Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se modifica regimul de impozitare privind TVA. Cazuri particulare. Cum procedam?

08-Dec-2009
4398

Noutate


Cum aplicam regulile referitoare la TVA in cazul modificarii regimului de impozitare? Cand intervine faptul generator? Cum procedam in cazul in care amemis facturi pentru contravaloarea partiala a prestarilor de servicii inainte de 1 ianuarie 2010, iar faptul generator intervine dupa aceasta data? Dar in cazul in care am incasat avansuri inainte de 1 ianuarie 2010? Ce regim de impozitare aplicam in cazul ajustarii bazei de impozitare?

Taxe si Impozite Actual va ajuta sa aplicati corect si
in favoarea dvs. noile modificari aduse de Codul fiscal!

1. Cand intervine faptul generator?

Regula:
Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor.

Cazuri particulare:

* Pentru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie, se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai.
* Pentru bunurile transmise in vederea testarii sau a verificarii conformitatii, se considera ca livrarea bunurilor are loc la data acceptarii bunurilor de catre beneficiar.
* Pentru stocurile la dispozitia clientului, se considera ca livrarea bunurilor are loc la data la care clientul retrage bunurile din stoc in vederea utilizarii, in principal pentru activitatea de productie.
* Pentru livrarile de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile, data livrarii este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar.
* In cazul contractelor care prevad ca plata se efectueaza in rate sau al oricarui alt tip de contract care prevede ca proprietatea este atribuita cel mai tarziu in momentul platii ultimei sume scadente, cu exceptia
contractelor de leasing, data livrarii este data la care bunul este predat beneficiarului.
* Prestarile de servicii care determina decontari sau plati succesive, cum sunt serviciile de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertiza si alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt
emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupa caz, in functie de prevederile contractuale, la data acceptarii acestora de catre beneficiari.

Totusi, perioada de decontare nu poate depasi un an.

* In cazul livrarilor de bunuri si al prestarilor de servicii care se efectueaza continuu, cum sunt: livrarile de gaze naturale, de apa, serviciile de telefonie, livrarile de energie electrica si altele asemenea, se considera ca livrarea/prestarea este efectuata la datele specificate in contract pentru plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate sau la data emiterii unei facturi, dar perioada de decontare nu poate depasi un an.

* In cazul operatiunilor de inchiriere, leasing, concesionare si arendare de bunuri, serviciul se considera efectuat la fiecare data specificata in contract pentru efectuarea platii.
* Pentru prestarile de servicii pentru care taxa este datorata de catre beneficiarul serviciilor, care sunt prestate continuu pe o perioada mai mare de un an si care nu determina decontari sau plati in cursul acestei perioade, se considera efectuate la expirarea fiecarui an calendaristic, atata timp cat prestarea de servicii nu a incetat.

2. Ce regim de impozitare aplicam?
De regula, regimul de impozitare aplicabil este regimul in vigoare la data la care intervine faptul generator.

Pentru cazurile care ne intereseaza, regimul de impozitare aplicabil este regimul in vigoare:

a) de la data emiterii facturii, inainte de data la care intervine faptul generator;
b) de la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator.

In cazul emiterii facturii inainte de data la care intervine faptul generator

In cazul prestarilor de servicii pentru care au fost emise facturi pana la data de 31 decembrie 2009 inclusiv, dar faptul generator de taxa intervine dupa aceasta data, se va proceda astfel:

* se aplica regimul de impozitare valabil la data emiterii facturii, adica cel existent inainte de 31 decembrie 2009, daca factura a fost emisa inainte de 31 decembrie 2009 pentru intreaga contravaloare a serviciului;
* se aplica regimul de impozitare valabil la data prestarii serviciului, adica cel existent dupa 1 ianuarie 2010, daca factura a fost emisa inainte de 31 decembrie 2009 numai pentru contravaloarea partiala a prestarii de servicii. In acest caz se va proceda la regularizarea facturii emise inainte de 31 decembrie 2009.

In cazul incasarii unui avans inainte de data la care intervine faptul generator

In cazul prestarilor de servicii pentru care au fost incasate avansuri pana la data de 31 decembrie 2009 inclusiv, dar faptul generator de taxa intervine dupa aceasta data, se va proceda astfel:

* se aplica regimul de impozitare valabil la data la care se incaseaza avansul, adica cel existent inainte de 31 decembrie 2009, daca avansul a fost incasat pentru intreaga contravaloare a serviciului;
* se aplica regimul de impozitare valabil la data prestarii serviciului, adica cel existent dupa 1 ianuarie 2010, daca a fost incasat un avans inainte de 31 decembrie 2009 numai pentru contravaloarea partiala a prestarii de servicii.

In acest caz se va proceda la regularizarea facturii de avans emise inainte de 31 decembrie 2009.

In cazul ajustarii bazei de impozitare
Taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimentele care au generat ajustarea bazei de impozitare. Totusi, regimul de impozitare si cotele aplicabile sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente. Asadar, in cazul efectuarii unei ajustari a bazei de impozitare pentru o operatiune ce a avut loc inainte de 1 ianuarie 2010, regimul de impozitare este cel existent inainte de aceasta data.

Reamintim ca baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:

a) daca a fost emisa o factura si, ulterior, operatiunea este anulata total sau partial, inainte de livrarea bunurilor sau de prestarea serviciilor;
b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul anularii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;
c) in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;
d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului;
e) in cazul in care cumparatorii returneaza ambalajele in care s-a expediat marfa, pentru ambalajele care circula prin facturare.

Concluzie
In cazul modificarii regimului de impozitare, deosebit de importante sunt regulile privitoare la modalitatea de taxare a operatiunilor efectuate inainte de aparitia modificarii si continuate dupa aceasta data.

Acte normative aplicabile:
Art. 1341, art. 1342 alin. (2)-(3) si art. 138 din Codul fiscal, astfel cum au fost modificate prin O.U.G. nr. 109/2009.

Articol adaugat la 08 decembrie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016