Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sesiune ANAF: Contributii sociale si impozit datorat pentru veniturile din salarii de la 1 ianuarie 2018. Tichetele intra in venitul brut salarial

29-Nov-2017
5523

ANAF a organizat miercuri, 29 noiembrie, o noua sesiune de asistenta online, de data aceasta cu tema: Contributii sociale si impozit datorat pentru veniturile din salarii incepand cu 1 ianuarie 2018.

ANAF reaminteste ca incepand cu 01.01.2018 asigurarile sociale obligatorii vor cuprinde urmatoarele contributii:

1. Contributia la asigurari sociale 

- in cota de 25%, care este datorata de persoanele fizice ce au calitate de angajati sau de alte persoane fizice in anumite conditii specifice. Se retine din venitul persoanei fizice;
- 4% datorata in cazul conditiilor deosebite de munca, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
- 8% datorata in cazul conditiilor speciale de munca, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

2. Contributia la asigurarile sociale de sanatate in cota de 10%, care este datorata de persoana fizica asigurata, ce realizeaza venituri din salarii. 

3. Contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25%, este datorata de angajatori, baza de calcul fiind fondul brut de salarii.

Cotele de contributii suportate de salariati se vor retine in continuare de catre angajator din salariul brut, iar acesta va avea in continuare obligatia efectuarii platii la buget si depunerii declaratiei.
Modul de calcul al salariilor va fi acela?i: din venitul brut se retin asigurarile sociale, acestea sunt deductibile la calculul impozitului pe venit, iar baza de calcul a impozitului pe venit este venitul brut diminuat cu asigurarile sociale si cu deducerile personale.


Iata unele dintre cele mai importante intrebari si raspunsuri:

Intrebare contribuabil:

Pentru contractele de munca cu timp partial, cum se vor calcula si retine contributiile?


Raspuns ANAF: 


In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate de angajatori, astfel:

In cazul persoanelor fizice care obtin, in baza unui contract individual de munca cu timp partial, venituri din salarii sau asimilate salariilor, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza aplicand cotele prevazute de lege (25% CAS si 10% CASS) la castigul lunar brut.

In cazul in care salariatii obtin venituri brute mai mici decat salariul minim brut pe tara, nivelul contributiei de asigurari sociale si contributiei de asigurari sociale de sanatate vor fi cele aferente salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. 

Agajatorii (persoane fizice ?i juridice) au obligatia de a calcula ?i de a retine la sursa contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor.

********

Intrebare contribuabil:

Concret, la un salariu brut de 1900 Ron cat va primi salariatul "in mana" si cat va plati angajatorul la cotributii, la un program al angajatului de 2 ore,4 ore sau 8 ore?

Raspuns ANAF:

Contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, nu pot fi mai mici decat nivelul contributiilor sociale calculate asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. in cazul prezentat,( pentru un venit de 1900 lei) indiferent de numarul orelor de munca prevazut in contractul de munca, daca venitul brut este peste salariul de baza minim brut (ce va fi stabilit incepand cu luna ianuarie 2018), contributiile sociale se calculeaza la venitul brut.


********

Intrebare contribuabil:

Valoarea tichetelor de masa acordate se adauga la venitul brut salarial pentru calcularea deducerii personale? Exemplu:tichete de masa 300 lei,venit brut salarial 2000 lei.

In ceea ce priveste acordarea deducerii,venitul brut ce se ia in calcul este 2000 sau 2300 lei?


Raspuns ANAF:

Da. Valoarea tichetelor de masa se include in venitul brut salarial. Venitul ce se ia in calcul la stabilirea deducerilor este de 2300 lei.


Intrebare contribuabil:

Cum se calculeaza taxele pentru un contract de munca cu timp partial ce este singurul venit salarial al unei persoane? Exemplu salariu brut de 500 ron,


Raspuns ANAF:

Contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu timp partial, nu pot fi mai mici decat nivelul contributiilor sociale calculate asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ

Conform precizarii dvs. potrivit careia pentru persoana respectiva contractul cu timp partial reprezinta singurul venit, pe langa contributiile sociale obligatorii datorate potrivit legii si a impozitului de 10%, persoana respectiva are dreptul si la acordarea deducerilor personale si a celorlalte deduceri prevazute de lege, dupa caz: cotizatia de sindicat, contributiile la fondurile de pensii facultative, primele de asigurare voluntara de sanatate.


****

Intrebare contribuabil:

Venitul realizat de presedintele unei asociatii de proprietari(venit asimilat salariului cf cod fiscal) se poate cumula cu venitul din contarct de munca part-time pt stabilirea contributiilor? va multumesc


Raspuns ANAF: NU se poate cumula indemnizatia primita de presedintele unei asociatii de proprietari cu veniturile din salarii realizate in baza unui contract de munca, cu timp partial la un alt angajator in vedererea stabilirii contributiilor sociale. Se pot cumula doar veniturile realizate in baza unor contracte de munca incheiate cu mai multi angajatori.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legii

    • Plafoanele de incasari si plati au fost modificate ultima data prin OUG 115/2023, si le vom reda in continuarea articolului pe cele care se aplica in anul 2025. Dar ce amenzi se dau pentru nerespectarea legii? Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legii Pentru nerespectarea legii amenzile sunt de 25% din suma care depaseste plafoanele( le vom reda mai jos). De asemenea, se aplica amenzi intre 15.000 lei si 20.000 lei pentru acordarea de avantaje...» citeste mai departe aici

  • Notificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025

    • In urma implementarii sistemului RO e-TVA, prin care se va gestiona mai usor TVA-ului firmelor, atat pentru eficientizarea administrarii lui, cat si pentru reducerea evaziunii fiscale, a aparut obligativitatea contribuabililor de a raspunde, atunci cand o primesc de la ANAF, la Notificarea de conformare e -TVA. Iar din anul 2025, se aplica mai multe schimbari in privinta ei. Reamintim ca in situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul...» citeste mai departe aici

  • Rezerva legala. Cand se constituie, cum se calculeaza si studii de caz practice

    • Rezerva legala este un instrument financiar esential pentru protejarea stabilitatii economice a unei companii, avand scopul de a acoperi eventualele pierderi sau de a sustine activitatea in perioade dificile. In acest articol, vom analiza conditiile in care trebuie sa fie constituita rezerva legala, modul de calcul, precum si cateva studii de caz utile care ajuta la intelegerea aplicarii corecte a reglementarilor legale in vigoare. » citeste mai departe aici

  • [MODEL] Raport de repartizare active si reglementari cheie

    • Raportul de repartizare a activelor unei companii este un document esential care ofera o evidenta clara si detaliata a modului in care sunt alocate bunurile si resursele companiei catre actionari sau alte parti interesate. In acest articol vom oferi un model de raport de repartizare a activelor, vom analiza situatiile in care este necesar un astfel de raport si vom prezenta reglementarile legislative cu privire la intocmirea documentului. » citeste mai departe aici

  • Accize mai mari din 2025! Ultimele reglementari si noutati pentru anul acesta

    • Nici accizele nu au scapat modificarilor fiscale si contabile de mare impact care se vor aplica incepand cu anul acesta. Au aparut modificari in privinta lor, in special prin OUG 138/2024, publicat recent in Monitor. Guvernul a oficializat OUG nr. 138/2024, care introduce o serie de modificari importante in Codul fiscal, pentru platitorii de accize, cu scopul de a spori conformarea fiscala si de a combate riscurile asociate eludarii prevederilor legale. Dintre acestea, cele mai relevante...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016