Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se taie evaziunea din agricultura prin diminuarea subventiilor

19-Sep-2013
2085
Ministerul Agriculturii pare ca vrea sa-I forteze pe micii fermieri sa se asocieze si sa elimine din evaziune fiscala in acelasi timp, amenintandu-I pe acestia, ca ar putea sa primeasca subventii taiate. Acest lucru vine dupa ce oficialii de rang inalt din ministerul Agriculturii au declarat ca ar fi indicat ca Romania sa nu mai sustina micii fermieri in noua Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020.

Masura s-ar putea impune fermierilor care au nu mai mult de 5 hectare de pamant agricol si care se afla la limita subzistentei. Desi acestia iau subventii de la stat, care sunt considerate relativ mici, se considera ca marea lor majoritate nu ajuta economia. Astfel ca solutia ar fi asocierea lor in persoane juridice.

Doar 12.000 de ferme sunt economic viabile, in prezent, si produc pentru piata, considera secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu.

"Facem o mare greseala daca incurajam in noua Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020 plati suplimentare pentru fermele intre 1-5 hectare, pentru ca acolo sunt 90 la suta din beneficiari si din pacate acestea sunt ferme de subzistenta. In prezent, in Romania, sunt doar 12.000 de ferme economic viabile, care utilizeaza insa 45 la suta din terenul arabil al tarii si produc in mod clar pentru piata. Sunt intr-adevar probleme sociale si nu putem sa omoram fermele mici, dar ar fi o greseala, in opinia noastra, sa incurajam mentinerea lor in aceasta forma. De aceea avem in noua PAC sprijin pentru tinerii fermieri si o serie de masuri ca fermele sa se dezvolte ca dimensiuni economic viabile", a declarat, joi, Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de profil, citat de Agerpres. 

Secretarul de stat spune ca incearca sa obtina acceptul Parlamentului European pentru acordarea de plati mai mari pentru fermele care detin intre 5 si 30 de hectare si o plata diminuata pentru fermele intre 1 si 5 hectare si peste 30 de hectare. 


"O alta varianta ar fi ca plafonarea sa ramana la latitudinea statului membru cu flexibilitate in aplicare si atunci am putea face si plata distributiva si plafonarea. Sper ca la Consiliul Ministrilor Agriculturii de luni sa se revina asupra pozitiei din iunie si sa permita introducerea plafonarii", a adaugat Irimescu. 

Oficialul MADR a precizat ca plata distributiva este un element nou in PAC 2014-2020 prin care se doreste introducerea unei plati suplimentare pentru ferme pana in 30 de hectare in cazul Romaniei, iar in urma discutiilor cu marii fermieri romani a reiesit ca pot fi acordate plati suplimentare de 177 de euro pentru pentru ferme pana in 30 de hectare si de 152 hectare pentru cele care depasesc aceasta suprafata. in conditiile taierii unui procent de 7,5 la suta din platile acordate marilor fermieri. 


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016