Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania e singura tara cu un sistem de securitate sociala exclusiv in carca salariatului din 120 de state monitorizate

14-Sep-2017
1846

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca din 120 de tari monitorizate, in care exista un sistem de securitate sociala dezvoltat, niciuna nu a lasat plata contributiilor sociale exclusiv "in carca salariatului", asa cum vor sa procedeze autoritatile din Romania. 

De asemenea, potrivit Agerpres, presedintele BNS a explicat ca exista trei tari in care sistemul de securitate sociala este asigurat in intregime de angajator, respectiv Islanda, Rusia si Ucraina.

Potrivit lui Dumitru Costin, masura transferarii contributiile sociale integral in sarcina angajatului, care se va aplica in Romania de la 1 ianuarie 2018, incalca flagrant conventii internationale ratificate de statul roman cu privire la sistemele de securitate sociala, recomandari ale Organizatiei Internationale a Muncii sau directive europene.

In plus, acesta a atras atentia asupra faptului ca toate riscurile demografice si de sustenabilitate a sistemului de pensii si a celui de sanatate vor fi transferate catre salariat. in plus, aplicarea acestei masuri va duce la impovararea angajatului si la diminuarea veniturilor sale.

La ora actuala, contributiile sociale sunt suportate in proportie de 42% de catre angajat si 58% de catre angajator, fata de anul viitor, cand totalul contributiilor sociale va trebui sa fie platit exclusiv de angajat, informeaza Agerpres.

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a explicat si ca sistemul de securitate sociala din Romania in 2018 va avea doua componente majore si anume bugetul de asigurari sociale, cu fondul public de pensii, in care ramane un singur contribuabil, respectiv angajatul, care va plati o contributie de 25% din salariul brut, si fondul national unic de asigurari de sanatate, la care, de asemenea, angajatul va contribui cu 10%.

"BNS propune pastrarea actualului sistem de securitate sociala, pastrarea mecanismului actual de finantare si identificarea, impreuna cu partenerii sociali, de catre Guvern, impreuna cu patronate si sindicate, a acelui pachet de masuri care sa duca la cresterea sustenabilitatii sistemului, dar si a gradului de adecvare a prestatiilor. 

De asemenea, o a doua teza majora, asupra careia atragem atentia, este nevoia de modificare, in regim de urgenta, a legii evaziunii fiscale si a Codului Fiscal, conform deciziei CCR 363/2015, respectiv reintroducerea raspunderii penale pentru retinerea si nevirarea impozitelor cu retinere la sursa si concomitent completarea Codului Fiscal, prin indicarea, in mod concret, a impozitelor, taxelor, contributiilor cu retinere la sursa", a explicat Costin.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Infiintare PFA. Etape si acte necesare

    • Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o optiune de luat in calcul pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod independent. Acest tip de organizare implica o procedura simplificata de infiintare, organizare si administrare, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje care trebuie sa fie pe deplin intelese. In acest articol, vom detalia etapele si documentele necesare pentru infiintarea unui PFA, oferindu-va in acelasi timp si cateva...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?

    • Factura electronica, asa cum este definita de OUG nr. 120/2021, este transmisa de operatorii economici (orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) utilizand sistemul RO e-Factura in cadrul tranzactiilor efectuate cu: autoritati contractante/entitati contractante - B2G "Business to Government" alti operatori economici B2B "Business to Business" persoane fizice doar in situatia operatorilor...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrie

    • Prin Ordinul 6330/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, au fost oficializate noi instructiuni pentru completarea D112, dar si un nou model de formular. Modificarile au aparut in contextul intrarii in vigoare a Legii 360/2023 privind noua lege a pensiilor. Ordinul 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016