi considerati rezidenti valutari in Romania prin prisma domiciliului,atunci aceasta posibilitate trebuie sa fie mentionata in actele constitutive ale societatii.
Potrivit art. 3 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata si pct. 7 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala.In cazul operatiunilor efectuate in valuta,contabilitatea se tine atat in moneda nationala, cat si in valuta.De asemenea, pct. 420 din aceste reglementari prevede ca, in contabilitate, profitul se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar, ca diferenta intre veniturile si cheltuielile exercitiului. Ca urmare a celor aratate, profitul se determina numai in moneda nationala (cu atat mai mult cu cat in contabilitate sunt inregistrate venituri si cheltuieli exprimate exclusiv in moneda nationala) si se poate repartiza sub forma de dividende exprimate in lei.
Deoarece dividendele sunt stabilite in lei, daca se doreste plata acestora in valuta se va proceda la transformarea contravalorii in lei a dividendelor nete cuvenite pe baza cursului de la data platii, fara sa existe vreo diferenta de curs valutar. In eventualitatea ca, urmare modului de inregistrare in contabilitate a operatiunii, se inregistreaza diferente de curs valutar, acestea nu pot afecta contul de profit si pierdere al societatii intrucat nu priveste activitatea acesteia.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Care este monografia completa cu cifre (ipotetice), inclusiv alocarea cheltuielilor indirecte de productie, luand in considerare ca 70% din cifra de afaceri a societatii provine din comercializarea semintelor hibride obtinute?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In anul 2021, la confirmarea de sold pentru inventarierea la 31.12.2020 a clientilor, unul dintre parteneri ne trimite o confirmare pe o valoare mai mica decat cea inregistrata de compania noastra in evidenta contabila,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<