
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Zilele trecute, Camera Deputatilor, ca for decizional, adopta o lege prin care patronii si actionarii de firme din Romania vor putea repartiza dividende de pana la 4 ori pe an. In articolul de fata vom vedea cum se face repartizarea si decontarea acestor dividende.
Dividendele sunt distribuite de o persoana juridica catre un participant la capitalul social. Acestea reprezinta distribuiri in bani sau in natura a unor drepturi obtinute ca urmare a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica.
Sunt considerate dividende castigurile obtinute de persoanele fizice din detinerea de titluri de participare, definite de legislatia in materie, la organisme de plasament colectiv. Tot dividende sunt si veniturile in bani si in natura distribuite de societatile agricole, cu personalitate juridica, constituite potrivit legislatiei in materie, unui participant la societatea respectiva, ca urmare a detinerii partilor sociale.
In contabilitate, evidentierea repartizarii profitului contabil pe destinatii se efectueaza dupa ce adunarea generala a actionarilor sau a asociatilor aproba situatiile financiare si decide repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii. Potrivit noii propuneri de legi, dupa ce v-a fi aprobata si de presedintele Romaniei, repartizarea dividendelor se va putea realiza de pana la 4 ori pe an.
Castigurile repartizate sub forma de dividende, inclusiv cele obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv, se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final conform articolului 97 alineatul (7) din Codul fiscal.
Atentie! Aceasta cota de impozit se aplica asupra veniturilor din dividende distribuite incepand cu data de 1 ianuarie 2016, indiferent de anul din care provine profitul nerepartizat. Dividendele distribuite in anii precedenti si neridicate trebuiau deja impozitate cu 16% pana la sfarsitul anului in care au fost distribuite.
In cazul sumelor platite cu aceasta destinatie de o persoana juridica romana fondurilor de pensii administrate privat, fondurilor de pensii facultative si organelor administratiei publice care exercita, prin lege, drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar al statului/unitatii administrativ-teritoriale la acea persoana juridica romana NU se calculeaza impozit pe dividende.
Iata care sunt situatiile in care distribuirile nu sunt considerate dividende:
Cartea Verde a TVA
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Potrivit art. 67 din Legea nr. 31/1990, alineatul (6): in cazul cesiunilor de parti sociale, persoana careia i se cuvin dividendele distribuite dupa data cesiunii este noul detinator al partilor sociale, in afara de cazul in care partile au convenit altfel.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
Creditare firma. 3 spete utile cu privire la creditarea unei societatiStudiu de caz: REPARTIZARE DIVIDENDE. Curs valutarLegea care prevede repartizarea trimestriala de dividende a fost publicataREPARTIZARE DIVIDENDE. 3 studii de caz detaliateDistribuirea profitului la dividende. Regim fiscalUltimele articole
Venituri din dividende. Pentru a calcula CASS-ul la repartizarea dividendelor se tine cont de cati beneficiari sunt?REPARTIZARE DIVIDENDE. Rezerve constituite din profitul netImpozitarea dividendelor in 2020. Aspecte importante privind repartizarea dividendelorRevenire asupra deciziei de REPARTIZARE DIVIDENDELegea 163/2018: REPARTIZARE DIVIDENDE din profitul inregistrat in anul curentSfaturi de la experti
Incadrare ansamblu schela dpdv contabil si fiscal
Intrebare: Am achizitionat un ansamblu schela, compus din balustrada, picior, dsipozitiv cadru etc., in valoare totala de 143.032 lei + TVA. Cum le putem inregistra ca mijloace fixe, evidentiand elementele separat, in eventualitatea in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fasonare otel. Obligatii privind casa de marcat
Intrebare: Pentru activitatea de fasonare a otelului prestata catre persoane fizice avem obligatia de a emite bon fiscal sau e corecta si varianta emiterii de factura si chitanta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<