Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania a emis euroobligatiuni de 1 miliard de euro la cel mai mic cost din istorie

04-Oct-2016
1940

Ministerul Finantelor Publice a atras recent 1 miliard de euro de pe pietele financiare internationale prin redeschiderea emisiunii lansate in mai, cu maturitate de 12 ani, cupon 2,875%.

Emisiunea a fost realizata la cel mai scazut cost aferent unui imprumut al statului roman prin emitere de euroobligatiuni, de doar 2,150%, mai redus cu 0,842%, fata de cel obtinut in luna mai. Gradul de suprasubscriere, de peste 2,5 ori, demonstreaza interesul solid al investitorilor care au participat printr-un numar de 130 de conturi.

Emisiunea a fost lansata la un randament initial de 2,30% si, in doar cateva ore, urmare a interesului major din partea investitorilor, s-au acumulat ordine de subscriere in valoare de peste 2,5 miliarde de euro. Suprasubscrierea semnificativa venita din partea unor investitori pe termen lung a facut posibila reducerea succesiva a randamentului pana la nivelul de 2,15%, prima de emisiune platita de statul roman fiind foarte mica in conditiile actuale de piata, de doar 0,03% (3 puncte de baza).

"Prin aceasta tranzactie avem inca o confirmare a perceptiei foarte bune si a increderii investitorilor in sustenabilitatea economiei romanesti, intr-un context marcat de o serie de incertitudini cum ar fi efectele Brexit si alegerile din perioada urmatoare. Testul pietei este intotdeauna unul foarte relevant si rezultatul acestei emisiuni, concretizat prin cel mai scazut cost inregistrat de Romania pentru un astfel de instrument, coroborat cu interesul, calitatea si gradul de diversificare al bazei investitionale, confirma increderea in fundamentele si perspectivele economice pe termen mediu si lung ale Romaniei. Trebuie mentionat faptul ca nu doar contextul unor dobanzi minime istorice la nivel global a condus la acest cost minim inregistrat de statul roman, ci si reducerea semnificativa a marjei de risc de credit a Romaniei de aproximativ 0,48% (48 de puncte de baza) in doar 4 luni. Lucru care reflecta perceptia mediilor investitionale bazata pe contextul macroeconomic solid, cat si pe potentialul economic al tarii noastre", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Distributia geografica a fost urmatoarea: SUA (18%), Romania (17%), Italia (17%), Marea Britanie (16%), Centrul si Estul Europei (7%), Germania si Austria (8%), alte tari ale Europei (16%). in privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (70%), fiind urmati de banci comerciale si banci private (17%), fonduri de pensii si societati de asigurare (9%) si banci centrale (4%).

Cu aceasta emisiune a fost finalizat planul de finantare externa aferent anului 2016. Aceasta se incadreaza in obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturitatii medii a portofoliului de datorie guvernamentala si distribuirea cat mai uniforma a serviciului datoriei in vederea reducerii riscului de refinantare. Emisiunea a fost intermediata de catre Citigroup Inc, JP Morgan, Raiffeisen Bank International AG, Societe Generale si UniCredit SpA.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016