Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salarizarea in acord si baza de calcul CAS si CASS. Care sunt implicatiile fiscale?

23-Aug-2017
7177

Va propunem, prin randurile urmatoare, cazul unei societati care lucreaza in acord si care nu-si face planul, salariile luandu-se in procent de 70-90% din salariul minim. Vom vedea in ce masura contributiile aferente salariilor se platesc la nivelul procentului realizat sau la salariile minime pe economie, cu mentiunea ca toti salariatii sunt cu norma intreaga de 8 ore si 1450 lei.

Iata raspunsul specialistului:

Potrivit art. 140 alin. (1) din Codul fiscal, "pentru persoanele prevazute la art. 136 lit. c), baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale o reprezinta suma castigurilor brute realizate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra carora se datoreaza contributia individuala".

Incepand cu veniturile aferente lunii august 2017, potrivit modificarilor introduse prin OG 4/2017, in cazul castigului lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiilor de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate, datorate de angajatori, este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Art. 140 alin. (3) Codul fiscal astfel cum a fost modificat prin OG 4/2017 introduce o serie de exceptii. Astfel, prevederile de mai sus nu se aplica angajatorilor, pe perioada in care salariatii acestora se afla in una dintre urmatoarele situatii:

a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;


b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.

Precizam totodata ca potrivit art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara, insa poate stabili adaosuri la salariu in functie de performantele individuale ale salariatului sau de bugetul alocat sau de rezultatele colective ale unui grup de salariati atunci cand rezultatele individuale nu pot fi comensurate cum este cazul in constructii, ceea ce corespunde acordului aplicat individual sau colectiv.

Salarizarea in acord nu este reglementata in prezent in mod expres in cuprinsul Codului muncii, insa angajatorul are posibilitatea negocierii unor adaosuri la salariu in functie de rezultate sau performate. Contractul individual de munca va cuprinde asadar salariul de baza brut lunar negociat care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut orar pe tara, urmand ca angajatorul sa includa la rubrica alte adaosuri, modul de stabilire al acestor bonusuri, particularizat spre exemplu, in functie de bugetul alocat si de rezultatele sau perfomantele in activitatea desfasurata de salariat si de echipa din care face parte.

Asadar in lipsa unor clarificari suplimentare din partea autoritatilor fiscale, in masura in care castigului lunar brut realizat de salariat este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, indiferent de tipul contractului individual de munca - cu norma intreaga sau cu timp partial -, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiilor de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate, datorate de angajator, va fi salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se acestea se datoreaza corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. 


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016