Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Servicii intracomunitare. Schimbarea perioadei fiscale

08-Sep-2010
20376

Intrebare: 


O societate care presteaza servicii intracomunitare, respectiv beneficiaza de servicii intraco-munitare si care este inregistrata in scopuri de TVA, este obligata sa schimbe perioada fiscala de la trimestru la luna?

Raspuns:
Obligativitatea depunerii lunare a declaratiei recapitulative cod 390 VIES nu este conditionata de depunerea lunara a decontului de TVA cod 300. Astfel, efectuarea unei prestari intracomunitare de ser-vicii nu impune modificarea vectorului fiscal la sectiunea TVA pentru modificarea perioadei fiscale din trimestru calendaristic in luna calendaristica.
Obligatia schimbarii perioadei fiscale din trimestru calendaristic in luna calendaristica intervine doar in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, taxabila. In acest sens aduc drept argument prevederile articolului 156^1 din Codul fiscal denumit ,,Perioada fiscala,, asa cum a fost modificat prin legea nr. 76 din 6 mai 2010 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in M.Of. nr. 307 din 11 mai 2010. Prin alineatul (61) si alineatul (62) din cadrul articolului 1561 se face reglementeaza in mod expres perioada fiscala pentru persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri, fapt care rezulta din textul de lege mentionat:

- alineatul (61): ?Prin exceptie de la prevederile alin. (2) - (6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu ??
- alineatul (62): ,,Persoana impozabila care potrivit alin. (6^1) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei ?. Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioada fiscaa ??.

Faptul ca perioada fiscala se schimba numai in cazul achizitiei intracomunitare de bunuri rezulta si din anexa nr. 2 Instructiuni pentru completarea formularului (300) ?Decont de taxa pe valoarea adaugata? din O.M.F.P. nr. 2245 din 29 iulie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) ca-re prevede ca acest formular se depune in functie de perioada fiscala reglementata prin articolul 1561: lu-nar, trimestrial, semestrial si anual. In acest context, prin articolul 1561, asa cum rezulta din textul de lege anterior prezenat, nu se face referire la operatiunile de prestari intracomunitare de servicii.

 In concluzie, chiar daca decontul de TVA se depune trimestrial datorita faptului ca firma pe care o reprezentati nu a realizat in anul anterior o cifra de afaceri mai mare sau egala cu 100.000 euro, declaratia recapitulativa cod 390 se depune lunar, ori de cate ori se realizeaza operatiuni intracomunitare de prestari sau achizitii de servicii. Incepand cu anul 2010, nu se mai efectueaza corelatii intre sumele raportate prin decontul de TVA cod 300 si declaratia recapitulativa cod 390. Doar in anul 2008 si 2009, in baza O.M.F.P. nr. 552/2008 exista aceasta obligatie care prevedea la sectiunea ?Verificarea formala a declaratiilor recapitulative?.

- la litera c): corelarea totalului sumelor aferente livrarilor/achizitiilor intracomunitare de bunuri din declaratia recapitulativa cu cele inscrise in randurile corespunzatoare din Decontul de TVA sau din Decontul special de TVA;
- la litera d): indeplinirea obligatiei de depunere a declaratiei recapitulative prin incrucisarea informatiilor referitoare la persoanele impozabile care au declarat livrari/achizitii intracomunitare de bunuri in deconturile de TVA si in deconturile speciale de TVA depuse cu informatiile referitoare la persoanele impozabile care au depus declaratii recapitulative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016