Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Servicii de transport. Certificat de rezidenta fiscala

19-Nov-2010
8071
Autor: Adrian Benta, valabil la 19-Noiembrie-2010

Intrebare:

Pentru serviciile de transport precum si pentru serviciile legate de transport: manipulare, incarcare, trebuie sa solicitam certificat de rezidenta de la furnizorul nerezident? mentionez ca aceste servicii sunt facturate pe aceeasi factura cu marfa achizitionata?

Raspuns:

Prin detinerea unui certificat de rezidenta fiscala urmarim scopul aplicarii conventiei de evitare a dublei impuneri, in cazul in care exista un furnizor prestator de servicii in beneficiul unei societati rezidente in Romania.

Detinerea certificatului de rezidenta fiscala confera dreptul de a aplica cota cea mai favorabila de impozitare intre prevederile din legislatia interna si prevederile din conventia de evitare a dublei impuneri, eventuala scutire de impozit prevazuta expres in conventie este operabila conform art. 118 din Codul fiscal.

Categoriile de impozit pe venit supuse impozitului pe venitul nerezidentilor sunt enuntate de art. 115 din Codul fiscal, si exclud de la impozitare transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport.

Sunt impozitate cu procentul de 16% prestarile de servicii efectuate pe teritoriul Romaniei, conform art. 115 alin. (1) lit. k) coroborat cu prevederile de la art. 116 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal.

Astfel, cu privire la intrebarea adresata, consideram ca nu se necesita certificat de rezidenta fiscala, avand in vedere o achizitie din strainatate de bunuri, si cheltuielile sunt de transport si accesorii international, iar aceasta categorie este excusa de la impozitare prin efectul legii.

Pentru alte prestari de servicii desfasurate de nerezidenti pe teritoriul Romaniei in favoarea unei societati romanesti, acestea se impoziteaza cu 16%, iar prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala, in cazul in care exista o conventie de evitare a dublei impuneri, se va aplica impozitarea cea mai favorabila.

Impozitul se retine de platitorul de venit, la data platii facturii catre nerezident, se transorma in lei la cursul BNR din ziua platii, se achita la bugetul de stat pana in data de 25 a lunii urmatoare, si se declara in declaratia 100.

Pana pe data de 30 iunie a anului urmator, se va depune declaratia cu impozitul retinut la sursa, conform art. 119 din Codul fiscal.

Modelul declaratiei este aprobat prin Normele metodologice pentru art. 119 din Codul fiscal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Servicii de transport. Certificat de rezidenta fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016