
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
In sedinta Senatului de luni, 10 februarie 2020, senatorii au adoptat propunerea legislativa privind modificarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Astfel, evazionistii care acopera in totalitate prejudiciul si vor plati o anumita amenda nu vor mai executa pedeapsa efectiva cu inchisoarea.
Propunerea legislativa (L130/19.02.2018) pentru modificarea si completarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale a fost trimisa la reexaminare in data de 24.04.2019 (ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 147/13.03.2019).
In expunerea de motive, initiatorii proiectului arata ca o astfel de masura este necesara dat fiind “conditiile de detentie si gradul de aglomerare, cat si numeroasele cauze in care Romania a fost condamnata de instantele internationale pentru aceste conditii”.
De asemenea, un alt argument ar fi acela ca, cel mai important, in cazurile de evaziune fiscala, este recuperarea prejudiciului suferit de stat, iar cei care comit astfel de fapte sunt, astfel, motivati, sa acopere prejudiciul creat. De altfel, “trebuie avut in vedere ca scopul pedepselor este preventia, reeducarea, dar si recuperarea prejudiciilor si nu mentinerea unei persoane in detentie, fapt ce atrage si mai multe chetuieli din partea statului”, potrivit argumentelor aduse de initiatorii acetei propuneri legislative.
Asadar, spun sursele citate, cel mai castigat in aceasta situatie ar fi statul… care va recupera prejudiciul creat integral, intr-un timp relativ scurt, si nu va mai efectua cheltuieli cu detentia condamnatului.
Initiatorii acestui proiect sunt 16 deputati PSD.
Lege
pentru modificarea si completarea art.10 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale
Senatul adopta prezentul proiect de lege
Articol unic.- Articolul 10 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.672 din 27 iulie 2005, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(1) In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art.8 si 9, daca, in cursul urmaririi penale, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, se va dispune, o singura data, renuntarea la urmarirea penala."
2. Dupa alineatul (1) se introduc patru noi alineate, alin. (11) — (14), cu urmatorul cuprins:
„(11) in cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca, in cursul judecatii pana la terminarea cercetarii judecatoresti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, instanta va dispune, o singura data, pedeapsa amenzii penale.
(12) In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca este stabilita prin hotarare judecatoreasca obligatia inculpatului de a acoperi in termen de un an de la pronuntarea sentintei, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, instanta poate dispune, o singura data, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere. in situatia in care condamnatul nu acopera suma dispusa in termenul stabilit, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere se va transforma in pedeapsa inchisorii cu executare.
(13) In cazul in care marimea evaziunii fiscale prevazuta la art. 8 si 9 justifica o astfel de masura instanta poate dispune acoperirea sumelor prevazute la alineatele precedente intr-un interval de 1-3 ani, neplata acestora avand urmarile prevazute in alineatul precedent.
(14) Dispozitiile articolului 10 alin. (1) se aplica tuturor inculpatilor care au savarsit impreuna una dintre faptele prevazute de art. 8 si art. 9, indiferent daca plata prejudiciului a fost efectuata doar de catre unul sau de catre o parte dintre acestia."
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: O microintreprindere nepatitoare de TVA achizitioneaza tabla pe care o decupeaza si obtine gratare de gradina, porti de tabla etc. Care este codul CAEN in care se incadreaza aceasta activitate? Care este monografia contabila cea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Este obligatoriu de intocmit jurnalul de cumparari pentru o asociatie non-profit care nu desfasoara activitate economica si nu este inregistrata in scopuri de TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<