
Raportul Special
realizat de specialisti
De acum, companiile si persoanele fizice din Romania au la dispozitie un centralizator al sanctiunilor contraventionale, cum sunt cele date de ANAF, Inspectia Muncii, Protectia Consumatorului si alte autoritati de control.
Centralizatorul poate fi consultat pe site-ul http://prevenire.gov.ro/, la sectiunea Contraventii. Acesta cuprinde sanctiuni contraventionale din 70 de acte normative, inclusiv Codul fiscal, Codul de procedura fiscala sau Codul muncii.
Legea prevenirii constituie primul pas in normalizarea relatiei dintre mediul de faceri si autoritatile de control, bazata pe incredere, informare, educare, conformare colaborativa si imbunatatire a actului de control.
Site-ul http://prevenire.gov.ro/ este un portal gestionat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA), dedicat informarii publice. Portalul cuprinde drepturile si obligatiile persoanelor supuse activitatilor de control, precum si atributiile autoritatilor care constata contraventiile si aplica sanctiunile.
Cu alte cuvinte, site-ul mentionat isi propune sa fie o platforma de informare, cu rol integrator al propunerilor de contraventii, constituind mecanismul de functionare al prevenirii.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a anuntat duminica deschiderea noului site cu privire la aplicarea Legii prevenirii nr. 270/2017.
"Contraventiile incluse, in numar de aproximativ 400, reglementate prin 70 de acte normative, vizeaza sfera de responsabilitate a 11 ministere, precum si a unor institutii publice cu atributii de reglementare si control ce se regasesc in subordinea si coordonarea acestora", a precizat ministerul, citat de startupcafe.ro.
De asemenea, "portalul asigura mecanismul de functionare al prevenirii, oferind totodata autoritatilor cu atributii de control, constatare si sanctionare a contraventiilor accesul la platforma comuna de popularizare a materialelor documentare si ghidurilor de buna practica din domeniile mentionate anterior", a mai adaugat ministerul, citat de aceeasi sursa.
Examen Consultant Fiscal 2025
Manual de politici contabile - Stick USB
Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Cu ajutorul Legii prevenirii, organele de control ale statului - dintre care ANAF, Inspectia Muncii, Protectia Consumatorului etc - nu vor mai putea aplica amenzi pentru abaterile contraventionale cuprinse in lista aprobata de Guvern prin hotarare.
Astfel, inspectorii institutiilor de control vor trebui sa aplice un plan de remediere pe o durata de cel mult 90 de zile, timp in care firmele gasite in neregula vor putea remedia problemele.
Totusi, exista situatii in care organul de control nu intocmeste un plan de remediere si aplica doar sactiunea avertismentului. Sunt vizate urmatoarele cazuri, dupa cum urmeaza:
1. atunci cand abaterea constatata este remediata in timpul controlului;
2. in cazul in care contraventia savarsita nu este continua.
>> Totodata, este important de precizat ca orice entitate poate beneficia de masurile de prevenire o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de trei ani.
>> Puteti consulta aici site-ul http://prevenire.gov.ro/
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Din 5 noiembrie 2023 contribuabilii NU vor mai primi avertisment, ci direct amenda, pentru anumite contraventii din Codul de Procedura FiscalaInspectorii ANAF nu primesc bonificatii pe baza rezultatelor activitatii desfasurateDeclaratia 394. Sanctiuni pentru depunerea cu intarziereContribuabilii NU vor mai putea fi pasuiti! Mai multe contraventii fiscale vor fi SCOASE de sub LEGEA PREVENIRIIMFP modifica LEGEA PREVENIRII: Cei care incalca termenul de utilizare a noilor case de marcat, amendati de la prima abatereUltimele articole
E-TVA: Amenzile care ar putea ajunge pana la 10.000 lei NU se aplica pana in ianuarie 2025Lista contraventiilor care vor iesi de sub LEGEA PREVENIRIIANAF raspunde: Ce declaratii se depun in cazul in care se defecteaza casa de marcat?DGAF verifica dotarea cu aparate de marcat fiscale. Se anunta prapad pentru comercianti! Fiscul a aplicat deja sute de sanctiuni!Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale - obligatoriu pentru romanii care lucreaza in afara. Specialistii ANAF ofera clarificari!Articole similare
Definitivarea impozitului pe profit aferent anului 2020. Aplicarea de bonificatii si scaderea costului de achizitie al caselor de marcatDepunerea situatiilor financiare anuale consolidateImpozit pe veniturile microintreprinderilor in 2024. Modificari aduse de OUG 115/2023Un nou pas catre operationalizarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor IndisponibilizateANAF ramburseaza TVA in valoare de 1.359 milioane de leiUltimele articole
[MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheieLichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-TSAF-T ANAF. Clarificari pentru contribuabilii care NU au cont bancarMijloace fixe. Aspecte privind raportarea mijloacelor fixe in D406Declaratii ANAF. Ce obligatii fiscale au contribuabilii in luna IUNIE 2025Sfaturi de la experti
Intrebare: PFA va trebui sa lucreze cu zilieri. Ce declaratie se depune la ANAF pentru inregistrarea in vectorul fiscal a obligatiilor salariale: D700 sau D010? Daca se depune D700, ce date se trec la Capitolul II, punctul 3, avand in vedere...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Achizitie de la unitati protejate. Deducere din fondul de handicap
Intrebare: In luna iunie 2025 am achizitionat materiale de la unitati protejate. Daca plata facturii se face pana la data de 25.06.2025, se poate scadea din fondul aferent lunii mai (plata contributiei se face la 25.06.2025)? Concret: fondul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Lichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-T
[MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheie
[E-FACTURA] 50+ dificultati intalnite in practica de contabili si SOLUTII de la experti
[IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utile
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA