Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sesiune ANAF privind Declaratia 200, cu termen la 25 mai 2016. Probleme noi lamurite

08-Apr-2016
2236

Sesiunea online ANAF de saptamana aceasta a avut ca tema Declaratia 200 care se va depune de catre contribuabilii care au aceasta obligatie pana la termenul-limita de 25 mai 2016.

ANAF si-a motivat alegerea de a opta pentru aceeasi tema si saptamana aceasta astfel:

"Avand in vedere ca se apropie termenul de depunere a formularului 200, 25 mai 2016, sesiunile de indrumare si asistenta care se vor desfasura pe pagina de Facebook, vor avea ca tema depunerea Declaratiei privind veniturile realizate din Romania pentru anul 2015.

Tema sesiunii de miercuri, 06.04.2016, va fi dedicata exclusiv persoanelor care au realizat in anul 2015 VENITURI DIN CEDAREA FOLOSINTEI BUNURILOR si care au obligatia de depunere a Declaratiei privind veniturile realizate din Romania."

Intrebare contribuabil: Care sunt taxele datorate de catre o persoana fizica, cu domiciliul in strainatate (Canada), care obtine venituri din inchirierea unui apartament (situat in Bucuresti).

Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – ANAF:

Pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor in Romania datorati impozit, potrivit prevederilor titlului IV din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ?i completarile ulterioare.

Daca detineti o asigurare sociala de sanatate incheiata in Canada (stat cu care Romania are incheiat un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala, in temeiul legislatiei interne a statului respectiv care produce efecte pe teritoriul Romaniei), sunteti exceptat de la plata contributiilor sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate in Romania.

Pentru aceasta, trebuie sa depuneti la organul fiscal competent (in a carui raza se afla apartamentul inchiriat), direct sau prin imputernicit, formularul 602 "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor".

Pentru informatii suplimentare va rugam sa folositi formularul de asistenta de la urmatorul link: https://www.anaf.ro/.../persoane_fizice/asistenta_prin_email


Intrebare contribuabil: Ce obligatii determina pentru contribuabil si pentru organul fiscal depunerea de catre contribuabil a unei declaratii rectificative pentru un an anterior celui de raportare?

Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – ANAF:

Daca va referiti la formularul 200, care reprezinta tema sesiunii de astazi, va putem preciza ca, ori de cate ori constatati erori in declaratia anterioara (respectiv cea depusa in anul 2015 pentru veniturile realizate in anul 2014), puteti completa ?i depune declaratia rectificativa, in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala (Legea nr.207/2015). Organul fiscal, va emite, in acest caz, o noua decizie de impunere pentru anul 2014.


Intrebare contribuabil: Am construit un bloc pe care incep sa-l inchiriez, azi fac 9 contracte, trebuie sa ma autorizez sau am aceasta obligatie anul viitor ca urmare a depasirii celor 5 contracte?

Raspuns oferit pentru Agentia Nationala de Administrare Fiscala – ANAF:

Potrivit prevederilor art.84 alin(10) din Legea nr.22772015 privind Codul fiscal, puteti opta pentru determinarea venitului net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor si determina venitul net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala ?i de conducere a evidentei contabile.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere nu au obligatia autorizarii.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016