
Raportul Special
realizat de specialisti
A) O societate cu activitate de lucrari de tamplarie si dulgherie are urmatoarea activitate: - achizitioneaza geamuri termopan, suruburi, spuma si alte materiale de la diversi furnizori, pe care le monteaza diferitilor clienti(persoane fizice si juridice). Pe factura se mentioneaza lucrari conform deviz nr. din data de.... Pe deviz apar detaliate astfel: - geam termopan 2000 lei, suruburi 10 lei, spuma - 30 lei, manopera 50 lei (manopera reprezinta maxim 10%, din valoarea lucrarilor,nu se depaseste niciodata acest procent). Total deviz 2090 lei.
Toti salariatii au venituri salariale intre 3000 lei si 4000 lei.
1. Cifra de afaceri este considerata a fi din domeniul constructiilor, pentru suma de 2090 lei (total deviz) sau doar pentru suma de 50 lei (manopera), iar diferenta de 2040 lei reprezinta cifra de afaceri din comert?
2. Beneficiaza in acest caz de facilitatile prevazute de OUG 114/2018 din 28 decembrie 2018?
B) O alta societate,cu activitate lucrari de constructii in procent de 100% din cifra de afaceri, are un salariat cu un program de 8h/zi, si un SALARIU DE BAZA in contractul de munca de 3000 lei, dar fiind in concediu medical realizeaza un VENIT BRUT SALARIAL in suma de 2800 lei.
1. Acest salariat aflat in concediu medical, beneficiaza de facilitatile prevazute de OUG 114/2018?
2. Salariatul cu o norma de 2h/zi, avand SALARIU DE BAZA in contractul de munca de 3000 lei,repectiv VENIT BRUT LUNAR in suma de 3000 lei,beneficiaza de facilitatile prevazute de OUG 114/2018?
C) O alta societate care desfasoara activitati de comert cu amanuntul,cod CAEN -4711 in proportie de 100% din cifra de afaceri,care are inregistrat in actul constitutiv si autorizat in certificatul constatator si activitati de constructii,societatea nedesfasurand niciodata activitati de constructii,are obligatia acordarii salariului minim in suma de 3000 lei pentru salariatii sai, avand in vedere ca firma a desfasurat si desfasoara doar activitati de comert cu amanuntul,cod CAEN -4711?
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea Verde a Contabilitatii
In primul rand e necesar de amintit faptul ca pentru perioada ianuarie - iunie 2019 urmeaza a fi avute in vedere reglementarile din OUG 114/2018, iar pentru perioada iulie – decembrie 2019, urmeaza a fi avute in vedere reglementarile OUG 43/2019 (aplicabile din 21.07.2019) pentru modificarea si completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor masuri in domeniul investitiilor.
1. Cifra de afaceri este considerata a fi din domeniul constructiilor, pentru suma de 2090 lei (total deviz) sau doar pentru suma de 50 lei (manopera), iar diferenta de 2040 lei reprezinta cifra de afaceri din comert?
Intrucat ati mentionat ca societatea presteaza lucrari de tamplarie si dulgherie, are urmatoarea activitate: - achizitioneaza geamuri termopan, suruburi, spuma si alte materiale de la diversi furnizori, pe care le monteaza diferitilor clienti (persoane fizice si juridice). Pe factura se mentioneaza lucrari conform deviz nr. din data de....
Rezulta ca realizati in fapt un serviciu complex de lucrari ce presupun pe de o parte utilizarea de materiale auxiliare in scopul prelucrarii montarii direct la client, precum si antrenarea unor costuri pentru manopera.
In acest caz, la achizitionarea materialelor auxiliare, termopanelor puteti inregistra 3028 = 401, 6028 = 3028 consumul, iar factura catre client, ce include costul serviciului complex (materiale manopera) impreuna cu o cota de adaos,o veti inregistra 411 = 704.
Cifra de afaceri este formata asadar din contravaloarea totala a serviciilor de tamplarie, dulgherie , montaj efectuate. In cazul expus de dumneavoastra la cei 2090 lei cval deviz, mai adaugati o cota de adaos si suma finala este in fapt cifra de afaceri (cost materiale manopera adaos).
2. Beneficiaza in acest caz de facilitatile prevazute de OUG 114/2018 din 28 decembrie 2018?
Daca societatea a realizat in anul anterior o cifra de afaceri corespunzator codurilor CAEN de constructii,in procent de peste 80% din cifra de afaceri totala, inclusiv, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs.
Cifra de afaceri luata in calcul este cifra de afaceri realizata pe baza de contract sau comanda si acopera, in cazul contractelor de executie, manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.
3. Acest salariat aflat in concediu medical beneficiaza de facilitatile prevazute de OUG 114/2018?
Conform OUG 114/2018 conditia privind nivelul veniturilor care trebuia indeplinita pentru acordarea facilitatilor prevedea ca veniturile brute lunare din salarii ai asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplica facilitatile trebuia sa se situeze intre 3.000 ai 30.000 lei lunar.
OUG 43/2019 a modificat aceasta conditie de acordare a facilitatilor din sectorul constructii stabilind ca veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar.
Prin urmare OUG 43/2019 a stabilit plafonul minim a veniturilor brute realizate prin raportarea la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar.
In cazul persoanei aflate in concediu medical, in conditiile in care se respecta salariul de incadrare de 3000 lei, se acorda facilitatile prevazute in domeniul constructiilor, chiar daca venitul salarial brut este mai mic de 3000 lei.
Conform art. 60 lit. c) din Codul fiscal astfel cum a fost modificat incepand cu data de 20 iulie 2019 prin OUG 43/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor masuri in domeniul investitiilor, sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30,000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale.
Astfel, limita minima a venitului nu mai este prevazuta prin raportare la venitul brut ci la salariul de incadrare.
4. Salariatul cu o norma de 2h/zi, avand SALARIU DE BAZA in contractul de munca de 3000 lei, respectiv VENIT BRUT LUNAR in suma de 3000 lei, beneficiaza de facilitatile prevazute de OUG 114/2018?
Similar rationamentului anterior, deoarece OUG 43/2019 a stabilit plafonul minim a veniturilor brute realizate prin raportarea la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar, salariatul angajat prin contract de munca timp partial de 2 ore/zi cu salariul brut lunar de 3000 lei va putea beneficia de facilitati intrucat salariul este de cel putin 3.000 lei pentru 8 ore/zi calculat proportional cu norma de munca de 2 ore.
5. C) O alta societate care desfasoara activitati de comert cu amanuntul, cod CAEN -4711 in proportie de 100% din cifra de afaceri, care are inregistrat in actul constitutiv si autorizat in certificatul constatator si activitati de constructii, societatea nedesfasurand niciodata activitati de constructii, are obligatia acordarii salariului minim in suma de 3000 lei pentru salariatii sai, avand in vedere ca firma a desfasurat si desfasoara doar activitati de comert cu amanuntul, cod CAEN-4711?
Pentru a putea beneficia de avantajele mentionate in domeniul constructiilor este nevoie de indeplinirea cumulativa a unor conditii impuse de lege si anume:
1. Angajatorii trebuie sa desfasoare activitati in sectorul constructiilor conform codurilor CAEN
corespunzatoare (41,42,43 etc)
2. Angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate mai sus in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, in anumite conditii
3. Veniturile lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca.
4. Scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii.
Intrucat societatea care desfasoara activitati de comert cu amanuntul, cod CAEN -4711 in proportie de 100% din cifra de afaceri, nu indeplineste criteriile anterioare, neactionand in fapt in zona constructiilor in consecinta nu are vreo obligatie de indeplinit in scopul aplicarii facilitatilor din constructii.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Presedintele ANPC: Legea dublului-standard a fost aprobata in Parlamentul EuropeanMicrointreprindere in 2024. Se poate face trecerea la impozit pe profit in cursul anului?Proiect ANAF privind aprobarea modelului si continutului unor formulare de declaratii informativeCalendar ANAF: Obligatii fiscale scadente pentru contribuabili in decembrie 2022Auditul intern. Ce presupune, cine are obligatia intocmirii acestuia si studiu de caz practicUltimele articole
Firmele trebuie sa analizeze CIFRA DE AFACERI pana pe 31 martie 2025 pentru modificarea vectorului fiscalImpozit pe profit. 5 modificari importante ce impacteaza impozitul in 2024 -2025Intreprinderi legate. Conform OUG 156/2024, aplica impozit micro sau impozit pe profit in 2025?Declaratia de trezorerie se depune, de ONG-uri, odata cu bilantul anual. Ce schimbari propune ANAFSituatii financiare anuale 2025. PDF-ul inteligent a fost actualizat pentru toate firmele, cu exceptia microentitatilorArticole similare
OG 16/2022, sub lupa specialistilor! Rezolva rapid si legal orice problema legata de impozitul pe venit, microintreprinderi, CAS si CASS in 2023Conditii pentru acordarea facilitatilor in constructii: Definire venit brut lunar din salarii si asimilate salariilorCifra de afaceri 0 in anumite luni. Cum se acorda scutirile prevazute de OUG 114Ce trebuie sa stii despre facilitatile in constructii, in cazul aplicarii pentru indemnizatie somaj tehnicTOATE facilitatile fiscale aduse in domeniul constructiilor prin Ordinul 1528/2022Ultimele articole
Schimbari fiscale pe care trebuie sa le ia in considerare firmele la final de an, cu aplicare din 1 ianuarie 2023Firme care aplica OG 16/2022 pentru facilitatile fiscale din constructii. MONOGRAFIE CONTABILA stat de salariiCum se calculeaza cifra de afaceri pentru a beneficia de facilitatile pentru sectorul constructii, conform OG 16/2022Facilitati fiscale in anul 2024 pentru domeniul constructiilorContributii datorate in cazul contractelor de munca cu timp partialArticole similare
Noul formular 112 - cine depune rectificative pentru lunile iulie si august? Termenul pentru depunerea rectificativelorOUG 43/2019. Calcul salarii luna iulie 2019 si cifra de afaceriOUG 43 - Clarificari privind facilitatile fiscale in domeniul constructiilor (ANAF)OUG 43/2019 modifica OUG 114. Cum se vor aplica facilitatile pentru angajatii din constructii?Facilitati fiscale - constructii. Cifra de afaceri in lumina noilor modificari legislativeUltimele articole
Acordarea facilitatilor in domeniul constructiilor in 2020Contributii datorate in cazul contractelor de munca cu timp partialPrecizari ANAF: Calcularea cifrei de afaceri pentru aplicarea facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor. ReglementariVenit brut sub 3000 lei in Constructii. CIM cu timp partial - Aplicarea facilitatilorConstructii. Venitul minim pentru care se aplica scutireaSfaturi de la experti
Intrebare: Doua societati fac un contract de asociere in participatiune: Societatea A, platitoare de TVA, cu impozit pe profit de 16% si cota de participare 40%, Societatea B, neplatitoare de TVA, care este si liderul asocierii cu 60%....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CAS platita pentru venituri din activitati independente de catre un pensionar
Intrebare: Un titular de PFA care a iesit la pensie in luna iunie 2023 trebuie sa declare si sa achite CAS doar pentru perioada pana la data emiterii deciziei de pensionare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA