Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reprezentare fiscala pe teritoriul Romaniei, reprezentat din stat tert. Cum se inregistreaza facturile fiscale?

06-Iun-2019
7389

"Sunt reprezentantul fiscal pentru o firma din Norvegia firma A - Aceasta are o nava in constructie in Romania si comanda un vinci pentru aceasta nava unei firme din Norvegia firma B si aceasta cu reprezentant fiscal in Romania. Firma B - din Norvegia comanda la randul ei vinciul de la o firma din Romania C - cu conditia ca vinciul sa fie trimis direct pe nava aflata in constructie in Romania la Vard Braila in numele firmei A 1.Cum factureaza firma - C - din Romania catre firma B - din Norvegia din punct de vedere al TVA-ului, tinand cont ca vinciul se pune pe nava direct la Vard Braila? Mentionez ca nava pleaca la export in afara UE si vinciul este platit de firma - A - din Norvegia, proprietarul navei. 2. Cum factureaza firma B - din Norvegia catre firma A - din Norvegia, din punct de vedere al TVA-ului? 2. Reprezentantii fiscali a firmelor A - si -B- din Norvegia inregistreaza vreo factura in aceasta situatie?"

Raspunsul specialistului

Avand in vedere ca vinciul respectiv este livrat pe teritoriul Romaniei, operatiunea reprezinta pentru furnizorul C din Romania o livrare taxabila in Romania pentru care se aplica cota standard TVA 19%. Pentru aplicarea acestui tratament fiscal nu este relevant faptul ca:
- firma B are sediul activitatii economice in Norvegia;
- firma B este reprezentata fiscal in Romania;
- vinciul este platit de catre firma A din Norvegia;
- nava pe care se monteaza vinciul, produsa in Romania, la Vard Braila, va fi exportata in afara teritoriului Romaniei.

La randul sau, efectueaza o operatiune taxabila in Romania si cumparatorul - revanzator B din Norvegia care emite factura catre beneficiarul A cu TVA colectata, prin aplicarea cotei standard TVA 19%. Din detaliile prezentate, am retinut ca este inregistrat in scopuri de TVA in Romania, prin reprezentant fiscal si firma B din Romania,conform prevederilor art. 316 alin. (4) din Codul fiscal si pct. 88 alin. (6) lit. a) din normele de aplicare ale art. art. 316 alin. (4) ".... In vederea inregistrarii in scopuri de TVA:

a) persoana impozabila nestabilita in Romania obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (4) din Codul fiscal trebuie sa furnizeze o declaratie pe propria raspundere organului fiscal competent, in care sa mentioneze ca va realiza in Romania operatiuni taxabile pentru care este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. (1) din Codul fiscal si/sau ca urmeaza sa desfasoare operatiuni scutite cu drept de deducere, cu exceptia serviciilor de transport si a serviciilor auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) - n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296 din Codul fiscal, pentru care inregistrarea este optionala. Pe langa declaratia pe propria raspundere, trebuie prezentate contractele, comenzile, sau alte documente, din care rezulta aceste informatii; "

Avand in vedere ca la inregistrarea prin reprezentant fiscal conform prevederilor pct. 89 alin. (1) lit. d) din norme, la cerere se depune si contractul incheiat intre persoana nestabilita in Romania si reprezentantul fiscal propus, din care sa rezulte obiectul si intinderea mandatului acordat reprezentantului, consider ca aceasta tranzactie intre A si B care are locul in Romania trebuie prevazuta intr-un act aditional la contractul initial de reprezentare. Incheierea unui act aditional pentru operatiuni taxabile in Romania se impune numai daca inregistrarea prin reprezentant fiscal in Romania s-a efectuat doar pentru operatiuni de:
- achizitii din import si/sau din comunitate (achizitii intracomunitare de bunuri, impozabile in Romania);
- livrari la export si/sau in comunitate (livrari intracomunitare de bunuri).

Astfel, daca se extinde activitatea reprezentantului fiscal in Romania, fata de cea prezentata initial, consider ca la organul fiscal competent trebuie depusa si o declaratiei rectificativa de inregistrarea la care se anexeaza actul aditional la contractul initial de reprezentare. In acest sens, aduc drept argument prevederile pct. 89 alin. (1) lit. a) cu privire la natura actictivitatii si lit. d) cu privire la contract, din normele de aplicare a prevederilor art. 316 alin. (7) din Codul fiscal "......, persoana impozabila nestabilita care se inregistreaza in Romania prin reprezentant fiscal, desemneaza reprezentantul fiscal printr-o cerere depusa la organul fiscal competent la care reprezentantul propus este inregistrat in scopuri de TVA. Inregistrarea in scopuri de TVA prin reprezentant fiscal poate fi solicitata de o persoana impozabila nestabilita in Romania daca este obligata sa se inregistreze in Romania in scopuri de TVA sau poate opta sa se inregistreze, conform prevederilor de la pct. 88 alin. (6). Cererea trebuie insotita de:

a) declaratia de incepere a activitatii, care cuprinde: data si natura activitatii pe care o va desfasura in Romania, precum si de documentele prevazute la pct. 88 alin. (6);....
d) contractul incheiat intre persoana nestabilita in Romania si reprezentantul fiscal propus, din care sa rezulte intinderea mandatului acordat reprezentantului. "

Practic, conform prevederilor alin. (2) de la pct. 89 din norme, se admite doar un singur reprezentant fiscal pentru ansamblul operatiunilor desfasurate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania, fara a se admite coexistenta mai multor reprezentanti fiscali cu angajamente limitate pentru reprezentarea aceleiasi persoane impozabile nestabilite in Romania.

Deci, in functie de activitatea prevazuta initial, prin contractul de reprezentare, trebuie sa analizati daca este cazul sa incheiati un act aditional cu privire la extinderea activitatilor desfasurate pe teritoriul Romaniei de catre firma A sau firma B, caz in care trebuie sa depuneti la organul fiscal competent o Declaratie de mentiuni 015, cod 14.13.01.10.11/n, reglementat prin anexa nr. 2 din O.P.A.N.A.F. nr. 3725 din 19 decembrie 2017 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal, bifat la pct. 1.1 Inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (4) din Codul fiscal. La aceasta declaratie se depune actul aditional incheiat la contractul initial de reprezentare. 

Avand in vedere ca vinciul respectiv este destinat realizarii pe teritoriul Romaniei de operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, reprezentantul fiscal B emite factura de livrare in limita competentelor acordate prin contractul de reprezentare de catre persoana impozabila din Norvegia, reprezentata fiscal in Romania. In contractul de reprezentare fiscala, se prevede ca factura se emite, fie de catre sediul activitatii economice al persoanei reprezentate (Norvegia), fie de catre reprezentantul fiscal desemnat. 

In acest context, am in vedere prevederile pct. 89 alin. (11 ) din normele de aplicare ale art. 316 alin. 89 alin. (7) din Codul fiscal " (11) Reprezentantul fiscal emite, in limita mandatului sau, facturi pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila nestabilita in Romania, aplicand regimul de taxa corespunzator operatiunilor respective, pe care o transmite beneficiarilor. De asemenea, primeste, in limita mandatului sau, facturi pentru achizitiile efectuate de persoana impozabila nestabilita in Romania. Facturile de achizitii trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, inclusiv denumirea/numele beneficiarului care nu este stabilit in Romania si care si-a desemnat un reprezentant fiscal, precum si denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare prevazut la art. 316 ale reprezentantului fiscal. Prezentele norme metodologice nu instituie obligatii privind moneda in care se fac decontarile sau privind modalitatea in care se realizeaza decontarile, respectiv prin reprezentantul fiscal sau direct intre persoana impozabila nestabilita in Romania si clientii/furnizorii acesteia."

Indiferent de emitentul facturii, fiind operatiune taxabila in Romania, atat reprezentantul fiscal B, cat si reprezentantul fiscal A evidentiaza factura emisa/primita in jurnalul pentru vanzari/cumparari si raporteaza operatiunea, atat prin decontul de TVA cod 300, cat si prin declaratia informativa cod 394. Reprezentantul fiscal A exercita prin decontul de TVA cod 300 dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura primita de la B deoarece vinciul este destinat realizarii navei care urmeaza a fi exportate. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 297 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal "(4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296;.... "

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)

    • Legea 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a introdus si reglementarea conform careia actionarii unor societati pot vota online sau prin corespondenta la Adunarile Generale. Legea nr. 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024. Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016