Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Repartizare profit ani anteriori. Dividende

22-Nov-2011
19015
Intrebare:

O societate a inregistrat profit in anii precedenti. La inchiderea exercitiului financiar 2009, intreaga suma din creditul contului 117 a fost repartizata in contul 1068. In acest moment, actionariatul doreste sa se revina asupra acestei repartizari, in sensul ca doreste sa fie repartizate dividende.
Este posibil ca din contul 1068 sa fie efectuate repartizari de dividende?


Raspuns:

Reglementarile legale care trateaza modul de repartizare al profitului net si implicit distribuirea dividendelor, impozitarea, declararea si plata acestora sunt:


· Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

Potrivit dispozitiilor art. 67 din actul normativ anterior invocat, dividendul reprezinta cota parte din profit ce se plateste fiecarui asociat, proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

De asemenea, la art. 111 si urmatoarele sunt prevazute atributiile adunarii generale: ordinare sau extraordinare:

- in afara de dezbaterea altor probleme inscrise la ordinea de zi, adunarea generala ordinara "este obligata sa discute, sa aprobe sau sa modifice situatiile financiare anuale, pe baza rapoartelor prezentate de consiliul de administratie, respectiv de directorat si de consiliul de supraveghere, de cenzori sau, dupa caz, de auditorul financiar, si sa fixeze dividendul".

- adunarea generala extraordinara trebuie sa aprobe orice alta hotarare pentru care este ceruta aprobarea ei.

· Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare;

In acceptiunea legii fiscale, dividendul reprezinta o distribuire, in bani si/sau in natura efectuata de o persoana juridica asociatilor/actionarilor sai ca urmare a detinerii de titluri de participare la capitalul social.

Persoana juridica care plateste dividende are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende retinut.

· Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

La pct. 247 din Legea contabilitatii se prevede ca repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, in conformitate cu prevederile legale in vigoare .

Din prezentarea acestor dispozitii legale rezulta ca, hotararile adunarii generale sunt suverane (in limitele legalitatii) cu atat mai mult cu cat acestea sunt facute publice (oficiul registrului comertului) si reprezinta dorinta exprimata a asociatilor.

O posibila inregistrare in evidenta contabila ar fi:

1068 = 117
"Alte rezerve" "Rezultatul reportat"

117 = 457
"Rezultatul reportat" "Dividende de plata"

457 = 446
"Dividende de plata" "Alte impozite, taxe
si varsaminte asimilate"

446 = 5121
"Alte impozite, taxe "Conturi la banci
si varsaminte asimilate" in lei"


Pe viitor este mai bine sa nu dati profitului net o destinatie si sa il lasati nerepartizat pentru situatii de acest gen.

In cazul prezentat de d-voastra, revenirea la repartizarea profitului net nu implica si obligatii fiscale initiale (impozit pe dividende) si de aceea consideram ca operatiunea este posibila. Important este sa publicati noua hotarare AGA (constituita potrivit dispozitiilor Legii societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare).



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legii

    • Plafoanele de incasari si plati au fost modificate ultima data prin OUG 115/2023, si le vom reda in continuarea articolului pe cele care se aplica in anul 2025. Dar ce amenzi se dau pentru nerespectarea legii? Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legii Pentru nerespectarea legii amenzile sunt de 25% din suma care depaseste plafoanele( le vom reda mai jos). De asemenea, se aplica amenzi intre 15.000 lei si 20.000 lei pentru acordarea de avantaje...» citeste mai departe aici

  • Notificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025

    • In urma implementarii sistemului RO e-TVA, prin care se va gestiona mai usor TVA-ului firmelor, atat pentru eficientizarea administrarii lui, cat si pentru reducerea evaziunii fiscale, a aparut obligativitatea contribuabililor de a raspunde, atunci cand o primesc de la ANAF, la Notificarea de conformare e -TVA. Iar din anul 2025, se aplica mai multe schimbari in privinta ei. Reamintim ca in situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul...» citeste mai departe aici

  • Rezerva legala. Cand se constituie, cum se calculeaza si studii de caz practice

    • Rezerva legala este un instrument financiar esential pentru protejarea stabilitatii economice a unei companii, avand scopul de a acoperi eventualele pierderi sau de a sustine activitatea in perioade dificile. In acest articol, vom analiza conditiile in care trebuie sa fie constituita rezerva legala, modul de calcul, precum si cateva studii de caz utile care ajuta la intelegerea aplicarii corecte a reglementarilor legale in vigoare. » citeste mai departe aici

  • [MODEL] Raport de repartizare active si reglementari cheie

    • Raportul de repartizare a activelor unei companii este un document esential care ofera o evidenta clara si detaliata a modului in care sunt alocate bunurile si resursele companiei catre actionari sau alte parti interesate. In acest articol vom oferi un model de raport de repartizare a activelor, vom analiza situatiile in care este necesar un astfel de raport si vom prezenta reglementarile legislative cu privire la intocmirea documentului. » citeste mai departe aici

  • Accize mai mari din 2025! Ultimele reglementari si noutati pentru anul acesta

    • Nici accizele nu au scapat modificarilor fiscale si contabile de mare impact care se vor aplica incepand cu anul acesta. Au aparut modificari in privinta lor, in special prin OUG 138/2024, publicat recent in Monitor. Guvernul a oficializat OUG nr. 138/2024, care introduce o serie de modificari importante in Codul fiscal, pentru platitorii de accize, cu scopul de a spori conformarea fiscala si de a combate riscurile asociate eludarii prevederilor legale. Dintre acestea, cele mai relevante...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016