Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbarea destinatiei de utilizare pentru autoturism in leasing. Care va fi regimul fiscal aplicat pentru deduceri?

21-Feb-2017
3346

In analiza de mai jos, avem o societate care a achizitionat anul trecut un autoturism in sistem de leasing si si-a exercitat integral dreptul de deducere a taxei, autoturismul fiind folosit in scopul activitatilor economice (fapt dovedit prin intocmirea foii de parcurs). Vom vedea daca este suficienta aceasta dovada, cu mentiunea ca in 2017 nu s-a mai folosit 100% pentru acest scop.

In cazul in care se trecere la deducerea a 50% din cheltuielile aferente masinii (combustibil, reparatie, asigurare, ITP), vom vedea daca trebuie efectuata si ajustarea TVA-ului dedus la achizitie. De asemenea, stabilim cum se va inregistra in continuare factura de la firma de leasing si cum se realizeaza ajustarea, daca e cazul.

Iata raspunsul specialistului:

 

Din punct de vedere al impozitului pe profit, potrivit punctului 16 alin. (2) din Normele metodologice ale Codului fiscal, justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul rezultatului fiscal, se efectueaza pe baza documentelor financiar-contabile si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Din punct de vedere al tva, conform art. 68 alin. (2) din Normele metodologice ale Codului fiscal, in vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Deci pentru pentru deducerea 100%, pe langa documentele de achizitie in original, trebuie sa prezentati si foaia de parcurs.



Din punct de vedere al ajustarii, opinia mea este ca nu va incadrati la nicio prevedere de la articolele de ajustari. Autoturismul a fost utilizat exclusiv pentru activitati care dau drept de deducere si puteti prezenta documentele necesare pentru deductibilitatea integrala. Numai dupa ce nu mai intocmiti foi de parcurs limitati deducerea tva la 50%.

Factura de leasing din momentul trecerii la deductibilitate 50% se va inregistra astfel:
Rata de leasing se inregistreaza:
% = 404
167
666
4426

Taxa pe valoarea adaugata deductibila devenita nedeductibila ca urmare a limitarii dreptului de deducere la 50% se inregistreaza in contul 635 in contrapartida cu 4426 in cazul ratei.
635 = 4426 50% din tva aferenta ratei

Pentru celelalte cheltuieli, 50% din tva aferenta este trecuta pe cheltuiala respectiva:
666 = 4426 50% din tva aferenta dobanzilor
Sumele rezultate in conturile de cheltuieli dupa adaugarea tva nedeductibila sunt 50% deductibile.

Combustibilul se inregistreaza:
% = 401
6022
4426

50% din tva aferenta este trecuta pe cheltuiala respectiva:
6022 = 4426 50% din tva aferenta combustibililor
Suma rezultata in contul 6022 dupa adaugarea tva nedeductibila este 50% deductibila.

Piesele de schimb:
% = 401
6024
4426

50% din tva aferenta este trecuta pe cheltuiala respectiva:
6024 = 4426 50% din tva aferenta pieselor de schimb
Suma rezultata in contul 6024 dupa adaugarea tva nedeductibila este 50% deductibila.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016