Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Sesiune online ANAF cu tema Impozit specific 2017. Spete rezolvate de ANAF

24-Mar-2017
5684

Tema sesiunii de asistenta online organizate saptamana aceasta de ANAF a fost reprezentata de IMPOZITUL SPECIFIC UNOR ACTIVITATI.

Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul specific.

Sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati, persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) aveau inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN:
5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare",
5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata",
5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere",
5590 - "Alte servicii de cazare",


5610 - "Restaurante", 5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente",
5629 – "Alte servicii de alimentatie n.c.a.",
5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor".
b) nu se afla in lichidare, potrivit legii.


Intrebare contribuabil: Cum se calculeaza impozitul specific pentru CAEN 5630 (baruri) in cazul unei firme care nu are un spatiu propriu sau permanent inchiriat, ci organizeaza ocazional (1/2/3 ZILE pe luna) baruri in locatii diferite (la terti)? Mentionez ca e vorba de bar in cadrul unor evenimente organizate de agentul economic in speta (concerte sau petreceri)


Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

In proiectul Normelor metodologice de aplicare a Legii 170/2016 publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice se precizeaza ca in cazul in care in certificatul de clasificare/autorizatia de functionare nu se mentioneaza suprafata utila comerciala/de servire, suprafata luata in considerare este cea stabilita de contribuabil pe baza documentelor privind spatiul in care isi desfasoara activitatea, respectiv suprafata de desfasurare a activitatii declarata pe propria raspundere la solicitarea eliberarii autorizatiei de functionare de catre institutia competenta, dar trebuie sa aveti in vedere precizarile din Normele ce vor fi publicate in Monitorul oficial.

***


Intrebare contribuabil: PFA-urile cu aceste coduri CAEN se incadreaza la impozitul specific?

Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Potrivit prevederilor art.1 coroborate cu prevedrile art.3 din Legea nr.170/2016, sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati, numai persoanele juridice romane care au fost platitoare de impozit pe profit. Prin urmare PFA-urile nu sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati, acestea fiind obligate la plata impozitului pe venit.

***

Intrebare contribuabil: Restaurant, cifra de afaceri la 31 dec 2016 peste 100.000 eur si sub 500.000 eur plateste impozit specific in 2017 sau impozit micro? Daca este impozit specific, va rog sa comunicati si administratiilor fiscale locale, pentru vectorul fiscal. Multumesc.


Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

In cazul mentionat de dvs., pentru anul 2017, se aplica impozitul specific. Completarea si depunerea formularului 010 pentru inscrierea in vectorul fiscal a obligatiei privind plata impozitului specific se face de catre contribuabil. Daca vi s-a refuzat inregistrarea formularului, va sugeram sa transmiteti o sesizare completand formularul de contact pe care il gasiti AICI.

***


Intrebare contribuabil: Firma platitoare de impozit pe profit la 31.12.2016, cu cifra de afaceri sub 100.000 euro si cod CAEN secundar 5630 (baruri), ce tip de impozit aplica de la 01.01.2017?

Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:
In situatia prezentata de dvs., firma platitoare de impozit pe profit in anul 2016, care la data de 31 decembrie 2016 a inregistrat o cifra de afaceri sub 100.000 euro, si care indeplineste si celelalte conditii mentionate la art.47 din Codul fiscal, trece, incepand cu data de 1 ianuarie 2017 la sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, chair daca desfasoara activitati, principale sau secundare, conform codurilor CAEN precizate la art.1 din Legea nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati.


***

Intrebare contribuabil: Societate cod caen principal comert cu amanuntul si secundar bar, restaurant, cazare, si altele. Plateste impozit special? CA la 31 dec 2016 = 450.000 euro, cum calculez impozitul tinand cont ca am si comert cu amanutul?

Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

In cazul prezentat de dvs., aveti obligatia de a plati impozit specific incepand cu 1 ianuarie 2017 pentru veniturile din activitatile corespunzatoare codurilor CAEN respective.
Pentru venituri din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN exista obligatia sa se determine si sa plateasca, impozitul pe profit, conform titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,


***

Intrebare contribuabil: Firma care la 31.12.2016 este platitoare de impozit pe profit, are CA mai mica de 500.000 euro, dar are COD CAEN secundar 5610 restaurant. Cam jumatate din cifra de afaceri se obtine din venituri din inchirierea cladirii. Pentru ca nu sunt date norme la legea impozitului specific, am depus D010 pe 25.02.2017 pentru a trece la microintreprindere. Raman la microintreprindere sau trec la impozit specific?

Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Informatiile nu sunt suficiente pentru formularea unui raspuns. Mentionam totusi ca in cazul cifrei de afaceri sub 100 000 sunteti obligata la plata impozitului pe venitul microintreprinderilor. Daca la data de 31 decembrie 2016 cifra de afaceri este cuprinsa intre 100.001 si 500.000 euro, firma trece, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, la plata impozitului specific, in cazul in care are ca activitate principala sau secundara, o activitate conform codurilor CAEN precizate la art.1 din Legea nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati.

Daca firma la care faceti referire realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute in lege, respectiv venituri din inchirierea cladirii, aplica, pentru aceste venituri sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

In legatura cu Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati, va precizam ca proiectul acestora se afla pe site-ul Ministerului Finanatelor Publice, urmand ca sa fie supuse aprobarii si publicarii in Monitorul Oficial.

***
Intrebare contribuabil: Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce tratament fiscal trebuie sa aplice in anul 2017 o societate cu cifra afaceri la 31.12.2016 intre 100.001 -500.000 EUR, platitoare de impozit profit si care are activitate secundara cod 5630 si o activitate principala cu alt cod care nu se incadreaza la impozitul specific. Ce tip de impozit aplica pentru fiecare activitate si cu ce data se aplica?

Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:
Daca societatea are inscrisa in actele constitutive potrivit legii, activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute de art 1 din Legea 170/2016, atunci aceasta este obligata la plata impozitului specific aferent activitatii desfasurate incepand cu 01.01.2017.
Pentru celelalte activitati se aplica cu aceeasi data sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.


***

Intrebare contribuabil: Buna ziua. O societate platitoare de impozit pe profit la data de 31.12.2016, obtine venituri atat din activitati specifice impozitului specific, cat si din alte activitati. In art. 10 din legea 170 se precizeaza faptul ca, contribuabilii care, in cursul anului, realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit. In conformitate cu acest articol, contabilitatea anului 2017 a fost organizata astfel incat sa permita calcului impozitului pe profit pe intreaga activitate desfasurata de firma. Avand in vedere ca se incheie primul trimestru din anul 2017 si vine primul termen de declarare si plata a impozitului pe profit, va rog sa precizati in ce mod se va calcula, declara si plati impozitul pentri trimestrul 1 2017? Mai este necesar ca societatea sa delcare pana la 31.03.2017 ca obtine venituri supuse impozitului specific?

Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Pentru veniturile din activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din Legea nr. 170/2016, se plateste impozitul specific, iar pentru veniturile din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege, se plateste impozitul pe profit conform titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Consideram ca este necesara organizarea unei evidentei separate pe activitati
Da, trebuie comunicat organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul specific.

 

***

Intrebare contribuabil: In aceeasi locatie se desfasoara jocuri de noroc prin intermediul unor contracte de asociere in participatiune si vinde bauturi (alcoolice si nealcoolice) clientilor. Aceasta vanzare cum se impoziteaza? CAEN-ul principal al societatii este 5630.


Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati, denumit in continuare impozit specific, persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) aveau inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN -in cazul dumneavoastra 5630
b) nu se afla in lichidare, potrivit legii.
Pentru cealalta activitate se respecta regulile privind impozitul pe profit

 

***

Intrebare contribuabil: O societate cu codul caen 5630, emite facturi de publicitate in baza contractelor cu furnizorii de tigari, de exemplu, pentru aceste venituri se calculeaza impozit pe profit? Multumesc.

Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

In limita informatiilor furnizate, in cazul unei societati platitoare de impozit pe profit in anul 2016, care la data de 31 decembrie 2016 a inregistrat o cifra de afaceri sub 100.000EUR si care indeplineste si celelalte conditii mentionate la art.47 din Codul fiscal, trece, incepand cu data de 1 ianuarie 2017 la sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca obtine venituri din activitatea CAEN 5630, respectiv venituiri din publicitate in baza contractelor cu furnizorii de tigari.
In cazul in care cifra de afaceri este peste 100.000EUR, are obligatia sa determine si sa plateasca, concomitent:
- impozitul specific pentru veniturile din activitatile corespunzatoare codului CAEN 5630;
- impozitul pe profit, conform titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile din alte activitati in afara celor pentru care se plateste impozitul specific.

Sesiunea online oferita de ANAF poate fi consultata integral aici.

 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Sesiune online ANAF cu tema Impozit specific 2017. Spete rezolvate de ANAF":
Rating:

Nota: 3.75 din 4 voturi
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
Subiectele saptamanii

 • Legea nr.214/2019 - Alocatiile copiilor se vor majora anual
  • UPDATE 18 noiembrie Legea nr. 214/2019, pentru completarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 924 din 15 noiembrie 2019. Propunerea legislativa pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii a devenit LEGE in data de 14 noiembrie: Legea nr. 214/2019. Propunere legislativa pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii a fost...» citeste mai departe aici

 • Loteria bonurilor fiscale, noiembrie 2019: Pana la 1 milion de lei pentru un bon de 86 de lei
  • Cine a facut cumparaturi in data de 20 octombrie este cu un pas mai aproape de castigarea a pana la 1 milion de lei la Loteria bonurilor fiscale din luna noiembrie. Duminica, 17 noiembrie, a avut loc extragerea Loteriei bonurilor fiscale la care au participat toate bonurile din luna octombrie. Castigatoare insa sunt doar cele in valoare de 86 de lei, emise in data de 20 octombrie. Fondul de premiere este de un milion de lei, suma din care vor fi acordate cel mult 100 de premii. Aceasta este...» citeste mai departe aici

 • Recalcularea pensiilor, pe ordinea de zi a ministrului Muncii
  • Ministrul Muncii si Protectiei Sociale a discutat cu directorii executivi ai caselor teritoriale de pensii despre situatia dosarelor de recalculare a pensiilor care sunt intarziate, dar si posibilele solutii. Potrivit statisticii Casei Nationale de Pensii Publice, in luna septembrie, 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor erau intarziate. Dintre acestea, unele ajungeau si pana la 6 luni de intarziere, media intarzierilor fiind intre 1 si 3 luni. Ministrul Muncii si Protectiei Sociale,...» citeste mai departe aici

 • Modificarea Legii RCA, la un pas de adoptare tacita in Senat
  • Persoanele care beneficiaza de despagubiri directe de la societatile de asigurare vor fi obligate ca in termen de maximum 45 de zile de la data reparatiei intr-o unitate autorizata sa prezinte societatii de asigurari decontul lucrarilor. In caz contrar, vor fi obligate sa returneze integral suma de bani primita cu titlu de decontare directa. Proiectul de lege este la un pas de a fi adoptat tacit de Senat. Noi modificari aduse Legii RCA sunt la un pas de a fi adoptate tacit de Senat, daca...» citeste mai departe aici

 • Subventii pentru active. Tratament contabil
  • "O societate a primit ajutor de minimis nerambursabil pentru achizitia unui mijloc fix in valoare de 109143 lei amortizabil in 8 ani. Perioada de implementare a proiectului este de 3 ani. Va rog sa-mi transmiteti in acest caz, care este venitul amanat care se vireaza la venituri pe masura recunoasterii cheltuielilor cu amortizarea?" - la aceasta intrebare vor raspunde specialistii nostri in cele ce urmeaza. Tratamentul contabil al subventiilor este prevazut de reglementarile contabile in...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2019 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscal

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016