SAF-T: Firmele nu vor fi amendate in ianuarie, februarie si martie pentru nedepunerea sau transmiterea eronata a D406
De la 1 ianuarie 2022 marii contribuabili sunt obligati sa se inscrie si sa utilizeze SAF-T, programul care prevede schimbul electronic de date contabile intre firme si autoritatile fiscale. Amenzile pentru nedepunerea D406 ajung si pana la 5.000 de lei, insa in primele trei luni de la data cand obligatia de depunere devine efectiva autoritatile vor acorda o perioada de gratie.
Utilizarea fisierului standard de control fiscal pentru schimbul electronic de date contabile de la contribuabil catre organul fiscal, intr-un format standardizat de date, este obligatorie pentru firmele mari incepand cu 1 ianuarie 2022, conform OG 11/2021.
In lunile ianuarie, februarie si martie marii contribuabili care erau obligati sa depuna si sa utilizeze SAF-T de la inceputul lui 2022 NU vor primi amenzi pentru nedepunerea sau transmiterea eronata/incompleta a D406. In aceasta perioada va fi acordata o perioada de gratie, pentru prima raportare, pentru a se putea obisnui cu folosirea noului sistem.
Termenele de depunere D406
Declaratia informativa D406 se va depune in format electronic, termenul limita de depunere fiind:
- pana in ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare (luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind Stocurile si Activele).
- pana la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul Declaratiei informative D406-Active (mijloace fixe).
- in termenul stabilit de organul fiscal, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul Declaratiei informative D406-Stocuri.
Obligatia de transmitere a fisierului SAF-T
Obligatia de transmitere a fisierului standard de control fiscal prin intermediul Declaratiei informative D406 devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili , astfel:
- pentru contribuabilii incadrati in categoria mari contribuabili la data de 31 decembrie 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2022 (data de referinta pentru mari contribuabili);
- pentru contribuabilii incadrati in categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2023 (data de referinta pentru contribuabilii mijlocii);
- pentru contribuabilii incadrati in categoria de contribuabili mici la data de 31 decembrie 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2025 (data de referinta pentru contribuabilii mici);
- pentru contribuabilii nou inregistrati– de la data efectiva a inregistrarii, prima depunere a Declaratiei informative D406 urmand sa se faca in ultima zi a lunii care urmeaza perioadei pentru care se face raportarea, ulterior datei de referinta pentru categoria in care au fost inscrisi.
Contribuabilii trebuie sa depuna Declaratia Informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA). Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA vor depune fisierul SAF-T trimestrial.
Contraventii aplicabile nedepunere D406
Nedepunerea Declaratiei informative D406 sau depunerea incorecta ori incompleta a acesteia la termenele legale prevazute de OG 11/2021 va atrage contraventii in conformitate cu prevederile art. 337 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Amenzi pentru nedepunerea D406:
- amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei in cazul nedepunerii acestei declaratii in termenele legale, respectiv
- amenda de la 500 lei la 1.500 lei in cazul depunerii de declaratii incorecte or incomplete.
Sursa: ANAF
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care sunt inregistrarile contabile aferente unei vanzari de carburant la care se aplica prevederile OUG 106/2022: clientul plateste mai putin cu 50 de bani cu TVA inclusa/litru, din care 25 de bani se suporta de la buget, iar 25 de bani se suporta de catre vanzator?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate este platitoare de TVA lunar,. A efectuat o achizitie locala de pe platforma Emag a unui bun. Factura a fost intocmita de un furnizor inregistrat in Spania (fara cod de Romania), Electrostore S.L., cu cota de TVA din Spania. Intuiesc ca produsele au fost livrate dintr-un depozit Emag de pe teritoriul Romaniei. Este intocmita corect acesta factura? Cum o inregistrez si declar?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am inclus in contractul colectiv intr-un pachet salarial o masa salariatilor la care trebuie sa achit contributii, deoarece beneficiaza si de si bonuri de masa. Cum ar trebui sa fiscalizez pentru colectarea tva si care este monografia contabila? Pot face autofactura pentru masa servita sau trebuie sa emit bon fiscal? Ce documente sunt necesare pentru justificare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea noastra are un contract cu o societate impozabila din Elvetia. Contractul consta in servicii de organizare al unui eveniment care va avea loc in Romania. Pentru acest eveniment se va factura catre clientul extern: cazare, masa si bilete de avion pentru persoanele care vor participa acest eveniment desfasurat la doua hoteluri din Romania. Societatea noastra va primi facturi de la agentia de turism cu cota de tva aferenta fiecarui serviciu. Factura emisa catre furnizorul din Elvetia va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In baza OUG 69/2020 art. IX, X, XI am primit decizia de anulare a obligatiilor de plata accesorii. Se inregistreaza in 7581 sau prin rezultatul reportat? Care este monografia contabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: PFA a suspendat activitatea la ONRC incepand cu 01.02.2022. De asemenea, a predat si memoria fiscala a casei de marcat. Titularul PFA sustine ca mai trebuie depunsa o declaratie la ANAF, fara de care in momentul in care va solicita un certificat de cazier fiscal exista posibilitatea ca acesta sa iasa cu datorii. Ma puteti ajuta cu explicatii si cu ce e de facut, daca se mai poate face ceva tinand cont ca au trecut aproximativ 5 luni de la suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate