
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Care sunt inregistrarile contabile aferente achizitionarii a 6 case de marcat, fiecare dintre ele avand o valoare de 697.48 lei+TVA, pe factura aparand si 6 registre speciale + cartii de interventie? Valoarea toatala a facturii fiind de 4285.72 lei+TVA, asadar, pentru aceasta achizitie, se poate beneficia de scutire de impozit pentru profitul reinvestit? Acestea sunt intrebarile la care vor oferi raspuns specialistii nostri, in analiza propusa in acest material.
Din intrebarile formulate mai sus, reiese ca este vorba de o persoana juridica platitoare de impozit pe profit care, potrivit prevederilor OUG nr. 1/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile ulterioare, are obligatia achizitionarii si utilizarii acestor aparate. Adica se incaseaza, integral sau partial cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit, contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul sau a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie.
Asa cum este mentionat in intrebare, achizitionarea celor 6 case de marcat s-a facut impreuna cu cartea de interventii si registrele speciale, urmand ca dupa punerea in functiune (instalarea in magazin pentru emiterea bonurilor fiscale) sa se depuna la ANAF originalul documentului justificativ (declaratia).
Se intocmeste procesul – verbal de punere in functiune care, potrivit prevederilor Omfp nr. 2634/2015 privind documentele financiar-bancare, nu mai are un format standardizat, dar care trebuie sa furnizeze datele necesare verificarilor cu inregistrarile din evidenta contabila.
Inscrierea in evidenta proprie a achizitionarii caselor de marcat se face in functie de faptul ca persoana este sau nu platitoare de TVA, adica daca in valoarea acestora se inregistreaza si suma taxei aferente.
Dupa cum s-au formulat intrebarile, se intelege ca suma din factura cuprinde si taxa pe valoarea adaugata.
Inregistrarea se face astfel:
303 = 401 4.285,72
”Materiale de natura ”Furnizori”
obiectelor de inventar”
Plata facturii primite:
401 = 5121 4.285,72
”Furnizori” ”Conturi la banci
in lei”
Se intocmeste bonul de consum si se inregistreaza darea in folosinta:
603 = 303 4.285,72
”Cheltuieli privind ”Obiecte de inventar”
materialele de natura
obiectelor de inventar”
si, concomitent: debit 8035 ”Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta”.
In cazul in care societatea este inregistrata ca platitoare de taxa pe valoarea adaugata, atunci se inregistreaza in mod distinct in ct. 4426 valoarea taxei si a platii acesteia la furnizor.
In ceea ce priveste aplicarea scutirii de la plata impozitului pe profit, mentionam ca prevederile art. 22 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare si cele ale pct. 11 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, cu modificarile ulterioare, se refera la activele care se incadreaza in subgrupa 2.1 privind echipamentele tehnologice si la cele din clasa 2.2.9. (calculatoare electronice si echipamente periferice, masini, aparate de casa, de control si de facturare si in programe informatice) din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, cu modificarile ulterioare.
Reamintim ca mijloacele fixe sunt acele imobilizari corporale care, potrivit prevederilor art. 28 alin. (2) din Codul fiscal, trebuie sa indeplineasca anumite criterii, printre care si pe acela privind valoarea minima de intrare de 2.500 lei, valoare care se amortizeaza intr-o perioada de timp estimata ca durata de utilizare.
In cazul mijloacelor fixe amortizabile, valoarea cheltuielilor privind achizitionarea lor se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii, iar la determinarea rezultatului fiscal se tine cont de aceste cote de amortizare.
In cazul prezentat de mai sus, aparatele de marcat electronice fiscale se incadreaza in categoria obiectelor de inventar a caror valoare de achizitie se recupereaza imediat prin darea lor in folosinta (ct. 603 privind obiectele de inventar), indiferent ca societatea realizeaza sau nu profit contabil care sa acopere investitia sau daca datoreaza sau nu impozit pe profit pentru perioada in care a fost cumparata.
In cazul societatilor platitoare de impozit pe profit, valoarea caselor de marcat este inclusa pe cheltuieli in luna in care aceste sunt puse in functiune si reprezinta o cheltuiala deductibila deoarece este efectuata in scopul desfasurarii activitatii economice (art. 25, alin. (1) din Codul fiscal).
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: O microintreprindere are in contul 457 dividende neachitate catre actionari in suma de 141.000lei. Dividendele au fost repartizate in perioada 2004-2008 si a fost achitat impozitul, dar nu au fost platite catre actionari. Nu au...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea achizitioneaza in septembrie 2020 bunuri second hand in valoare de 304.000 lei cu titlul de â??valoare investitieâ?, fara a fi identificate individual din punct de vedere al costului de achizitie. Bunurile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<