
Raportul Special
realizat de specialisti
De ce avem nevoie de proiecte de cooperare interregionala? Pentru a pune mai bine in aplicare politicile si programele de dezvoltare regionala, mai ales cele care urmaresc cresterea economica si a locurilor de munca. Invatand din experienta statelor membre, putem gasi solutii deja verificate la nivel european si care pot fi adaptate la specificul national.
De exemplu, daca reprezentati…
o autoritate de management a unui program operational care doreste sa imbunatateasca criteriile de selectie a proiectelor, pentru a selecta acele proiecte care raspund cel mai bine nevoilor din aria eligibila, sau sa finanteze niste investitii prioritare prin intermediul unor clustere,
ori primaria unui oras sau municipiu care trebuie sa elaboreze planul de dezvoltare urbana, obligatoriu din actuala perioada de programare,
sau un institut de cercetare si o organizatie non-profit care reprezinta interesele comunitatii locale si care cauta impreuna modalitati inovative pentru a proteja comunitatea de efectele nocive ale autostrazii care traverseaza localitatea s.a.
Puteti identifica, in baza de date cu potentiali parteneri a Interreg, institutii din UE care au o experienta bogata in domeniu, pentru ca au facut de multe ori toate acestea, cu rezultate excelente, si puteti primi finantare prin Interreg Europe pentru un proiect de cooperare interregionala prin care sa castigati din experienta partenerilor.
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Primul apel de proiecte Interreg Europe pentru perioada 2014-2020, dedicat proiectelor de cooperare interregionala, a fost lansat pe 22 iunie si va continua pana pe 31 iulie 2015, ora 12:00 (CEST).
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a organizat marti, 30 iunie 2015, la Centrul de Conferinte al Institutului National de Statistica din Bucuresti, un eveniment de informare – INFO DAY pentru potentialii beneficiari. Cu aceasta ocazie, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, regionale si nationale (Autoritati de Management si Organisme intermediare ale programelor operationale, primarii, consilii judetene s.a.), ai organismelor de drept public (v. Glosarul de mai jos) si ai organismelor private non-profit (agentii, institute de cercetare, organizatii specializate in politici publice s.a.) s-au intalnit cu reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Romania din cadrul MDRAP si ai Secretariatului Tehnic Comun (Franta; cu aceasta ocazie, au primit informatii despre program (prezentare generala) si despre acest prim apel de proiecte, au invatat din experienta beneficiarilor programului INTERREG IV C 2007-2013, precursorul INTERREG EUROPE, au pus intrebari pe marginea aplicatiilor aflate in pregatire si au primit raspunsuri concrete din partea responsabililor de program si a Secretariatului Tehnic Comun.
Va reamintim ca va puteti consulta in privinta ideii de proiect cu secretariatul programului doar pana pe data de 3 iulie 2015. Dupa aceasta data, sprijinul va fi disponibil prin telefon si numai cu privire la procesul de aplicare on-line.
Pana in 2020, la finalul perioadei de programare, vor exista doar 3-4 apeluri, iar participarea la primul dintre acestea are avantajul ca rezultatele obtinute vor putea fi folosite pe parcursul intregii perioade de programare (durata medie a unui proiect va fi de 3-5 ani). De aceea, este foarte utila implicarea activa inca din primul apel de proiecte.
Pachetul solicitantului, versiunea finala, este publicat in site-ul programului, impreuna cu Manualul programului si sectiuneaIntrebari frecvente, iar platforma de inregistrare online a aplicatiilor, www.iolf.eu , este gata sa primeasca aplicatiile. Primul pas este inregistrarea, pentru crearea profilului, apoi completarea aplicatiei pentru finantare. Exista si un Manual al utilizatorului, care poate fi consultat.
Programul dispune de un buget de 359 de milioane de euro, finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), pentru perioada 2014-2020, din care 322,4 de milioane de euro pentru proiecte de cooperare interregionala. Partenerii din Norvegia si Elvetia vor fi cofinantati din fonduri nationale de tarile respective.
Ce aduce nou primul apel Interreg Europe, fata de Interreg IV C?
Din noul program au fost eliminate restrictiile referitoare la prioritatile de investitii. Astfel, au fost lansate toate cele patru obiective tematice ale programului:
OT 1 - consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii,
OT 2 - imbunatatirea competitivitatii IMM-urilor,
OT 3 - sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon in toate sectoarele,
OT 4 - conservarea si protectia mediului si promovarea utilizarii eficiente a resurselor.
De asemenea, nu mai exista cerinte specifice legate de acoperirea geografica a proiectului.
Bugetul este de 28 de milioane de euro pentru fiecare axa - o treime din fondurile FEDR disponibile.
Depunerea proiectelor se face on-line.
Acest apel este dedicat proiectelor de cooperare interregionala.
Beneficiarii eligibili sunt autoritati publice - nationale, regionale sau locale (in special Autoritati de Management si Organisme Intermediare), organisme de drept public (v. Glosarul de mai jos) si organisme private non-profit (agentii, institute de cercetare, organizatii specializate in politici publice etc.) din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum si din Elvetia si Norvegia.
Proiectele sunt cofinantate in proportii diferite, in functie de tipul beneficiarului:
85% din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) pentru institutiile publice si organismele de drept public din statele membre UE,
75% pentru organismele private non-profit din statele membre UE,- 50% finantare norvegiana pentru organismele publice de drept public si organismele private non-profit din Norvegia,
finantare elvetiana: partenerii din Elvetia sunt invitati sa contacteze punctul national elvetian de contact Interreg pentru informatii privind oportunitatile de finantare din Elvetia.
Programul INTERREG EUROPE, derulat in perioada 2014-2020, urmareste imbunatatirea punerii in aplicare a politicilor si programelor de dezvoltare regionala, in principal a programelor din cadrul obiectivului privind investitiile pentru crestere economica si a locurilor de munca si, daca este cazul, a programelor din cadrul obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana, prin promovarea schimbului de experienta si a invatarii de noi politici in randul actorilor de interes regional.
Programul finanteaza doua tipuri de actiuni: proiecte de cooperare interregionala si platforme de invatare de politici.
Interreg Europe este activ in 30 de tari: cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, plus Elvetia si Norvegia.
Autoritatea de Management a programului este Franta, prin Regiunea Nord-Pas de Calais, iar Secretariatul Tehnic Comun are sediul in Lille. Autoritatea Nationala si Punct National de Contact, din partea Romaniei, este Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), prin Directia Programe de Cooperare Teritoriala Europeana.
MDRAP gestioneaza, in perioada de programare 2014-2020, 12 programe de cooperare teritoriala europeana (6 programe pentru care este autoritate de management sau autoritate comuna de management si 6 programe pentru care este autoritate nationala). Programele de Cooperare Teritoriala Europeana presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate si administrate in comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din Romania: cu regiuni din statele vecine - in cadrul cooperarii transfrontaliere, cu regiunile dintr-un anumit spatiu geografic - in cadrul cooperarii transnationale, respectiv cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene - in cadrul cooperarii interregionale.
Scurt glosar de termeni
Proiecte de cooperare interregionala – sunt proiecte initiate de actori regionali, care urmaresc schimbul de experienta intr-un anumit domeniu, pentru a identifica bune practici si a dezvolta noi instrumente si abordari in implementarea acestora: vizite de studii, sesiuni de instruire, studii si rapoarte, analiza de date, studii de caz comparative, intalniri si evenimente (intalniri interregionale, seminarii, conferinte), elaborarea si experimentarea de noi instrumente si abordari, dezvoltarea de planuri de actiune s.a.
Platforme de invatare de politici – sunt un instrument pentru schimbul rapid de cunostinte intre factorii de decizie in domeniul politicilor publice. Acestea:
raspund cererii pentru o mai buna utilizare a rezultatelor proiectelor, astfel incat informatiile existente sa fie accesibile si reutilizabile si pentru alte regiuni, valorificand bunele practici de politica regionala,
asigura implicarea tuturor regiunilor interesate, chiar daca nu sunt parteneri intr-un proiect.
Fiecare platforma este formata dintr-o echipa internationala de experti in politicile corespunzatoare obiectivelor tematice ale programului, care organizeaza evenimente si ofera informatii si sprijin in domeniile respective, si o interfata web interactiva (un site web), conceputa pentru a facilita crearea de retele, schimbul de informatii si cunostinte, prin publicarea de informatii, analize, rapoarte, publicatii, baze de date cu bune practici si rezultate relevante s.a.
Organism de drept public este orice organism:
(a) constituit pentru a indeplini in mod expres cerinte de interes general, de alta natura decat industrial sau comercial;
(b) care are personalitate juridica;
(c) a carui activitate este finantata in cea mai mare parte de stat, de colectivitatile teritoriale sau de alte organisme de drept public sau a carui gestionare face obiectul controlului acestora din urma sau al carui consiliu de administrare, de conducere sau de supraveghere este alcatuit din membri desemnati in proportie de peste 50 % de catre stat, de colectivitatile teritoriale sau de alte organisme de drept public.
Consultati Directiva 2004/18/CE privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice de lucrari, de bunuri si de servicii.
Sursa: MDRAP
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Ministrul Finantelor promite ca rectificarea bugetara va fi facuta in jur de 26-27 noiembrieAnunt oficial: Tinerii fermieri vor beneficia de ajutor financiar suplimentar!Guvernul a aprobat o schema de ajutor de minimis pentru Programul Pilot Start-Up Mediu Eco-BusinessMFP modifica schemele de ajutor de statMinisterul de Finante explica impozitarea programatorilor. Noile criterii pentru reconsiderarea activitatilor ca dependenteUltimele articole
Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177Sunt MAJORATE taxele? Ce planuri fiscale au partidele in 2025Cand si de ce e important sa ai un avocat in Bucuresti ca partener de businessDeschidere punct de lucru firma. Etape si acte necesareProiect adoptat de Camera Deputatilor! PFA-urile pot opta, dupa cel putin un an de functionare, sa devina SRL-uriArticole similare
Inregistrarea din oficiu se face daca o firma nu se inregistreaza fiscal la timp. OPANAF nr. 2921/2016Studiu de caz: Radierea si scoatere din evidenta DITL autovehicul aflat sub masuri asiguratorii in procesul penalLiderul PSD avertizeaza: Pretul la gaze ar putea creste daca Guvernul nu ia masuri!Import marfuri pentru comercializare cu amanuntul. Cum facem ajustarea de TVA?Sistemul de sanatate publica, protejarea patrimoniului cultural, educatia si reducerea saraciei. Prioritatile Romaniei pentru obtinerea de fonduriUltimele articole
Proiect: D100 si D710 modificate de ANAF, in contextul aplicarii impozitului pe constructiiLista actelor ANAF fara semnatura si stampila a fost EXTINSA, conform Ordinului 402/2025D100. Cum a fost modificata D100 de ANAF in urma noutatilor din domeniul impozitelor (Ordinul 193/2025)Situatii financiare anuale 2025. PDF-ul inteligent a fost actualizat pentru toate firmele, cu exceptia microentitatilorMicrointreprindere in 2025. Cum se calculeaza bonificatia introdusa prin OUG 153/2020Articole similare
Inovatii si tendinte in tehnologiile de plata cu cardulRegistrul de evidenta fiscala. Trebuie tinut obligatoriu si in format FIZIC de catre firme?Declaratia 112 a fost actualizata. Versiunea 301 Verificare Stare D112E-Transport: Este OBLIGATORIE declararea in sistem a transporturilor rutiere internationale de bunuri?5 sfaturi daca ti-ai deschis o afacere pe bani putiniUltimele articole
Primii pasi in antreprenoriat: ce trebuie sa stii inainte sa iti deschizi propria afacereCum iti poate transforma afacerea un sistem ERPGhid complet pentru gestionarea eficienta a banilor in afacerea taCase de marcat electronice. Noutati fiscale care se aplica in 2025Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabiliiArticole similare
827 firme mijlocii si mici valcene datornice, publicate pe InternetMinistrul Finantelor anunta o reducere de 10% a datoriilor catre stat, in cazul platii lor pana la finalul anuluiNoi prevederi referitoare la profitul impozabil al sediilor permanente in RomaniaUPDATE: Schimbari in Calendarul fiscal al lunii august 2018! Termenul de depunere a bilanturilor la 30.06.2018, 20.08.2018Este oficial - termenul pentru depunerea Declaratiei Unice a fost amanat - OUG 15/2019Ultimele articole
Proiect: Anumite persoane fizice vor fi scutite de impozitul pe venit pana pe 31 IULIE 2025E-Factura: Calcularea termenului limita de 5 zile pentru depunerea facturilor, confirmata oficial de FinanteBuletin ANAF: 6 noutati fiscale publicate in Monitor in perioada 29 iulie -2 august 2024Miercuri, 31 IULIE 2024, termenul limita pentru depunerea Formularului 398E-Factura: Facturile se inregistreaza cu data emiterii sau cu data primirii in SPV?Articole similare
Facturarea si incasarea sau plata in valuta intre rezidentiNoul segment de cumparatori din vizorul ANAF. Atentie la criteriile de care va tine cont agentia!Comisia Europeana vrea un nou cadru legal de examinare a investitiilor straine directeToate firmele din Romania vor plati impozit pe cifra de afaceri. Proprietarii firmelor in insolventa, fara drept de a initia alte afaceriProiect Lege privind supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar nationalUltimele articole
SAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406Informare ONRC. Cum trebuie raportate informatiile despre impozitul pe profit, conform Ordinului 2048/2022Min. Finantelor: Modalitatea de raportare a informatiilor referitoare la impozitul pe profitFonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acordaSAF-T in 2024: ANAF va notifica automat contribuabilii care au omis depunerea D406Sfaturi de la experti
Contestatie rezultat inspectie fiscala
Intrebare: Perioada inspectiei fiscale este anul 2023, 2024 si lunile ianuarie, februarie, martie 2025. Suma respinsa pentru anul 2025 este de 22.480 lei. Cum pot contesta aceasta suma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: 1. Pentru actionarul cu domiciliul in Scotia, care primeste dividende din Romania, ce declaratie trebuie sa depuna societatea noastra: D205 sau D207? Daca am depus deja D205 pentru 2024, ce se mai poate face? 2. Ce documente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA