Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se datoreaza CASS pentru venituri din dividende realizate in anul 2016 de o persoana fizica?

19-Oct-2016
4186

Potrivit ANAF, tinand cont de precizarile art .176 alin.(7) din Codul fiscal, in anul 2016 persoanele care realizeaza venituri din investitii nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l), cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.

Ca atare, explica ANAF, persoanele care realizeaza venituri din dividende in anul 2016 nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca in cursul anului fiscal realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, din pensii, din activitati independente, din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7) - (9), din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din indemnizatii de somaj, din indemnizatii pentru cresterea copilului, din ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare si din indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.

Baza legala: Legea nr 227 / 2015 articolul art 176 alin.(7).

In continuare, prezentam si materialul Dividendele si avantajele ridicarii lor in 2016. Ce se modifica din 2017?

Anul 2016 a fost si este inca unul foarte avantajos in ce priveste plata dividendelor pentru asociatii societatilor cu profit. Anul acesta se aplica pentru dividende un impozit de numai 5%, fata de impozitul anterior de 16%.

Conform prevederilor actuale, actionarii din companiile cu profit din anii trecuti pot ridica dividende dupa ce se achita impozitul pe venit sau pe profit. Cota de 5% se retine daca asociatul obtine si alte venituri pentru care plateste CASS, iar aceasta exceptie se aplica numai in anul 2016. Aceasta exceptie nu mai este valabila si din 2017, astfel ca se va plati o cota de 10,5% (5% impozit dividende si CASS de 5,5%) indiferent daca asociatii companiilor cu profit obtin si alte venituri pentru care platesc deja contributia de asigurari sociale de sanatate.

Practic, CASS pentru venituri din dividende se va datora incepand cu 1 ianuarie 2017, exceptia de mai sus fiind valabila numai pentru anul 2016.

Cota de 5% se aplica in 2016 numai pentru situatiile in care asociatul obtine deja si alte venituri pentru care achita CASS.

Cititi AICI integral articolul Dividendele si avantajele ridicarii lor in 2016. Ce se modifica din 2017?.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016