
Raportul Special
realizat de specialisti
"Sunt reprezentantul fiscal pentru o firma din Norvegia firma A - Aceasta are o nava in constructie in Romania si comanda un vinci pentru aceasta nava unei firme din Norvegia firma B si aceasta cu reprezentant fiscal in Romania. Firma B - din Norvegia comanda la randul ei vinciul de la o firma din Romania C - cu conditia ca vinciul sa fie trimis direct pe nava aflata in constructie in Romania la Vard Braila in numele firmei A 1.Cum factureaza firma - C - din Romania catre firma B - din Norvegia din punct de vedere al TVA-ului, tinand cont ca vinciul se pune pe nava direct la Vard Braila? Mentionez ca nava pleaca la export in afara UE si vinciul este platit de firma - A - din Norvegia, proprietarul navei. 2. Cum factureaza firma B - din Norvegia catre firma A - din Norvegia, din punct de vedere al TVA-ului? 2. Reprezentantii fiscali a firmelor A - si -B- din Norvegia inregistreaza vreo factura in aceasta situatie?"
Avand in vedere ca vinciul respectiv este livrat pe teritoriul Romaniei, operatiunea reprezinta pentru furnizorul C din Romania o livrare taxabila in Romania pentru care se aplica cota standard TVA 19%. Pentru aplicarea acestui tratament fiscal nu este relevant faptul ca:
- firma B are sediul activitatii economice in Norvegia;
- firma B este reprezentata fiscal in Romania;
- vinciul este platit de catre firma A din Norvegia;
- nava pe care se monteaza vinciul, produsa in Romania, la Vard Braila, va fi exportata in afara teritoriului Romaniei.
La randul sau, efectueaza o operatiune taxabila in Romania si cumparatorul - revanzator B din Norvegia care emite factura catre beneficiarul A cu TVA colectata, prin aplicarea cotei standard TVA 19%. Din detaliile prezentate, am retinut ca este inregistrat in scopuri de TVA in Romania, prin reprezentant fiscal si firma B din Romania,conform prevederilor art. 316 alin. (4) din Codul fiscal si pct. 88 alin. (6) lit. a) din normele de aplicare ale art. art. 316 alin. (4) ".... In vederea inregistrarii in scopuri de TVA:
a) persoana impozabila nestabilita in Romania obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (4) din Codul fiscal trebuie sa furnizeze o declaratie pe propria raspundere organului fiscal competent, in care sa mentioneze ca va realiza in Romania operatiuni taxabile pentru care este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. (1) din Codul fiscal si/sau ca urmeaza sa desfasoare operatiuni scutite cu drept de deducere, cu exceptia serviciilor de transport si a serviciilor auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) - n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296 din Codul fiscal, pentru care inregistrarea este optionala. Pe langa declaratia pe propria raspundere, trebuie prezentate contractele, comenzile, sau alte documente, din care rezulta aceste informatii; "
Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Cartea Verde a Contabilitatii
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Avand in vedere ca la inregistrarea prin reprezentant fiscal conform prevederilor pct. 89 alin. (1) lit. d) din norme, la cerere se depune si contractul incheiat intre persoana nestabilita in Romania si reprezentantul fiscal propus, din care sa rezulte obiectul si intinderea mandatului acordat reprezentantului, consider ca aceasta tranzactie intre A si B care are locul in Romania trebuie prevazuta intr-un act aditional la contractul initial de reprezentare. Incheierea unui act aditional pentru operatiuni taxabile in Romania se impune numai daca inregistrarea prin reprezentant fiscal in Romania s-a efectuat doar pentru operatiuni de:
- achizitii din import si/sau din comunitate (achizitii intracomunitare de bunuri, impozabile in Romania);
- livrari la export si/sau in comunitate (livrari intracomunitare de bunuri).
Astfel, daca se extinde activitatea reprezentantului fiscal in Romania, fata de cea prezentata initial, consider ca la organul fiscal competent trebuie depusa si o declaratiei rectificativa de inregistrarea la care se anexeaza actul aditional la contractul initial de reprezentare. In acest sens, aduc drept argument prevederile pct. 89 alin. (1) lit. a) cu privire la natura actictivitatii si lit. d) cu privire la contract, din normele de aplicare a prevederilor art. 316 alin. (7) din Codul fiscal "......, persoana impozabila nestabilita care se inregistreaza in Romania prin reprezentant fiscal, desemneaza reprezentantul fiscal printr-o cerere depusa la organul fiscal competent la care reprezentantul propus este inregistrat in scopuri de TVA. Inregistrarea in scopuri de TVA prin reprezentant fiscal poate fi solicitata de o persoana impozabila nestabilita in Romania daca este obligata sa se inregistreze in Romania in scopuri de TVA sau poate opta sa se inregistreze, conform prevederilor de la pct. 88 alin. (6). Cererea trebuie insotita de:
a) declaratia de incepere a activitatii, care cuprinde: data si natura activitatii pe care o va desfasura in Romania, precum si de documentele prevazute la pct. 88 alin. (6);....
d) contractul incheiat intre persoana nestabilita in Romania si reprezentantul fiscal propus, din care sa rezulte intinderea mandatului acordat reprezentantului. "
Practic, conform prevederilor alin. (2) de la pct. 89 din norme, se admite doar un singur reprezentant fiscal pentru ansamblul operatiunilor desfasurate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania, fara a se admite coexistenta mai multor reprezentanti fiscali cu angajamente limitate pentru reprezentarea aceleiasi persoane impozabile nestabilite in Romania.
Deci, in functie de activitatea prevazuta initial, prin contractul de reprezentare, trebuie sa analizati daca este cazul sa incheiati un act aditional cu privire la extinderea activitatilor desfasurate pe teritoriul Romaniei de catre firma A sau firma B, caz in care trebuie sa depuneti la organul fiscal competent o Declaratie de mentiuni 015, cod 14.13.01.10.11/n, reglementat prin anexa nr. 2 din O.P.A.N.A.F. nr. 3725 din 19 decembrie 2017 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal, bifat la pct. 1.1 Inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (4) din Codul fiscal. La aceasta declaratie se depune actul aditional incheiat la contractul initial de reprezentare.
Avand in vedere ca vinciul respectiv este destinat realizarii pe teritoriul Romaniei de operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, reprezentantul fiscal B emite factura de livrare in limita competentelor acordate prin contractul de reprezentare de catre persoana impozabila din Norvegia, reprezentata fiscal in Romania. In contractul de reprezentare fiscala, se prevede ca factura se emite, fie de catre sediul activitatii economice al persoanei reprezentate (Norvegia), fie de catre reprezentantul fiscal desemnat.
In acest context, am in vedere prevederile pct. 89 alin. (11 ) din normele de aplicare ale art. 316 alin. 89 alin. (7) din Codul fiscal " (11) Reprezentantul fiscal emite, in limita mandatului sau, facturi pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila nestabilita in Romania, aplicand regimul de taxa corespunzator operatiunilor respective, pe care o transmite beneficiarilor. De asemenea, primeste, in limita mandatului sau, facturi pentru achizitiile efectuate de persoana impozabila nestabilita in Romania. Facturile de achizitii trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, inclusiv denumirea/numele beneficiarului care nu este stabilit in Romania si care si-a desemnat un reprezentant fiscal, precum si denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare prevazut la art. 316 ale reprezentantului fiscal. Prezentele norme metodologice nu instituie obligatii privind moneda in care se fac decontarile sau privind modalitatea in care se realizeaza decontarile, respectiv prin reprezentantul fiscal sau direct intre persoana impozabila nestabilita in Romania si clientii/furnizorii acesteia."
Indiferent de emitentul facturii, fiind operatiune taxabila in Romania, atat reprezentantul fiscal B, cat si reprezentantul fiscal A evidentiaza factura emisa/primita in jurnalul pentru vanzari/cumparari si raporteaza operatiunea, atat prin decontul de TVA cod 300, cat si prin declaratia informativa cod 394. Reprezentantul fiscal A exercita prin decontul de TVA cod 300 dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura primita de la B deoarece vinciul este destinat realizarii navei care urmeaza a fi exportate. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 297 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal "(4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296;.... "
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Studiu de caz: Impozitul si contributiile aferente unui contract de prestari servicii incheiat cu o persoana fizica nerezidentaInregistrarea speciala in scopuri de TVAElemente pe care trebuie sa le contina in mod OBLIGATORIU facturaOUG 8/2014 modifica certificarea declaratiilor fiscaleProiect MFP. Partea 1. Formularul 010Ultimele articole
Raportare SAF-T. Reprezentantul fiscal al firmelor este obligat sa depuna D406?NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025SAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406NOI obligatii pentru firmele mici incepand cu ianuarie 2025Formulare de inregistrare fiscala. Cum au fost modificate formularele 010, 015 si 700 prin Ordinul 6580/2024Articole similare
Evaziune in domeniul comertului cu zaharMonografie transport si servicii legate de transportDaniel Constantin sustine reducerea TVA la legume-fructe si lapteInstrainare active din patrimoniuMicrointreprinderi: Pentru trim. IV nu se declara si nu se plateste impozit pana la data de 25 ianuarie 2023?Ultimele articole
Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventarE-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar[MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheie[IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utileLeasing financiar, autoturism cu utilizare mixta. MONOGRAFIE contabilaArticole similare
Frauda cu 100 FACTURI FISCALE false si prejudiciu de 2,5 milioane de lei. Administratorul, trimis in judecataFacturi emise care persoane fizice. Elemente care trebuie completate OBLIGATORIUOrdin de compensare si datorii reciproce. Cum se va face compensarea, in contextul noului Cod civil?E-Factura in 2024: Cand apare obligatia inscrierii in registrul RO e-FacturaObligatia PFA de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale in desfasurarea activitatiiUltimele articole
E-Factura: Are ONRC obligatia de a trimite facturile catre firme prin SPV?Facturi simplificate. Exista OBLIGATIA transmiterii lor in E-Factura?Declaratia Unica 2024. 3 studii de caz utile contribuabililorMicrointreprinderi care emit bonuri de benzina. Este obligatorie facturarea in acest caz?Justificarea cheltuielilor in 2020 pentru PFA-uriArticole similare
Italia majoreaza TVA-ul, iar agentia S&P ii reduce ratingul. Ce urmeaza?Romanii incearca relatii de comert cu China pe partea de carne de porcValentin Lazea, economist BNR: Cota unica, un mare minusOrdinul nr. 418 aproba conditiile pentru distrugerea in antrepozit a produselor accizabileDepanareLaptop.ro - brand Romanesc cu peste 15 ani experienta in reparatia laptopurilorUltimele articole
Top 10 meserii de viitor bine platite. Ce domenii se vor dezvolta rapid!Cum se deconteaza cheltuielile cu combustibilul in cazul microintreprinderilor? Documente necesarePana in decembrie 2017, cererea de forta de munca va creste cu peste 55%Instructiunea ANRMAP nr. 1/2015 privind aplicarea prevederilor art. 186 si 190 din OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publicaDecontare cheltuieli de cazare pentru salariati. Cum procedam corect?Sfaturi de la experti
Achizitie duba din Olanda taxata cu TVA de 21%
Intrebare: Am achizitionat o autoutilitara second hand din Olanda. Desi i-am comunicat vanzatorului codul de TVA, factura a fost emisa cu TVA 21%, aplicata la valoarea de vanzare. Valoarea fara TVA: 12.396,69 euro + TVA 2.603,30 euro, total...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind declaratia 406. SAF-T
Intrebare: Am un chirias care are urmatorul CIF emis de ANAF: 9000000282163. Certificatul este emis in 2012, iar CIF-ul este atribuit din 2005. Chiriasul este Organizatia Internationala pentru Migratie, cu domiciliul fiscal in Bucuresti,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Masuri fiscale 2025. Schimbari pentru dividende, impozit pe profit, CASS si proprietati
D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari
Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei
CASS pentru PFA in 2025. 2 solutii de luat in calcul dupa eliminarea D. Unice estimative
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA