Raportul Special
realizat de specialisti
Indicele privind usurinta cu care se infiinteaza o societate straina, care evalueaza regimurile de reglementare pentru a intemeia o afacere, este de 89,5 in Romania si de 92,1 in Slovacia, in conditiile in care maximul este 100.
La polul opus fata de Romania si Slovacia, se gasesc state precum Ghana, unde timpul necesar fondarii unei afaceri este de 72 de zile, Arabia Saudita si Angola, in care intemeierea unei firme dureaza cel mai mult, respectiv 263 de zile, adica aproape noua luni.
Indicele privind usurinta cu care se infiinteaza o societate straina se situeaza la 76,8 in Europa de Est si Asia Centrala si la 64,5 la nivel mondial.
Regiunea Europei de Est si Asiei Centrale cuprinde Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Georgia, Kazahstan, Kosovo, Kirgistan, Macedonia, fosta Republica a Iugoslaviei, Moldova, Muntenegru, Polania, Romania, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina.
Indicele privind usurinta cu care se infiinteaza o societate straina se concentreaza pe mai multe zone, precum restrictiile alcatuirii consiliului de directori sau numirii directorilor, cerintele de a utiliza o a treia parte (consilier, notar, etc.) in timpul procedurilor de infiintare a societatii, restrictii privind detinerea unui cont bancar in valuta, cerinte minime de capital si disponibilitatea serviciilor electronice (legislatie, reglementari, documente si inregistrare online).
In Romania, in afara de procedurile impuse pentru o companie autohtona, companiile mama care infiinteaza o filiala in Romania trebuie sa-si legalizeze si sa-si traduca documentele in strainatate. Companiile straine nu au nevoie sa obtina o aprobare pentru investitii.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Legislatia romana, aplicabila atat investitorilor romani, cat si investitorilor straini, interzice ca o societate cu raspundere limitata cu actionar unic sa fie unica fondatoare si actionara a altei societati cu raspundere limitata.
Institutia internationala mentioneaza ca judecatorul de la Registrul Comertului trebuie sa tina o audiere publica privind cererea de inregistrare a companiei in termen de 5 zile de la prezentarea documentatiei necesare.
In Romania, starea cererii de inregistrare poate fi monitorizata online.
De asemenea, companiile din Romania pot deschide si pastra conturi bancare in devize, desi in practica bancile romane ofera servicii doar in anumite devize (inclusiv in euro, dolari americani si franci elvetieni), iar cerinta minima de capital pentru societatile cu raspundere limitata romane si straine este de 200 de lei.
Acesta este primul raport al Grupului Bancii Mondiale care ofera date obiective referitoare la legile si reglementarile care afecteaza investitiile straine directe din 87 de tari.
Alti indicatori analizati in raportul institutiei financiare internationale sunt gradul in care este permisa detinerea de catre investitori straini din capitalul social, accesul la terenurile industriale si arbitrajul disputelor comerciale.
In general, investitorii straini au dreptul in Romania de a investi in proportie de 100% in orice sector deschis societatilor private autohtone, exceptia facand sectoarele de transport aerian national si international, unde participatia straina la capital este limitata la maximum 49%, ca si in alte tari din Uniunea Europeana, pentru investitorii care nu provin din tari din Zona Economica Europeana.
In ceea ce priveste accesul la terenurile industriale, indicele accesului la informatii referitoare la terenuri se plaseaza in Romania la 33,3, comparativ cu media din regiune de 50,3 si cu cea la nivel mondial, de 41,3.
In Romania, informatiile referitoare la terenuri pot fi gasite mai ales la cadastru si la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
Referitor la arbitrajul disputelor comerciale, indicele usurintei acestui proces se situeaza in Romania la 75,2, fata de media europeana de 69,7 si de cea mondiala, de 70,6.
"In Romania, Codul de Procedura Civila prevede termene limita stricte pentru durata procedurilor de arbitraj: 5 luni pentru arbitrajele nationale si intre 10 si 12 luni pentru arbitrajele internationale, cu o perioada de prelungire de maximum 2 luni la cererea partilor. Exista, de asemenea, termene limita stricte privind prezentarea probelor in timpul arbitrajului. (...) In medie, executarea unei sentinte arbitrale pronuntate in Romania dureaza aproximativ 10 saptamani, de la depunerea unei cereri pentru un mandat de executare a activelor aferente (presupunand ca nu se face apel) si 11 saptamani pentru o sentinta straina", se mentioneaza in raport.
Raportul concluzioneaza ca tarile cu indicatori buni in domeniul investitiilor transfrontaliere au, de asemenea, tendinta de a atrage mai multe investitii straine directe in raport cu marimea economiilor lor si a populatiei.
In schimb, tarile cu valori scazute ale acestor indicatori tind sa aiba o rata a coruptiei mai mare, nivele mai inalte de risc politic si structuri de guvernare mai slabe.
Totusi, raportul "Investitii transfrontaliere" nu evalueaza toate aspectele mediului de afaceri care sunt importante pentru investitori, cum ar fi securitatea, stabilitatea macroeconomica, marimea si potentialul pietei, coruptia, nivelul calificarilor, sau calitatea infrastructurii.
Banca Mondiala noteaza ca indicatorii ofera un punct de plecare pentru guvernele care doresc sa-si imbunatateasca competitivitatea investitionala globala.
Sursa Mediafax 07/07/2010
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Intalnirea premierului Grindeanu cu marii investitori romani si concluzii privind legea preventieiReprezinta capitalul bancar strain un factor de vulnerabilitate pentru Romania? Roubini crede ca da. Isarescu nu este de acordCodul fiscal. Noile modificari: impozite, TVA, accizeIsarescu a vorbit recent despre reforme necesare in mai multe domeniiAjutor de la stat pentru crearea de noi locuri de munca, din partea MFPUltimele articole
Ministerul Finantelor a publicat bilantul schemei de ajutor de stat 807/2014 pentru perioada 2014-2023Tipuri de impozite: tot ce trebuie sa stii despre impozitele din RomaniaCum a fost modificat Codul Fiscal prin Legea 69/2023Teodorovici, despre trecerea Romaniei la statut de piata emergenta: Este o batalie castigata dupa ani de munca intensaComunitatea Investitorilor Straini: Am virat la bugetul Romaniei aprox. 40% din total TVA si accize colectate.Sfaturi de la experti
Achizitii servicii intracomunitare firma care aplica regimul de TVA la incasare
Intrebare: O microintreprindere din Romania inregistrata in scopuri de TVA (la incasare) achizitioneaza servicii de publicitate din Franta in valoare de 2.000 euro, si plateste partial aceste servicii: 1.000 euro. Fiind platitoare de TVA la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Hotararea AGA din luna decembrie este aferenta profiturilor din anii precedenti. Va rog sa imi indicati notele contabile in acest caz.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA