Scoaterea din arhiva societatii a documentelor. Cum procedam?
Potrivit art.25 din Legea 82/1991 "registrele de contabilitate si documentele justificative care stau la baza inreg. in contab. financiara se pastreaza....10 ani". Societatea hotaraste scoaterea din arhiva societatii a documentele justificative aferente parioadei 1993-2003.
Ce se intampla cu aceste documente? Ele pot fi distrusepredate la un centru de colectare hartie?
Ce formalitati trebuie indeplinite pentru distrugerea acestor documente? Arhiva Nationala trebuie implicata in aceasta operatiune?
Arhivarea documentelor financiar contabile si distrugerea acestora se face in conformitate cu prevederile legale din Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar contabile din Anexa 1 a Ordinului Ministrului Economiei si Finantelor nr. 3512/2008 privind documentele financiar contabile.
La pct. 57 din din Anexa 1 a Ordinului Ministrului Economiei si Finantelor nr. 3512/2008 privind documentele financiar contabile, se prevede ca:
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
TVA servicii birou notarial Un birou notarial, platitor de TVA, in cazul in care realizeaza servicii constand in lichidarea regimului matrimonial, la facturarea acestor servicii va aplica regimul de scutire...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Anulare cod TVA din oficiu In cazul in care unei societati i s-a anulat codul de tva, ce implicatii fiscale sunt? Trebuie facuta ajustare de tva? Trebuie depusa declaratia 311? Ce demersuri trebuie facute...citeste mai mult
"57. Eliminarea din arhiva a documentelor al caror termen legal de pastrare a expirat se face de catre o comisie, sub conducerea administratorului sau a ordonatorului de credite, dupa caz. In aceasta situatie se intocmeste un proces-verbal si se consemneaza scaderea documentelor eliminate din Registrul de evidenta al arhivei."
La art. 11 din Legea Arhivelor Nationale 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca:
"Art. 11
(1) In cadrul fiecarei unitati creatoare si detinatoare de documente functioneaza cate o comisie de selectionare, numita prin decizia sau ordinul conducatorului unitatii respective, fiind compusa din: un presedinte, un secretar si un numar impar de membri numiti din randul specialistilor proprii. Aceasta comisie se intruneste anual sau ori de cate ori este necesar, pentru a analiza fiecare unitate arhivistica in parte, stabilindu-i valoarea practica sau istorica; hotararea luata se consemneaza intr-un proces-verbal, intocmit potrivit anexei nr. 5.
(2) Procesul-verbal de selectionare, insotit de inventarele documentelor propuse spre eliminare ca fiind lipsite de valoare, precum si de inventarele documentelor ce se pastreaza permanent, se inainteaza spre aprobare Comisiei centrale de selectionare, in cazul creatorilor si detinatorilor de documente la nivel central, sau comisiilor din cadrul serviciilor judetene ale Arhivelor Nationale, in cazul celorlalti creatori si detinatori de documente.
(3) Documentele se scot din evidentele arhivelor si se pot elimina numai in baza proceselor-verbale ale comisiilor prevazute la alin. (2).
(4) In cazul administratorului unic, acesta poarta raspunderea pentru selectionarea documentelor ce urmeaza a fi arhivate."
De asemenea, conform art. 18 din Legea Arhivelor Nationale 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul desfiintarii unui creator de documente, asa cum este cazul unui societati comerciale radiate, documentele cu valoare practica, in baza carora se elibereaza copii, certificate si extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurari sociale ale cetatenilor, sunt preluate de Arhivele Nationale sau de directiile judetene ale Arhivelor Nationale.
Asadar, documentele din arhiva societatii al caror termen legal de pastrare a expirat se elimina de catre o comisie sub conducerea administratorului, pe baza de proces-verbal, conform pct.57 din OMFP 3512/2008 mentionat mai inainte. Acest proces-verbal se inainteaza spre aprobare comisiei prevazute la art.11 din Legea Arhivelor Nationale nr.16/1996 mentionate si dupa aprobare, documentele eliminate din arhiva se trimit la unitatile de colectare a deseurilor de hartie.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Tranzactii intre parti afiliate. Valoarea de piata
Intrebare: Societatea A vinde un teren extravilan catre societatea B. Cele doua societati sunt afiliate si au acelasi administrator. Mijlocul fix a fost evaluat pentru vanzare printr-un raport de evaluare intocmit de un expert in data de 01.10.2023 (la solicitarea unei alte firme afiliate). Poate fi folosit acest raport din 01.10.2023 ca baza pentru pretul de tranzactionare intre afiliati la data de 19.06.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Reparatie auto acoperita de asigurare
Intrebare: S-a efectuat o reparatie auto acoperita de asigurare. Firma de service ne emite factura, pe care o inregistram si deducem TVA, dar plata este facuta direct de asigurator. Monografie contabila: * % = 401: 119 lei * 611 = 100 lei * 4426 = 19 lei si * 401 = 7581: 119 lei (plata asiguratorului direct catre firma de service). Trebuie sa fac si o ajustare de TVA (635 = 4426) sau este corect sa deduc TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Ambalaje care circula prin facturare. Regim TVA
Intrebare: Societate platitoare de TVA lunar, importatoare de bere germana, achizitioneaza din Germania bere si sucuri in sticla. Pe factura este trecuta si suma pentru ambalaj. In declaratia 390 VIES se trece toata suma facturii, adica marfa si ambalajul, sau doar marfa, fiind taxare inversa? Ulterior, societatea vinde produsele in magazinul propriu, unde se percepe o garantie pentru ambalaj, care este returnata clientului in momentul in care aduce ambalajul inapoi la magazin. Cand se aduna mai multe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << ICAS. CAEN activitate secundara unica 4681
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu o clarificare privind aplicarea impozitului specific de 0,5% pe cifra de afaceri (ICAS), reglementat la art. 46² din Codul fiscal, incepand cu 01.01.2025. Firma X SRL are ca activitate principala codul CAEN 4683 ? Comert cu ridicata al materialelor de constructii, si ca activitate secundara codul CAEN 4681 ? Comert cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi, gazosi si al produselor derivate. Cifra de afaceri anuala este de 2.500.000 lei (500.000 euro). Activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regim fiscal achizitii servicii nerezidenti
Intrebare: O societate neplatitoare de TVA cumpara servicii de coaching online de la o societate din SUA. Pentru acestea, am depus formularul D301 pentru plata TVA in Romania. Va rog sa-mi confirmati daca am procedat corect. Totodata, impozitul pe veniturile nerezidentilor trebuie platit in legatura cu aceste servicii? Daca da, in ce procent? Aceeasi societate neplatitoare de TVA plateste abonament catre o societate din Irlanda pentru serviciul ChatGPT si, de asemenea, plateste servicii catre un procesator...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<