Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scurta analiza pe text: ANAF incepe sa verifice si persoanele fizice cu risc fiscal ridicat

10-Aug-2015
4223

De la inceputul anului si pana in prezent, controalele derulate de Directia Generala de Antifrauda Fiscala au curs cu nemiluita, ba chiar ne-am intrebat, nu de putine ori, cum de reusea institutia sa deruleze controale atat de multe intr-un timp record.

Ne amintim cu totii comunicatele care aratau cifre (reale, de altfel) obtinute din confiscarea unor sume nejustificate, alaturi de plata unor sanctiuni semnificative.

Un nou anunt din partea ANAF transmite ca vor incepe controalele si pentru persoanele fizice cu grad fiscal ridicat. Acelasi anunt, prin declaratia presedintelui ANAF, Gelu Stefan Diaconu, mentioneaza ca aceste controale fiscale se vor derula indiferent daca persoanele in cauza sunt "personalitati ale vietii publice, manelisti, camatari".

Ar trebui inteles, din start, ca o institutie nu poate atrage atentia, in mod public, asupra unei categorii ca fiind evazionista. Daca ar fi asa, atunci ar trebui sa tragem niste concluzii bazate fie pe generalitati, premise eronate sau date incomplete.

Nu putem aminti, cand anuntam ca tintim spre combaterea evaziunii fiscale, catre o anumita meserie. Fiindca eroarea s-ar putea aplica, in acel caz, si pentru alte categorii care nu sunt amintite in comunicatul de mai jos, dar care sunt considerate de publicul larg ca fiind evazioniste. Mai mult, ceea ce inainte aparea in presa drept "mita", s-a transformat acum in "donatii". Persoanele care primesc "donatii", pe langa taxele percepute, in conformitate cu legea, incalca astfel prevederile actuale.

Daca vorbim de controale fiscale care vizeaza o noua categorie de persoane fizice, atunci singurele precizari ar trebui sa aiba forma unor cifre care sa demonstreze riscul fiscal ridicat, in functie de venituri si sumele nedeclarate.

Sa ne reamintim, astfel, ca analiza de risc fiscal consta in urmatoarele activitati:

a) definirea caracteristicilor grupului persoanelor fizice cu potential risc de nedeclarare;

b) stabilirea surselor de date specifice acestui grup;

c) culegerea si formalizarea informatiilor;

d) elaborarea indicatorilor de risc specifici grupului;

e) stabilirea riscului minim acceptat de administratia fiscala;

f) procesarea si elaborarea listei persoanelor care depasesc riscul minim;

g) propuneri pentru efectuarea verificarii fiscale prealabile documentare.

Mai mult, potrivit legii, riscurile de nedeclarare se ierarhizeaza in ordinea descrescatoare a acestora, cu respectarea conditiei riscului minim acceptat de administratia fiscala, stabilit potrivit prevederilor art. 109^1 alin. (4) din Ordonanta 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca fiind o diferenta mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 lei intre veniturile estimate calculate in baza situatie fiscale personale si veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venit.

Aici puteti afla mai multe despre metodele prin care ANAF identifica gradul de risc fiscal al persoanelor fizice.

Iata si declaratia din cuprinsul comunicatului transmis recent de ANAF:

"Dupa 25 de ani in care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evolutia Romaniei si a romanilor, a venit momentul sa schimbam aceasta stare de fapt, macar in domeniul fiscalitatii. Stiu foarte bine ca asteptarile de la ANAF sunt foarte mari in aceasta perioada si oamenii isi doresc sa vada lucrurile schimbate peste noapte. Din pacate, mai avem inca nevoie de rabdare, din cauza capacitatii administrative limitate. De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale iar, astazi, Antifrauda si Inspectia Fiscala scot din piata firmele fantoma si destructureaza lanturi de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, dupa doi ani de pregatiri laborioase, sa apasam si mai tare pedala luptei impotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalitati ale vietii publice, manelisti, camatari etc., cu totii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligatii declarative. Cu totii vor trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa faca dovada fiscalizarii veniturilor cu care si-au construit averile". - Gelu Stefan Diaconu, presedinte ANAF

Si chiar daca aceasta initiativa trebuie salutata (fara sa nu ne intrebam de ce nu ar fi fost posibila si acum cativa ani), sa nu uitam ca si aici exista un risc al zarvei care s-a produs la acest inceput de an in jurul controalelor demarate la firme, cand ulterior sanctiunilor aplicate, un val de contestatii a insotit deciziile de impunere.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016