Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

S-a dat startul la proiectele INTERREG EUROPE. Puteti trimite aplicatiile pana la 31 iulie!

07-Iul-2015
2394

De ce avem nevoie de proiecte de cooperare interregionala? Pentru a pune mai bine in aplicare politicile si programele de dezvoltare regionala, mai ales cele care urmaresc cresterea economica si a locurilor de munca. Invatand din experienta statelor membre, putem gasi solutii deja verificate la nivel european si care pot fi adaptate la specificul national.

De exemplu, daca reprezentati…


o autoritate de management a unui program operational care doreste sa imbunatateasca criteriile de selectie a proiectelor, pentru a selecta acele proiecte care raspund cel mai bine nevoilor din aria eligibila, sau sa finanteze niste investitii prioritare prin intermediul unor clustere,

ori primaria unui oras sau municipiu care trebuie sa elaboreze planul de dezvoltare urbana, obligatoriu din actuala perioada de programare,

sau un institut de cercetare si o organizatie non-profit care reprezinta interesele comunitatii locale si care cauta impreuna modalitati inovative pentru a proteja comunitatea de efectele nocive ale autostrazii care traverseaza localitatea s.a.


Puteti identifica, in baza de date cu potentiali parteneri a Interreg, institutii din UE care au o experienta bogata in domeniu, pentru ca au facut de multe ori toate acestea, cu rezultate excelente, si puteti primi finantare prin Interreg Europe pentru un proiect de cooperare interregionala prin care sa castigati din experienta partenerilor.

Primul apel de proiecte Interreg Europe pentru perioada 2014-2020, dedicat proiectelor de cooperare interregionala, a fost lansat pe 22 iunie si va continua pana pe 31 iulie 2015, ora 12:00 (CEST).

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a organizat marti, 30 iunie 2015, la Centrul de Conferinte al Institutului National de Statistica din Bucuresti, un eveniment de informare – INFO DAY pentru potentialii beneficiari. Cu aceasta ocazie, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, regionale si nationale (Autoritati de Management si Organisme intermediare ale programelor operationale, primarii, consilii judetene s.a.), ai organismelor de drept public (v. Glosarul de mai jos) si ai organismelor private non-profit (agentii, institute de cercetare, organizatii specializate in politici publice s.a.) s-au intalnit cu reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Romania din cadrul MDRAP si ai Secretariatului Tehnic Comun (Franta; cu aceasta ocazie, au primit informatii despre program (prezentare generala) si despre acest prim apel de proiecte, au invatat din experienta beneficiarilor programului INTERREG IV C 2007-2013, precursorul INTERREG EUROPE, au pus intrebari pe marginea aplicatiilor aflate in pregatire si au primit raspunsuri concrete din partea responsabililor de program si a Secretariatului Tehnic Comun.

Va reamintim ca va puteti consulta in privinta ideii de proiect cu secretariatul programului doar pana pe data de 3 iulie 2015. Dupa aceasta data, sprijinul va fi disponibil prin telefon si numai cu privire la procesul de aplicare on-line.

Pana in 2020, la finalul perioadei de programare, vor exista doar 3-4 apeluri, iar participarea la primul dintre acestea are avantajul ca rezultatele obtinute vor putea fi folosite pe parcursul intregii perioade de programare (durata medie a unui proiect va fi de 3-5 ani). De aceea, este foarte utila implicarea activa inca din primul apel de proiecte.

Pachetul solicitantului, versiunea finala, este publicat in site-ul programului, impreuna cu Manualul programului si sectiuneaIntrebari frecvente, iar platforma de inregistrare online a aplicatiilor, www.iolf.eu , este gata sa primeasca aplicatiile. Primul pas este inregistrarea, pentru crearea profilului, apoi completarea aplicatiei pentru finantare. Exista si un Manual al utilizatorului, care poate fi consultat.

Programul dispune de un buget de 359 de milioane de euro, finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), pentru perioada 2014-2020, din care 322,4 de milioane de euro pentru proiecte de cooperare interregionala. Partenerii din Norvegia si Elvetia vor fi cofinantati din fonduri nationale de tarile respective.

Ce aduce nou primul apel Interreg Europe, fata de Interreg IV C?


Din noul program au fost eliminate restrictiile referitoare la prioritatile de investitii. Astfel, au fost lansate toate cele patru obiective tematice ale programului:


OT 1 - consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii,

OT 2 - imbunatatirea competitivitatii IMM-urilor,

OT 3 - sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon in toate sectoarele,

OT 4 - conservarea si protectia mediului si promovarea utilizarii eficiente a resurselor.

De asemenea, nu mai exista cerinte specifice legate de acoperirea geografica a proiectului.

Bugetul este de 28 de milioane de euro pentru fiecare axa - o treime din fondurile FEDR disponibile.

Depunerea proiectelor se face on-line.

Acest apel este dedicat proiectelor de cooperare interregionala.


Beneficiarii eligibili sunt autoritati publice - nationale, regionale sau locale (in special Autoritati de Management si Organisme Intermediare), organisme de drept public (v. Glosarul de mai jos) si organisme private non-profit (agentii, institute de cercetare, organizatii specializate in politici publice etc.) din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum si din Elvetia si Norvegia.

Proiectele sunt cofinantate in proportii diferite, in functie de tipul beneficiarului:


85% din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) pentru institutiile publice si organismele de drept public din statele membre UE,

75% pentru organismele private non-profit din statele membre UE,- 50% finantare norvegiana pentru organismele publice de drept public si organismele private non-profit din Norvegia,

finantare elvetiana: partenerii din Elvetia sunt invitati sa contacteze punctul national elvetian de contact Interreg pentru informatii privind oportunitatile de finantare din Elvetia.


Programul INTERREG EUROPE, derulat in perioada 2014-2020, urmareste imbunatatirea punerii in aplicare a politicilor si programelor de dezvoltare regionala, in principal a programelor din cadrul obiectivului privind investitiile pentru crestere economica si a locurilor de munca si, daca este cazul, a programelor din cadrul obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana, prin promovarea schimbului de experienta si a invatarii de noi politici in randul actorilor de interes regional.

Programul finanteaza doua tipuri de actiuni: proiecte de cooperare interregionala si platforme de invatare de politici.

Interreg Europe este activ in 30 de tari: cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, plus Elvetia si Norvegia.

Autoritatea de Management a programului este Franta, prin Regiunea Nord-Pas de Calais, iar Secretariatul Tehnic Comun are sediul in Lille. Autoritatea Nationala si Punct National de Contact, din partea Romaniei, este Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), prin Directia Programe de Cooperare Teritoriala Europeana.

MDRAP gestioneaza, in perioada de programare 2014-2020, 12 programe de cooperare teritoriala europeana (6 programe pentru care este autoritate de management sau autoritate comuna de management si 6 programe pentru care este autoritate nationala). Programele de Cooperare Teritoriala Europeana presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate si administrate in comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din Romania: cu regiuni din statele vecine - in cadrul cooperarii transfrontaliere, cu regiunile dintr-un anumit spatiu geografic - in cadrul cooperarii transnationale, respectiv cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene - in cadrul cooperarii interregionale.

Scurt glosar de termeni

Proiecte de cooperare interregionala – sunt proiecte initiate de actori regionali, care urmaresc schimbul de experienta intr-un anumit domeniu, pentru a identifica bune practici si a dezvolta noi instrumente si abordari in implementarea acestora: vizite de studii, sesiuni de instruire, studii si rapoarte, analiza de date, studii de caz comparative, intalniri si evenimente (intalniri interregionale, seminarii, conferinte), elaborarea si experimentarea de noi instrumente si abordari, dezvoltarea de planuri de actiune s.a.

Platforme de invatare de politici – sunt un instrument pentru schimbul rapid de cunostinte intre factorii de decizie in domeniul politicilor publice. Acestea:


raspund cererii pentru o mai buna utilizare a rezultatelor proiectelor, astfel incat informatiile existente sa fie accesibile si reutilizabile si pentru alte regiuni, valorificand bunele practici de politica regionala,

asigura implicarea tuturor regiunilor interesate, chiar daca nu sunt parteneri intr-un proiect.


Fiecare platforma este formata dintr-o echipa internationala de experti in politicile corespunzatoare obiectivelor tematice ale programului, care organizeaza evenimente si ofera informatii si sprijin in domeniile respective, si o interfata web interactiva (un site web), conceputa pentru a facilita crearea de retele, schimbul de informatii si cunostinte, prin publicarea de informatii, analize, rapoarte, publicatii, baze de date cu bune practici si rezultate relevante s.a.

Organism de drept public este orice organism:

(a) constituit pentru a indeplini in mod expres cerinte de interes general, de alta natura decat industrial sau comercial;
(b) care are personalitate juridica;
(c) a carui activitate este finantata in cea mai mare parte de stat, de colectivitatile teritoriale sau de alte organisme de drept public sau a carui gestionare face obiectul controlului acestora din urma sau al carui consiliu de administrare, de conducere sau de supraveghere este alcatuit din membri desemnati in proportie de peste 50 % de catre stat, de colectivitatile teritoriale sau de alte organisme de drept public.

Consultati Directiva 2004/18/CE privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice de lucrari, de bunuri si de servicii.

Sursa: MDRAP

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016