Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Salariati part time, in concediu medical. Cifra de afaceri. Facilitati aplicabile in constructii

19-Aug-2019
726

A) O societate cu activitate de lucrari de tamplarie si dulgherie are urmatoarea activitate: - achizitioneaza geamuri termopan, suruburi, spuma si alte materiale de la diversi furnizori, pe care le monteaza diferitilor clienti(persoane fizice si juridice). Pe factura se mentioneaza lucrari conform deviz nr. din data de.... Pe deviz apar detaliate astfel: - geam termopan 2000 lei, suruburi 10 lei, spuma - 30 lei, manopera 50 lei (manopera reprezinta maxim 10%, din valoarea lucrarilor,nu se depaseste niciodata acest procent). Total deviz 2090 lei.

Toti salariatii au venituri salariale intre 3000 lei si 4000 lei.

1. Cifra de afaceri este considerata a fi din domeniul constructiilor, pentru suma de 2090 lei (total deviz) sau doar pentru suma de 50 lei (manopera), iar diferenta de 2040 lei reprezinta cifra de afaceri din comert?

2. Beneficiaza in acest caz de facilitatile prevazute de OUG 114/2018 din 28 decembrie 2018?

B) O alta societate,cu activitate lucrari de constructii in procent de 100% din cifra de afaceri, are un salariat cu un program de 8h/zi, si un SALARIU DE BAZA in contractul de munca de 3000 lei, dar fiind in concediu medical realizeaza un VENIT BRUT SALARIAL in suma de 2800 lei.

1. Acest salariat aflat in concediu medical, beneficiaza de facilitatile prevazute de OUG 114/2018?

2. Salariatul cu o norma de 2h/zi, avand SALARIU DE BAZA in contractul de munca de 3000 lei,repectiv VENIT BRUT LUNAR in suma de 3000 lei,beneficiaza de facilitatile prevazute de OUG 114/2018?

C) O alta societate care desfasoara activitati de comert cu amanuntul,cod CAEN -4711 in proportie de 100% din cifra de afaceri,care are inregistrat in actul constitutiv si autorizat in certificatul constatator si activitati de constructii,societatea nedesfasurand niciodata activitati de constructii,are obligatia acordarii salariului minim in suma de 3000 lei pentru salariatii sai, avand in vedere ca firma a desfasurat si desfasoara doar activitati de comert cu amanuntul,cod CAEN -4711?

Raspunsul specialistului

In primul rand e necesar de amintit faptul ca pentru perioada ianuarie - iunie 2019 urmeaza a fi avute in vedere reglementarile din OUG 114/2018, iar pentru perioada iulie – decembrie 2019, urmeaza a fi avute in vedere reglementarile OUG 43/2019 (aplicabile din 21.07.2019) pentru modificarea si completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor masuri in domeniul investitiilor.

1. Cifra de afaceri este considerata a fi din domeniul constructiilor, pentru suma de 2090 lei (total deviz) sau doar pentru suma de 50 lei (manopera), iar diferenta de 2040 lei reprezinta cifra de afaceri din comert?

Intrucat ati mentionat ca societatea presteaza lucrari de tamplarie si dulgherie, are urmatoarea activitate: - achizitioneaza geamuri termopan, suruburi, spuma si alte materiale de la diversi furnizori, pe care le monteaza diferitilor clienti (persoane fizice si juridice). Pe factura se mentioneaza lucrari conform deviz nr. din data de....

Rezulta ca realizati in fapt un serviciu complex de lucrari ce presupun pe de o parte utilizarea de materiale auxiliare in scopul prelucrarii montarii direct la client, precum si antrenarea unor costuri pentru manopera.

In acest caz, la achizitionarea materialelor auxiliare, termopanelor puteti inregistra 3028 = 401, 6028 = 3028 consumul, iar factura catre client, ce include costul serviciului complex (materiale manopera) impreuna cu o cota de adaos,o veti inregistra 411 = 704.

Cifra de afaceri este formata asadar din contravaloarea totala a serviciilor de tamplarie, dulgherie , montaj efectuate. In cazul expus de dumneavoastra la cei 2090 lei cval deviz, mai adaugati o cota de adaos si suma finala este in fapt cifra de afaceri (cost materiale manopera adaos).

2. Beneficiaza in acest caz de facilitatile prevazute de OUG 114/2018 din 28 decembrie 2018?

Daca societatea a realizat in anul anterior o cifra de afaceri corespunzator codurilor CAEN de constructii,in procent de peste 80% din cifra de afaceri totala, inclusiv, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs.

Cifra de afaceri luata in calcul este cifra de afaceri realizata pe baza de contract sau comanda si acopera, in cazul contractelor de executie, manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.

3. Acest salariat aflat in concediu medical beneficiaza de facilitatile prevazute de OUG 114/2018?

Conform OUG 114/2018 conditia privind nivelul veniturilor care trebuia indeplinita pentru acordarea facilitatilor prevedea ca veniturile brute lunare din salarii ai asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplica facilitatile trebuia sa se situeze intre 3.000 ai 30.000 lei lunar.

OUG 43/2019 a modificat aceasta conditie de acordare a facilitatilor din sectorul constructii stabilind ca veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar.

Prin urmare OUG 43/2019 a stabilit plafonul minim a veniturilor brute realizate prin raportarea la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar.
In cazul persoanei aflate in concediu medical, in conditiile in care se respecta salariul de incadrare de 3000 lei, se acorda facilitatile prevazute in domeniul constructiilor, chiar daca venitul salarial brut este mai mic de 3000 lei.

Conform art. 60 lit. c) din Codul fiscal astfel cum a fost modificat incepand cu data de 20 iulie 2019 prin OUG 43/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor masuri in domeniul investitiilor, sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30,000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale.
Astfel, limita minima a venitului nu mai este prevazuta prin raportare la venitul brut ci la salariul de incadrare.

4. Salariatul cu o norma de 2h/zi, avand SALARIU DE BAZA in contractul de munca de 3000 lei, respectiv VENIT BRUT LUNAR in suma de 3000 lei, beneficiaza de facilitatile prevazute de OUG 114/2018?

Similar rationamentului anterior, deoarece OUG 43/2019 a stabilit plafonul minim a veniturilor brute realizate prin raportarea la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar, salariatul angajat prin contract de munca timp partial de 2 ore/zi cu salariul brut lunar de 3000 lei va putea beneficia de facilitati intrucat salariul este de cel putin 3.000 lei pentru 8 ore/zi calculat proportional cu norma de munca de 2 ore.

5. C) O alta societate care desfasoara activitati de comert cu amanuntul, cod CAEN -4711 in proportie de 100% din cifra de afaceri, care are inregistrat in actul constitutiv si autorizat in certificatul constatator si activitati de constructii, societatea nedesfasurand niciodata activitati de constructii, are obligatia acordarii salariului minim in suma de 3000 lei pentru salariatii sai, avand in vedere ca firma a desfasurat si desfasoara doar activitati de comert cu amanuntul, cod CAEN-4711?

Pentru a putea beneficia de avantajele mentionate in domeniul constructiilor este nevoie de indeplinirea cumulativa a unor conditii impuse de lege si anume:

1. Angajatorii trebuie sa desfasoare activitati in sectorul constructiilor conform codurilor CAEN
corespunzatoare (41,42,43 etc)

2. Angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate mai sus in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, in anumite conditii

3. Veniturile lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca.

4. Scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii.

Intrucat societatea care desfasoara activitati de comert cu amanuntul, cod CAEN -4711 in proportie de 100% din cifra de afaceri, nu indeplineste criteriile anterioare, neactionand in fapt in zona constructiilor in consecinta nu are vreo obligatie de indeplinit in scopul aplicarii facilitatilor din constructii.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Salariati part time, in concediu medical. Cifra de afaceri. Facilitati aplicabile in constructii":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 voturi
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
Subiectele saptamanii

 • Documentele de Contabilitate primara. ATENTIE la ce NU iti spune nimeni despre modelele editabile si legislatia modificata
  • Orice control ANAF urmareste existenta si corectitudinea evidentei contabile, a documentelor finaciar-contabile justificative, necesare fiecarei etape. De ce este important sa nu uitam acest lucru? Fiindca orice neconcordanta cu legea in vigoare privind intocmirea, depunerea, pastrarea si arhivarea, se pedepseste cu mii de lei amenda! De aceea, Rentrop & Straton a lansat cea mai recenta creatie a Grupului de Experti Contabili Rentrop & Straton: lucrarea pe CD Totul despre documentele de...» citeste mai departe aici

 • Legea nr.214/2019 - Alocatiile copiilor se vor majora anual
  • Este Oficial, incepand de astazi, 14 noiembrie 2019, propunerea legislativa pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii a devenit LEGE: Legea nr. 214/2019. Propunere legislativa pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii a fost promulgata ieri de presedintele Romaniei. Iata care este forma promulgata de presedintele Klaus Iohannis CAMERA DEPUTATILOR pentru completarea art. 3 din Legea nr....» citeste mai departe aici

 • Guvernul ia in calcul doua scenarii pentru cresterea salariului minim
  • Directia Coordonare Politici si Prioritati din cadrul Secretariatului General al Guvernului a organizat ieri – 14 noiembrie 2019 – o reuniune pentru elaborarea analizei de impact privind salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata. In cadrul acestei reuniuni au fost prezentate doua scenarii, care, de altfel, vor prezenta baza unui proiect de HG pe care Guvernul il va discuta cu partenerii implicati, anunta Secretariatul General al Guvernului. Reuniunea pentru elaborarea...» citeste mai departe aici

 • Procedura de anulare a obligatiilor de plata accesorii, publicata in M. Of.
  • In Monitorul Oficial, Partea I nr. 912 din 12.11.2019, a fost publicata procedura de anulare a obligatiilor de plata accesorii, potrivit art. 33 din Ordonanta Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale. Procedura de anulare a obligatiilor de plata accesorii a intrat in vigoare la 12 noiembrie 2019. In articolul de fata redam un extras din Procedura din 01.11.2019 a Secretariatului General al Guvernului, si, de asemenea, si modelul privind DECIZIA de anulare a obligatiilor...» citeste mai departe aici

 • Livrare de bunuri: Obligatii de declarare si inregistrari contabile pentru facturi de avans, autofactura
  • O companie A din Romania incheie un contract cu firma B din Olanda pentru achizitia unui echipament. Conform contractului, furnizorul B emite urmatoarele facturi: -20% la data incheierii contractului -70% la livrarea bunului -10% la punerea in functiune (care poate fi in decurs de 1-3 luni dupa livrare) La incheierea contractului, compania A din Romania a primit factura de 20% de la furnizor, pe care a considerat-o de avans. La livrarea bunului, partenerul din Olanda a emis factura de 70%,...» citeste mai departe aici

 • Ministrul de Finante: Bugetul pe anul viitor se va constitui pe proiecte majore
  • Bugetul anual din 2020 va fi “primul buget construit pe proiecte majore, nu pe 1.000 de proiecte”, spera ministrul Finantelor Publice, Florin Citu. De asemenea, acesta spune ca studiaza ideea unui buget multianual. "Creditele de angajament au fost un lucru nociv si sunt un lucru nociv pentru aceasta economie si sper sa fie primul buget construit pe proiecte majore, nu pe 1.000 de proiecte, si vedem, nu stiu daca o sa fie posibilitatea, dar studiem sa avem un buget multianual. Deci...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2019 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscal

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016