Raportul Special
realizat de specialisti
Nr. 27, Iunie 2009 | ||||||||
******************************************* Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile Manual de politici contabile - Stick USB Cartea Verde a Contabilitatii Determinarea valorii statistice economist Andrei Gheorghiu Valoarea statistica reprezinta valoarea unui bun introdus sau expediat la frontiera nationala a Romaniei, inclusiv costul transportului si al asigurarii, in functie de conditia de livrare negociata cu parternerul de tranzactie. Atentie! Valoarea statistica difera de valoarea facturata ajustata in functie de conditia de livrare, atat pentru operatiunile de expediere, cat si pentru operatiunile de intrare. ? pentru expedieri:
De exemplu , pentru bunurile expediate din Romania catre Grecia in cadrul unei livrari intracomunitare, operatorul economic trebuie sa stabileasca valoarea statistica in functie de conditia de livrare. Pentru determinarea valorii statistice, operatorul economic din Romania, expeditor al bunurilor, trebuie sa ajusteze valoarea facturata astfel: ? pentru conditia de livrare EXW, care nu cu prinde costul transportului de bunuri, la valoarea facturata se adauga costul transportului pana la frontiera nationala; ? pentru conditia de livrare DDU sau DDP, care cuprinde costul transportului de bunuri, din valoarea facturata se scade costul de transport aferent parcursului din afara granitelor nationale ale Romaniei. ? pentru intrari:
De exemplu, pentru bunurile intrate pe teritoriul Romaniei din Germania in cadrul unei achizitii intracomunitare, operatorul economic trebuie sa stabileasca valoarea statistica in functie de conditia de livrare. Pentru de terminarea valorii statistice, operatorul economic din Romania, primitor al bunurilor, trebuie sa ajusteze valoarea facturata astfel: ? pentru conditia de livrare EXW, care nu cuprinde costul transportului de bunuri, la valoarea facturata se adauga costul transportului aferent parcursului extern pana la frontiera nationala; ? pentru conditia de livrare DDU sau DDP, care cuprinde costul transportului de bunuri, din valoarea facturata se scade costul de transport aferent parcursului pe teritoriul national al Romaniei. Valoarea statistica se declara doar in situatia in care, in anul anterior s-au inregistrat valori anuale sau se inregistreaza in anul in curs, separat pentru fiecare flux, urmatoarele valori: ? peste 10.000.000 lei pentru achizitii intracomunitare; ?peste 20.000.000 lei pentru livrari intracomunitare; Tipurile de declaratie Intrastat
In functie de valoarea anuala a schimburilor intracomunitare de bunuri, declaratia Intrastat se clasifica in doua grupe: ?declaratie standard care se completeaza cu toate in formatiile, exclusiv valoarea statistica; ?declaratie extinsa cu toate informatiile, inclusive valoarea statistica.
In situatia in care un operator economic realizeaza un tip de operatiune care se incadreaza la declaratie standard si alt tip de operatiunea se incadreaza la declarative extinsa, pentru ambele situatii se depune declaratie extinsa. Sistarea obligatiei de a depune declaratii Obligatia de a depune declaratia Intrastat se sisteaza daca furnizorul de informatii statistice nu a realizat pragurile valorice, separat pe fiecare flux, timp de un an calendaristic intreg. Obligatia de a mai depune declaratia se anuleaza incepand cu luna ianuarie a anului urmator, dar redevine obligatorie imediat dupa depasirea pragurilor valorice in cursul anului urmator. Delegarea responsabilitatii intocmirii si transmiterii declaratiilor Declaratia statistica Intrastat se poate intocmi si transmite fie de catre operatorii economici, fie de catre terte persoane in baza contractelor incheiate intre acestea si operatorii economici. Prestatorul de servicii se numeste ?parte terta declaranta?. Daca operatorul economic incheie un contract cu o ?parte terta declaranta?, are obligatia sa aduca acest fapt la cunostinta Institutului National de Statistica. Completarea si transmiterea declaratiei se face numai dupa in registrarea prestatorului la I.N.S. in baza solicitarii operatorului economic. Incetarea relatiei contractuale intre operatorul economic si prestatorul de servicii trebuie notificata in scris catre Institutul National de Statistica. Baza legala de reglementare a sistemului statistic de comert international cu bunuri La nivelul Uniunii Europene , acest sistem statistic este aplicabil incepand cu data de 1 ianuarie 1993. Baza legala comunitara pentru acest tip de declarare este formata din:
La nivelul Romaniei , sistemul Intrastat este aplicabil incepand cu data de 1 ianuarie 2007 si este reglementat prin urmatoarele acte normative:
Structura sistemului statistic din Romania Prin Legea nr. 422/2006 s-a creat cadrul legal pentru organizarea si functionarea sistemului statistic de comert international cu bunuri, care are drept obiectiv colectarea informatiilor statistice privind schimburile de bunuri dintre:
In acest context, valoarea totala a comertului international cu bunuri este formata prin insumarea valorilor comertului din Romania realizat in sistemele Intrastat si Extrastat. Atributiile Ministerului Finantelor Publice in realizarea statisticilor de comert international cu bunuri Firmele inregistrate in scopuri de TVA care realizeaza pragurile valorice pentru declaratia Intrastat nu pot evita completarea acestei declaratii deoarece Institutul National de Statistica este ajutat de Ministerul Finantelor Publice care furnizeaza intreaga baza de date fiscale. Aceasta este una din urmatoarele atributii ale acestui minister:
******************************************* Contraventii si sanctiuni pentru nerespectarea obligatiilor privind furnizarea informatiilor statistice Intrastat expert contabil Simona Panait Firmele care realizeaza operatiuni intracomunitare de bunuri au calitatea de operatori economici care au rolul de furnizori de informatii statistice Intrastat. Completarea Declaratiei statistice Intrastat este obligatorie! Se considera contraventii la Legea nr. 422 din 22 noiembrie 2006 privind organizarea si functionarea sistemului statistic de comert international cu bunuri, urmatoarele fapte:
Contraventiile enumerate la art. 10 alin. (1) se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 7.500 lei si 15.000 lei reglementata prin art. 10 alin. (1) si aplicabila de catre personalul imputernicit din cadrul Institutului National de Statistica. Atentie! La completarea declaratiei Intrastat acordati atentie urmatoarelor tipuri de operatiuni economice care se caracterizeaza prin anumite particularitati: 1) Returnarea bunurilor si expedierea bunurilor de inlocuire Aceasta operatiune reprezinta o particularitate aparte, in sensul ca raportarea acestora se face in directia in care bunurile sunt returnate sau inlocuite. De exemplu, prin declaratia Intrastat se declara la:
2) Operatiuni consemnate prin documentul ?Nota de credit? Un astfel de document se are in vedere doar pentru completarea declaratiei Intrastat revizuite si doar in urmatoarele situatii posibile:
Un astfel de document se ia in considerare numai in urmatoarele conditii:
Desi pentru diferente mai mici (+/-) de 3.000 lei dintre valoarea corecta a bunurilor si valoarea raportata in declaratia Intrastat nu este obligatorie intocmirea de claratiei Intrastat revizuita, se recomanda totusi in toc mirea acesteia pentru a nu existat diferente intre datele sta tistice si cele fiscale raportate prin declaratia recapitulativa cod 390. 3) Software Prin declaratia Intrastat nu se raporteaza expedierile sau intrarile de software care nu au la baza o miscare fizica a bunurilor, dovedita printr-un suport material. De exemplu, nu se raporteaza:
Aplicatiile software care sunt descarcate contra cost de pe Internet prin regimul e-commerce sau e-market nu trebuie raportate prin declaratia Intrastat deoarece intra in sfera serviciilor. Prin Intrastat se declara urmatoarele tipuri de software si mediu informatic:
Prin Intrastat nu se declara urmatoarele tipuri de software si mediu informatic:
******************************************* Editura recunoscuta CNCSIS conform deciziei nr. 284/11.09.2007 Bdul Natiunile Unite nr. 4, Gemenii Center, sector 5, Bucuresti Tel./Fax: 021.317.25.87 ISSN: 1843-9799
? RENTROP & STRATON ? Toate drepturile rezervate. Nicio parte din aceasta lucrare nu poate fi reprodusa, arhivata sau transmisa sub nicio forma si prin niciun fel de mijloace, mecanice sau electronice, fotocopiere, inregistrare audio sau video, fara permisiunea in scris din partea editorului. Autorii sau editorii nu sunt responsabili pentru nicio pierdere ocazionata vreunei persoane fizice sau juridice care actioneaza sau se abtine de la actiuni ca urmare a citirii materialelor publicate in aceasta lucrare. |
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Sfaturi de la experti
Dividende neridicate si lasate in societate
Intrebare: In luna decembrie 2024, asociatul unic hotaraste repartizarea sumei de 100.000,00 lei din profitul nerepartizat din anii precedenti (contul 1171) la dividende. Se calculeaza impozitul de 8% in valoare de 8.000,00 lei, cu scadenta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Transmitere facturi de cazare. Clienti cu cod de TVA strain
Intrebare: O societate comerciala cu obiect de activitate in regim hotelier emite facturi catre persoane juridice straine (cu cod de TVA). Are obligatia transmiterii acestor facturi emise pe cod de TVA strain in e-Factura, avand in vedere ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025
Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?
Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabilii bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca
Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut
Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA