Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbare regim fiscal. Pentru trecerea de la impozit micro la profit trebuie depusa D700 la ANAF in termen de 15 zile

28-Dec-2023
5819
Schimbare regim fiscal. Pentru trecerea de la impozit micro la profit trebuie depusa D700 la ANAF in termen de 15 zile

Daca o societate X a fost infiintata in 29.01.2023, a optat la infiintare sa fie microintreprindere. Societatea a facut angajari cu data de 01.05.2023, dupa cele 30 de zile. Deci eu cred ca trebuia sa ii fie schimbat vectorul in impozit pe profit. Acest lucru nu s-a intamplat, a ramas tot pe microintreprindere, iar acum nu-i mai pot schimba vectorul. De la 01.01.2024 cum ar trebui sa fie, pe microintreprindere sau pe profit? Trebuie sa-i depun D700? Multumesc anticipat.

Schimbare regim fiscal si depunerea D700 – raspunsul specialistului:

Conform spetei descrise si a temeiului legal aplicabil (prezentat mai jos) iata cum ar trebui abordata situatia:

Contextul:

- Societatea X din Romania a fost infiintata pe 29.01.2023 si a optat sa fie microintreprindere.
- Societatea a angajat personal incepand cu 01.05.2023, depasind termenul de 30 de zile de la infiintare pentru a avea cel putin un salariat, conform Art. 48 alin. (3) din Codul Fiscal.
- Societatea nu a schimbat regimul fiscal de la microintreprindere la impozit pe profit, desi nu mai indeplinea conditia de a fi microintreprindere.



Analiza legala:

- Art. 47 alin. (1) lit. g) din Codul Fiscal defineste o microintreprindere ca avand cel putin un salariat.
- Art. 48 alin. (3) prevede ca o persoana juridica nou-infiintata poate opta pentru statutul de microintreprindere daca indeplineste conditiile la data inregistrarii si angajeaza cel putin un salariat in termen de 30 de zile de la inregistrare.
- Art. 52 alin. (2) stipuleaza ca daca o microintreprindere nu mai indeplineste conditiile (inclusiv cea privind numarul de salariati), aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care conditia nu mai este indeplinita.

Concluzie si actiuni recomandate:

- Societatea X ar fi trebuit sa treaca la regimul de impozitare pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie, adica incepand cu trimestrul 1 al anului 2023.
- Pentru anul fiscal 2024, societatea ar trebui sa fie platitoare de impozit pe profit, avand in vedere ca nu mai indeplineste conditiile pentru a fi considerata microintreprindere.
- Societatea este obligata sa comunice aceasta schimbare organului fiscal competent, prin depunerea formularului 700, conform Art. 88 din Codul de procedura fiscala. Aceasta este o declaratie de mentiuni care trebuie depusa in termen de 15 zile de la data schimbarii regimului fiscal.

Temei legal

Codul fiscal:

Art. 52. - Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului

(2) In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g), aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie.

Art. 47. - Definitia microintreprinderii

g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);

Art. 48. - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii

(3) O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la art. 47 alin. (1) lit. d) si h) sunt indeplinite la data inregistrarii in registrul comertului, iar cea de la lit. g) in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.

Art. 55. - Termenele de declarare a mentiunilor

(1) Persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal, precum si microintreprinderile care intra sub incidenta prevederilor art. 52 comunica organelor fiscale competente aplicarea/iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

Codul de procedura fiscala:Art. 88. - Modificari ulterioare inregistrarii fiscale(1) Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni (formular 700).



Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016