Raportul Special
realizat de specialisti
Noutate Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal Manual de politici contabile - Stick USB Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Avem o noua reglementare cu privire la persoanele fizice autorizate (PFA). Necesitatea unei noi reglementari s-a ivit din pricina interpretarilor diferite aparute in practica in ceea ce priveste mai cu seama pasii care trebuie parcursi de catre solicitanti. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale si intreprinderile familiale aduce o serie de noutati menite sa simplifice procedura de inregistrare. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmam? Care sunt conditiile de functionare? Ce rol mai au primariile in autorizarea persoanelor fizice (PFA), a intreprinderilor individuale sau familiale? Care este regimul persoanelor fizice autorizate (PFA), al intreprinderilor individuale si familiale?
1. Formele de organizare
Persoanele fizice pot desfasura activitatile economice astfel:
a) individual si independent, ca persoane fizice autorizate (PFA);
b) ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale;
c) ca membri ai unei intreprinderi familiale.
■ Persoana fizica autorizata (PFA) este persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca.
■ Intreprindere individuala este intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica.
■ Intreprindere familiala este intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica impreuna cu familia sa.
Orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata.
2. Procedura de inregistrare si autorizare
In vederea autorizarii ca PFA, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale, acestea trebuie sa depuna o cerere de inregistrare si de autorizare a functionarii la registrul comertului de pe langa tribunalul din judetul in care solicitantul isi stabileste sediul profesional. Cererea va fi insotita de documentatia prevazuta in anexa la O.U.G. nr. 44/2008.
Termenul de eliberare a certificatului de inregistrare este de 3 zile lucra toare de la data inregistrarii cererii.
Certificatul de inregistrare, continand codul unic de inregistrare, este documentul care atesta inregistrarea in registrul comertului, autorizarea functionarii, precum si luarea in evidenta de catre autoritatea fiscala competenta.
3. Ce modificari trebuie inregistrate in registrul comertului
Se inregistreaza in registrul comertului:
■ schimbarea sediului profesional si a obiectului principal de activitate;
■ punctele de lucru;
■ autorizarea functionarii pentru desfasurarea oricarei activitati pentru care nu s-a cerut inregistrarea in registrul comertului.
Cererea pentru efectuarea acestor modificari se depune la registrul comertului in care este inregistrata PFA, intreprinderea individuala sau intreprinderea familiala, insotita de declaratia pe propria raspundere. Modificarea acordului de constituire a intreprinderii familiale se declara, in termen de 15 zile de la incheierea actului aditional, la registrul comertului in care este inregistrata intreprinderea familiala.
4. Regimul fiscal al PFA
Persoana fizica autorizata (PFA), titularul intreprinderii individuale si reprezentantul intreprinderii familiale vor tine contabilitatea in partida simpla. Aceste persoane sunt platitoare de impozit pe venit in conditiile prevazute de Codul fiscal.
5. Regimul juridic al PFA
PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata si nici nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza, chiar daca colaborarea este exclusiva. O persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.
PFA este asigurata in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj PFA nu poate cumula si calitatea de intreprinzator persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale.
6. Regimul juridic al intreprinzatorului persoana fizica titular al intreprinderii individuale
Intreprinderea individuala nu dobandeste personalitate juridica prin inregistrarea in registrul comertului. Intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale este comerciant persoana fizica de la data inregistrarii sale in registrul comertului.
Pentru organizarea si exploatarea intreprinderii sale, intreprinzatorul persoana fizica, in calitate de angajator, poate angaja terte persoane cu contract individual de munca. Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale nu va fi considerat un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza chiar daca colaborarea este exclusiva.
Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale poate cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-a organizat intreprinderea individuala. Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale este asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj.
7. Regimul juridic al intreprinderii familiale
Intreprinderea familiala este consituita din 2 sau mai multi membri ai unei familii. Membrii unei intreprinderi familiale pot fi simultan PFA sau titulari ai unor intreprinderi individuale. De asemenea, acestia pot cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-au organizat intreprinderea familiala. Membrii unei intreprinderi familiale sunt asigurati in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si au dreptul de a fi asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege.
Intreprinderea familiala nu poate angaja terte persoane cu contract de munca. Intreprinderea familiala se constituie printr-un acord de constituire, incheiat de membrii familiei in forma scrisa. Acordul de constituire va stipula numele si prenumele membrilor, reprezentantul, data intocmirii, participarea fiecarui membru la intreprindere, conditiile participarii, cotele procentuale in care vor imparti veniturile nete ale intreprinderii, raporturile dintre membrii intreprinderii familiale si conditiile de retragere, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Reprezentantul desemnat prin acordul de constituire va gestiona interesele intreprinderii familiale in temeiul unei procuri speciale, sub forma unui inscris sub semnatura privata. Intreprinderea familiala nu are patrimoniu propriu si nu dobandeste personalitate juridica prin inregistrarea in registrul comertului.
Deciziile privind gestiunea curenta a intreprinderii familiale se iau de catre reprezentantul desemnat. Actele de dispozitie asupra bunurilor afectate activitatii intreprinderii familiale se vor lua cu acceptul majoritatii simple a membrilor intreprinderii, cu conditia ca aceasta majoritate sa includa si acordul proprietarului bunului care va face obiectul actului.
Actele prin care se dobandesc bunuri pentru activitatea intreprinderii familiale se incheie de reprezentant fara autorizarea prealabila a membrilor, daca valoarea bunului cu privire la care se incheie actul nu depaseste 50% din valoarea bunurilor care au fost afectate intreprinderii si a sumelor de bani aflate la dispozitia intreprinderii la data actului. Bunurile dobandite sunt coproprietatea membrilor.
8. Ce rol au primariile in autorizarea persoanelor fizice?
Primariile pot sa isi constituie birouri de asistenta si reprezentare a persoanelor fizice. Persoanele fizice pot opta sa efectueze formalitatile de inregistrare si autorizare prin intermediul birourilor de asistenta si reprezentare. Birourile de asistenta si reprezentare pot sa reprezinte persoana fizica solicitanta in cadrul procedurilor de obtinere a autorizatiei si inregistrarii in registrul comertului, in temeiul unei cereri de reprezentare.
Pentru serviciile prestate, primariile vor putea percepe taxe pe care le pot stabili autonom, in temeiul principiului autonomiei locale. In scopul liberului acces al cetatenilor la servicii publice administrative de calitate, birourile de asistenta si reprezentare pot primi cereri de reprezentare si pot presta servicii de asistenta, indiferent de sediul profesional al solicitantului si de registrul comertului caruia i se adreseaza acesta.
9. Ce se intampla cu persoanele fizice autorizate (PFA) si asociatiile familiale constituite si autorizate potrivit unor acte normative anterioare?
Procedurile desfasurate potrivit Legii nr. 300/2004 se vor finaliza conform prevederilor legii aplicabile la data initierii acestora. Persoanele fizice (PFA) si asociatiile familiale autorizate si inregistrate in registrul comertului in temeiul unor acte normative anterioare pot functiona in baza certificatului de inregistrare, emis de oficiul registrului comertului de pe langa tribunal, pana la data de 25.04.2009. Pana la aceasta data, aceste persoane vor opta pentru desfasurarea activitatii ca PFA, intreprindere individula sau intreprindere familiala.
Atentie
Persoanele care nu si-au exercitat dreptul de optiune isi inceteaza activitatea si vor fi radiate din registrul comertului, din oficiu, fara nicio alta formalitate.
Concluzie
Noile prevederi conduc la reducerea birocratiei si la scurtarea termenelor de eliberare a autorizatiilor. S-a mutat procedura de autorizare si inregistrare in intregime la registrul comertului, ceea ce simplifica etapele pe care trebuie sa le parcurga un solicitant.
Acte normative aplicabile:
Art. 2 lit. g), h) si i), art. 4, art. 6, art. 10, art. 13-15, art. 16-20, art. 22-26, art. 28-32, 35, art. 39 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Declaratii PFA. Ce alte obligatii exista?Au fost publicate actele necesare acordarii somajului tehnic (pentru PFA-uri, II-uri, IF-uri, Drepturi de autor)Afla daca esti urmatorul pe lista ANAF pentru un control fiscal!Raspunderea in cazul reincadrarii activitatii si recuperare prejudiciu. Cum se vor achita impozitele?Functionarea PFA in 2020- Contributii, taxe, impozite, deduceriUltimele articole
Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uriSAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406SRL, PFA, II, IF care isi actualizeaza codul CAEN din 1 ianuarie 2025. Ce trebuie sa stie, conform noii proceduriCum vor trece la impozit pe profit firmele care NU se mai incadreaza in plafonul de 250.000 euro al regimului microNoutati fiscale 2025. Care este regimul amenzilor in sistemul e-TVAArticole similare
Ce regim fiscal se aplica veniturilor din arendare. Declaratii cu termen limitaNoi prevederi, conform Legii 265/2022, pentru infiintarea si suspendarea PFA/II/IF in 2022Studiu de caz: PFA. Angajare personalCe obligatii declarative si fiscale exista in cadrul contractului de arendaContributii obligatorii datorate de catre membrii unei intreprinderi familiale. Baza de calculUltimele articole
Norme de venit 2024. Ce este norma de venit, listele pe judete si pentru ce activitati dispare norma de venitSpeta zilei: Mod de completare Declaratia Unica si D204 pentru o INTREPRINDERE FAMILIALAJustificarea cheltuielilor in 2020 pentru PFA-uriPFA vs. Intreprindere individuala/familiala vs. microintreprindere (SRL). Ce e mai bine?Incetarea activitatii unei intreprinderi. Contabilitate in partida simpla. Obligatii declarativeArticole similare
In ce conditii trebuie sa plateasca CASS intreprinderile invidiuale din 2024Informare fiscala privind indemnizatia si alte sume de aceeasi natura primite de salariati pe perioada detasarii sau delegariiSubventii APIA pentru cultivarea cerealelor. Impozitarea veniturilorCIM incheiat cu sine insusi. Ce consecinte apar?Incasari in numerar mai mult de 5.000 de lei la o INTREPRINDERE INDIVIDUALAUltimele articole
NOI obligatii pentru firmele mici incepand cu ianuarie 2025Radiere INTREPRINDERE INDIVIDUALA. Etape si acte necesareCategorii de persoane fizice exceptate de la plata CASSDeclaratia Unica 2024. 3 studii de caz utile contribuabililorNorme de venit 2024. Ce este norma de venit, listele pe judete si pentru ce activitati dispare norma de venitSfaturi de la experti
Achizitii servicii intracomunitare firma care aplica regimul de TVA la incasare
Intrebare: O microintreprindere din Romania inregistrata in scopuri de TVA (la incasare) achizitioneaza servicii de publicitate din Franta in valoare de 2.000 euro, si plateste partial aceste servicii: 1.000 euro. Fiind platitoare de TVA la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Hotararea AGA din luna decembrie este aferenta profiturilor din anii precedenti. Va rog sa imi indicati notele contabile in acest caz.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
D212 in 2025. Principalele modificari din formular, implementate prin Ordinul 7015/2024
Impozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi instructiuni de completare
Impozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025
Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uri
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA