Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Risturnuri pentru livrari intracomunitare. Care e cursul valutar utilizat?

07-Nov-2016
2178

In analiza urmatoare, avem cazul in care unui client intracomunitar i se factureaza periodic un risturn pe baza volumului de vanzari din ultimele trei luni anterioare. Stabilim care este cursul valutar utilizat la calculul risturnului si daca se calculeaza reducerea pentru fiecare factura anterioara si sumele rezultate se insumeaz. De asemenea, vom vedea daca se utilizeaza cursul de schimb de la data facturarii risturnului.

Potrivit pct. 35 alin. 5 din Normele metodologice date in aplicarea art. 290 din Codul fiscal, in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de TVA cursul de schimb utilizat pentru determinarea in lei a bazei impozabile a taxei este cursul din data exigibilitatii taxei, indiferent de data la care sunt sau vor fi livrate bunurile.

Pe de alta parte, risturnul este o reducere de pret calculata asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi partener, in decursul unei perioade determinate, deci are loc practic o reducere/ajustare in minus a bazei impozabile a livrarilor intracomunitare initiale in sensul art. 287 lit. c din Codul fiscal.

Astfel, in privinta cursului valutar, trebuie avute in vedere precizarile de la pct. 25 alin. 2 din Normele metodologice date in aplicarea art. 282 din Codul fiscal conform carora, in cazul ajustarii bazelor de impozitare pentru operatiunile a caror baza impozabila este determinata in valuta, cursul de schimb valutar utilizat pentru ajustarea bazei de impozitare este acelasi ca al operatiunii de baza care a generat aceste evenimente, respectiv cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a TVA pentru operatiunea de baza.

Totusi, in cazul in care nu se poate determina operatiunea de baza care a generat aceste evenimente, se vor aplica cota de TVA si regimul de impozitare in vigoare la data la care a intervenit evenimentul si, corespunzator, si cursul de schimb valutar de la aceasta data, in cazul operatiunilor pentru care baza de impozitare este determinata in valuta.


Concret, daca furnizorul poate identifica fiecare operatiune (factura) pentru care acorda reducerea, atunci valoarea in lei a facturii de risturn in lei va fi data prin insumarea reducerilor in lei calculate pentru fiecare factura in parte. Numai in ipoteza in care furnizorul nu poate identifica componenta operatiunilor pentru care acorda reducerea (spre exemplu, este o reducere globala in suma fixa pentru o anume perioada determinata), la emiterea facturii de risturn contravaloarea in lei a reducerii se determina pe baza cursului de schimb de la data facturarii reducerii.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016