Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scutire TVA. Declarare in Formularul 390

07-Mar-2011
11013

Intrebare: 


Societate din Romania, platitoare de TVA emite factura catre o societate din UE, la fel platitoare de TVA, prestari servicii conform contract, iar in contract sunt incluse servicii de traducere acte, cheltuieli de cazare masa, diurna si inchiriere auto, cheltuieli care s-au efectuat intr-o delegatie intr-o alta tara tot in UE.
1. Este scutit de TVA?
2. Se declara sau nu in 390? Fiind servicii incluse la exceptii, art. 133?

Raspuns:
Operatiunea reprezinta pentru firma dvs. o refacturare de costuri efectuate pentru partenerul dvs. din Comunitate in vederea recuperarii cheltuielilor inregistrate in evidenta contabila. Refacturarea se utilizeaza in cadrul structurii de comisionar in situatia in care o persoana impozabila are atat calitatea calitatea de cumparator cat si calitatea de vanzator. In acest caz, persoana impozabila care refactureaza inregis-treaza in evidenta contabila cheltuieli, dar si venituri aferente operatiunii de comision.

Prin refacturarea costurilor se considera ca firma dvs. aplica structura de comisionar, procedand astfel:
- achizitioneaza un serviciu in nume propriu;
- primeste pe numele sau o factura sau un document inlocuitor de la un prestator;
- emite o factura pe numele clientului sau pentru recuperarea cheltuielilor in beneficiul sau.

Pentru refacturarea costurilor se respecta prevederile articolului 129 alineatul 2 din Codul fiscal prin care se face precizarea ca in situatia in care o persoana impozabila care actioneaza in nume propriu ia parte la o prestare de servicii in contul altei persoane se considera ca a primit si a prestat ea insasi serviciile respective.

De asemenea, in acest sens, precizari suplimentare se regasesc si la punctul 6 din normele de aplicare ale articolului sensul art. 128 alin. (2) prin care se reglementeaza faptul ca o persoana impozabila care actioneaza in calitate de comisionar, primind facturi pe numele sau de la furnizor si emitand facturi pe numele sau catre un client, se considera ca actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului.

Aceste precizari se completeaza cu reglementarile de la punctul 7 alineatul (2) conform caruia nor-mele metodologice prevazute la pct. 6 alin. (3) si (4) se aplica in mod corespunzator si pentru prestarile de servicii prevazute la art. 129 alin. (2) din Codul fiscal.

Sumele inregistrate pe cheltuieli de exploatare reprezinta cheltuiala deductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil deoarece sunt aferente venitului impozabil inregistrat prin creditul contului 758. Inregistrarea contabila a sumelor in debitul contului 658 si in creditul contului 758 trebuie efectuata in aceiasi luna calendaristica deoarece trebuie respectate prevederile cuprinse la punctul 36 din cadrul sectiunii 7 ?Principii contabile generale? din O.M.F.P. nr. 3055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene. Astfel, prin alin. (1) se reglemen-teaza faptul ca efectele tranzactiilor si ale unor evenimente trebuie recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc, nicidecum la momentul in care contravaloarea acestora este incasata sau platita. De asemenea, prin alineatul (2) se reglementeaza faptul ca ?veniturile si cheltuielile care rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie trebuie recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea direc-ta intre cheltuielile si veniturile aferente, cu evidentierea distincta a acestor venituri si cheltuieli?.

Pentru firma din Romania, recuperarea cheltuielilor efectuate pentru un partener intracomunitar reprezinta operatiune neimpozabila TVA pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2) daca serviciile respective sunt utilizate la sediul activitatii economice al beneficiarului sau la un sediu fix situat pe alt teritoriu decat in Romania. Pentru aceste servicii neimpozabile in Romania, firma dvs. are urmatoarele obligatii fiscale:
- sa emita factura in valuta negociata, cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
- sa nu colecteze TVA;
- sa inscrie pe factura mentiunea ,,neimpozabil in Romania,, conform obligatiei de la articolul 155, alineatul 5, litera k);
- sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
- sa evidentieze factura emisa in jurnalul pentru vanzari;
- sa raporteze operatiunea prin decontul de TVA la randul 3 cu reportarea la randul 3.1 denumit ?Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata?.
- sa raporteze serviciul trebuie prin declaratia informativa cod 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare? cu simbolul P.

Faptul ca serviciile de baza refacturate de firma dvs. se incadreaza la exceptiile de la regula generala (cazare, alimentatie publica, transport) nu trebuie sa afecteze rationamentul fiscal aplicabil serviciilor prestate de dvs. prin refacturarea costurilor. In fapt, la primirea acestor servicii, firma dvs. nu a aplicat regimul de taxare inversa considerand serviciile neimpozabile in Romania, dar impozabile in statul in care a avut loc prestarea, de exemplu un serviciu de cazare in Austria. Tratamentul fiscal al serviciilor refacturate ar fi avut in vedere aplicarea precizarilor cuprinse in normele de aplicare ale art. 137 din Codul fiscal de la punctul 19 alineatul 4 numai daca serviciile de baza, refacturate, ar fi avut loc in Romania. Astfel, prin norme se regaseste exemplul nr. 4 prin care se reglementeaza faptul ca pentru fiecare chel-tuiala refacturata se aplica regula privind locul prestarii serviciului, astfel:

?Exemplul nr. 4: Societatea A din Franta isi trimite angajatii in Romania pentru negocierea unor con-tracte cu parteneri din Romania. Conform intelegerii dintre parti, facturile pentru cazare, transport local si alte cheltuieli efectuate pentru angajatii trimisi din Franta vor fi emise catre partenerii din Romania, acestia urmand sa isi recupereze sumele achitate prin refacturare catre societatea A din Franta. Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va avea in vedere in primul rand locul prestarii serviciului si daca locul este in Romania refacturarea se va face aplicandu-se acelasi regim ca si cel aplicat de prestatorul acestor servicii. Astfel, serviciile de cazare au locul in Romania, acolo unde este situat bunul imobil [art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal], si vor fi refacturate prin aplicarea cotei reduse de TVA de 9%, serviciile de transport local de calatori au locul in Romania, acolo unde sunt efectiv prestate [art. 133 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal], si vor fi refacturate prin aplicarea cotei standard de TVA de 24%. In situatia in care factura de transport ar fi fost emisa in luna iunie 2010 cu cota de 19%, daca refacturarea ar avea loc in luna iulie 2010, cota de TVA aplicabila de catre persoana impozabila din Romania este de 24%. Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar faptul generator pentru operatiunile refac-turate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane?.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii

    • Si pentru companiile implicate in transportul de marfa anul 2025 aduce mai multe schimbari. Spre exemplu, au fost amanate sanctiunile pentru nerespectarea cerintelor de transmitere a coordonatelor GPS, pana la 31 martie 2025, oferind astfel mai mult timp operatorilor economici pentru a implementa si testa sistemele necesare. De asemenea, exisa si obligatii legate de dotarea vehiculelor cu sisteme GPS si aplicatii specifice. Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016