Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212

19-Apr-2018
16288

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a organizat miercuri, 18 aprilie 2018, o sesiune de asistenta online cu privire la completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independente - realizate in anul 2017 si/ sau estimate pentru anul 2018.

Specialistii de la Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili au oferit raspunsuri referitoare la completarea Declaratiei Unice - 212.

Ce presupune Declaratia Unica?

Declaratia unica - Declaratia privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - a comasat sapte formulare fiscale, respectiv:

  • Declaratia 200 - veniturile realizate din Romania;
  • Declaratia 201 - veniturile realizate din strainatate;
  • Declaratia 220 - venitul estimat/norma de venit
  • Declaratia 221 - norme de venit- agricultura;
  • Declaratia 600 - venitul baza pentru CAS;
  • Declaratia 604 - stabilire CASS persoane fara venit;
  • Declaratia 605 - stopare CASS persoane fara venit.

 

Astfel, formularul se foloseste pentru declararea venitului realizat in anul 2017, precum si pentru declararea impozitului pe venitul estimat si a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice incepand cu anul 2018.

Sesiune online ANAF

Fiscalitatea.ro a realizat o lista cu cele mai interesante intrebari discutate in timpul sesiunii online.

1.

Intrebare:

"Daca am depus declaratia 600, mai trebuie completat si in 212?"

Raspuns ANAF:

"Da, avand in vedere modificarile legislative, chiar in cazul in care ati depus formularul 600 trebuie depus formularul 212, al carui termen de depunere este data de 16 iulie 2018."

2.

Intrebare:

"Am depus deja declaratiile 200 si 220. Mai depun o data 212?"

Raspuns ANAF:

"In situatia in care, in anul 2018, ati depus la organul fiscal competent formularul 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.18/2018, nu aveti obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate in anul 2017.

In ceea ce priveste formularul 220 - Declaratia privind venitul estimat/norma de venit - depus pentru anul 2018, acesta nu cuprinde toate informatiile prevazute de reglementarile in vigoare si ca urmare trebuie depus formularul 212 pana la data de 16 iulie 2018."

3.

Intrebare:

"Un PFA radiat in decembrie 2017 si cu D220 si D200 depuse deja in ianuarie 2018 mai trebuie sa depuna 212?"

Raspuns ANAF:

"Fiind radiat PFA-ul in anul 2017 si este depusa D200 pentru anul 2017, nu mai este necesar depunerea D212."

4.

Intrebare:

"Cand va fi disponibil formularul in SPV?"

Raspuns ANAF:

"Colegii nostri lucreaza la formularul electronic ce va fi disponibil in timp util pentru depunere. In prezent acesta se afla in faza de testare."

5.

Intrebare:

"Un avocat colaborator (nu cabinet de avocatura) care in timpul anului 2018 isi schimba casa de avocatura cu care colaboreaza trebuie sa depuna 212 de fiecare data cand isi schimba casa de avocatura cu care colaboreaza? Inainte sa apara 212, se depunea 220 pentru incetarea colaborarii vechi si 220 pentru colaborarea noua. Acum de cand a aparut formularul 212 cum se va proceda in acest an?

Din 2019 avand in vedere ca se renunta la anticipate aceste modificari (schimbarea casei de avocatura cu care colaboreaza), cum le vom reflecta in declaratia 212?"

Raspuns ANAF:

"Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile nu mai corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative. Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casutele aflate pe prima pagina a formularului (Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2018 - dupa caz) si se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala."

6.

Intrebare:

"Pentru venituri din chirii in lei (contracte vechi inregistrate anul trecut cu D220), mai trebuie depus D212 anul acesta?"

Raspuns ANAF:

"Da, trebuie depusa. Pentru a primi raspuns la intrebarile dvs. puteti apela la Call center la 0314039170 sau sa completati formularul de contact care se afla pe site-ul ANAF la urmatorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/."

7.

Intrebare:

"Trebuie completat si campul cu Veniturile estimate /norma de venit a se realiza in Romania si Contributiile Sociale datorate pe 2018?"

Raspuns ANAF:

"Da. Declaratia se completeaza atat pentru veniturile realizate in anul 2017, cat si pentru veniturile estimate pentru anul 2018. Veti completa la Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2018, informatii in functie de categoria de venit, de activitatea desfasurata si de modul de determinare a venitului net."

8.

Intrebare:

"Am o persoana fizica care are:

1. Vaci cu lapte.

2. Venituri din chirii.

3. Are un PFA.

Intrebarea: Cate declaratii unice trebuie depuse?"

Raspuns ANAF:

"In situatia in care persoana la care faceti referire, a realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care exista obligatia depunerii declaratiei unice va completa cate o sectiune pentru fiecare categorie si sursa de venit, atat pentru veniturile realizate in anul 2017, cat si pentru veniturile estimate pentru anul 2018 (respectiv sectiunile referitoare la datele privind veniturile realizate, pe surse si categorii de venit din Romania si/sau datele privind impozitul pe veniturile estimate, pe surse si categorii de venit), completand, totodata, anexele care se ataseaza la declaratia unica. Asadar, se depune o singura declaratie."

9.

Intrebare:

"Care este termenul limita de depunere?"

Raspuns ANAF:

"Termenul limita pentru depunerea declaratiei este 16 iulie 2018."

 

Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016