Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

S-a deschis site-ul prevenirii: Ce presupune?

03-Mai-2018
3955

De acum, companiile si persoanele fizice din Romania au la dispozitie un centralizator al sanctiunilor contraventionale, cum sunt cele date de ANAF, Inspectia Muncii, Protectia Consumatorului si alte autoritati de control.

Centralizatorul poate fi consultat pe site-ul http://prevenire.gov.ro/, la sectiunea Contraventii. Acesta cuprinde sanctiuni contraventionale din 70 de acte normative, inclusiv Codul fiscal, Codul de procedura fiscala sau Codul muncii.

Ce reprezinta Legea prevenirii?

Legea prevenirii constituie primul pas in normalizarea relatiei dintre mediul de faceri si autoritatile de control, bazata pe incredere, informare, educare, conformare colaborativa si imbunatatire a actului de control.

Site-ul http://prevenire.gov.ro/ este un portal gestionat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA), dedicat informarii publice. Portalul cuprinde drepturile si obligatiile persoanelor supuse activitatilor de control, precum si atributiile autoritatilor care constata contraventiile si aplica sanctiunile.

Cu alte cuvinte, site-ul mentionat isi propune sa fie o platforma de informare, cu rol integrator al propunerilor de contraventii, constituind mecanismul de functionare al prevenirii.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a anuntat duminica deschiderea noului site cu privire la aplicarea Legii prevenirii nr. 270/2017.

"Contraventiile incluse, in numar de aproximativ 400, reglementate prin 70 de acte normative, vizeaza sfera de responsabilitate a 11 ministere, precum si a unor institutii publice cu atributii de reglementare si control ce se regasesc in subordinea si coordonarea acestora", a precizat ministerul, citat de startupcafe.ro.

De asemenea, "portalul asigura mecanismul de functionare al prevenirii, oferind totodata autoritatilor cu atributii de control, constatare si sanctionare a contraventiilor accesul la platforma comuna de popularizare a materialelor documentare si ghidurilor de buna practica din domeniile mentionate anterior", a mai adaugat ministerul, citat de aceeasi sursa.

Cu ajutorul Legii prevenirii, organele de control ale statului - dintre care ANAF, Inspectia Muncii, Protectia Consumatorului etc - nu vor mai putea aplica amenzi pentru abaterile contraventionale cuprinse in lista aprobata de Guvern prin hotarare.

Astfel, inspectorii institutiilor de control vor trebui sa aplice un plan de remediere pe o durata de cel mult 90 de zile, timp in care firmele gasite in neregula vor putea remedia problemele.

Totusi, exista situatii in care organul de control nu intocmeste un plan de remediere si aplica doar sactiunea avertismentului. Sunt vizate urmatoarele cazuri, dupa cum urmeaza:

1. atunci cand abaterea constatata este remediata in timpul controlului;
2. in cazul in care contraventia savarsita nu este continua.

>> Totodata, este important de precizat ca orice entitate poate beneficia de masurile de prevenire o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de trei ani.

>> Puteti consulta aici site-ul http://prevenire.gov.ro/

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016