Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Revolutia fiscala este, in fapt, una antipatronala. Salarii si pensii mai mici din 2018

09-Nov-2017
3790

Revolutia fiscala este, in realitate, o revolutie antipatronala si impotriva companiilor multinationale, a explicat jurnalistul Cristian Tudor Popescu, in cadrul jurnalului de stiri Digi24 din seara zilei de 8 noiembrie. 

Acesta a atras atentia cu privire la faptul ca micsorarea salariilor de la 1 ianuarie 2018 ar putea fi aruncata de catre Guvern in spatele patronilor si companiilor multinationale care isi externalizeaza profiturile, chiar daca aceasta masura ar trebui asumata de Executiv, fiind masura contestata in prezent de sindicate, patronate si sectorul privat din Romania. Ieri, in timp ce in sedinta de Guvern se aproba ordonanta care modifica drastic Codul fiscal, cu efecte negative asupra mediului de afaceri si asupra economiei, in Piata Victoriei aveau loc mitinguri impotriva acestor modificari. 

Salarii si pensii mai mici

Un calcul recent al Deloitte Romania, citat de HotNews.ro, arata ca angajatii care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit in acest moment, precum programatorii IT si persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micsorare a salariului net, chiar daca angajatorii le vor majora salariile brute dupa transferul contributiilor la nivelul costului total actual.

"Simularile arata ca se impune o crestere de 19,9% a valorii brute a salariului - daca luam ca referinta salariul mediu brut pe economie de 3.131 lei - pentru a pastra suma in mana primita acum de un angajat", arata Radu Derscariu, director Deloitte Romania, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Acesta arata insa ca "angajatii care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit in acest moment, cum sunt programatorii IT si persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micsorare a salariului net, chiar daca angajatorii le vor majora salariile brute dupa transferul contributiilor la nivelul costului total actual".


Exemplu de calcul

Pentru un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, scaderea va fi de 6,3%, explica aceeasi sursa. Astfel, "in cazul in care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul cresterii contributiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1%. Explicatia este ca scaderea de impozit (pe venit - n.r.) de la 16% la 10% a fost gandita pentru a amortiza partial transferul contributiilor, iar in cazul celor scutiti, evident, acest efect nu are de unde sa apara, arata Radu Derscariu", citat de HotNews.ro. 

Mai mult, pensiile pe care angajatii din acest moment ar urma sa le primeasca la momentul iesirii din sistem vor fi mai mici cu 8,5% dupa ce de ieri s-a aprobat micsorarea contributiilor la Pilonul II de pensii private de la 5,1 la 3,7%. Detalii AICI!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016