Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sesiune online ANAF cu tema Impozit specific 2017. Spete rezolvate de ANAF

24-Mar-2017
7561

Tema sesiunii de asistenta online organizate saptamana aceasta de ANAF a fost reprezentata de IMPOZITUL SPECIFIC UNOR ACTIVITATI.

Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul specific.

Sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati, persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) aveau inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN:
5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare",
5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata",
5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere",
5590 - "Alte servicii de cazare",


5610 - "Restaurante", 5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente",
5629 – "Alte servicii de alimentatie n.c.a.",
5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor".
b) nu se afla in lichidare, potrivit legii.


Intrebare contribuabil: Cum se calculeaza impozitul specific pentru CAEN 5630 (baruri) in cazul unei firme care nu are un spatiu propriu sau permanent inchiriat, ci organizeaza ocazional (1/2/3 ZILE pe luna) baruri in locatii diferite (la terti)? Mentionez ca e vorba de bar in cadrul unor evenimente organizate de agentul economic in speta (concerte sau petreceri)


Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

In proiectul Normelor metodologice de aplicare a Legii 170/2016 publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice se precizeaza ca in cazul in care in certificatul de clasificare/autorizatia de functionare nu se mentioneaza suprafata utila comerciala/de servire, suprafata luata in considerare este cea stabilita de contribuabil pe baza documentelor privind spatiul in care isi desfasoara activitatea, respectiv suprafata de desfasurare a activitatii declarata pe propria raspundere la solicitarea eliberarii autorizatiei de functionare de catre institutia competenta, dar trebuie sa aveti in vedere precizarile din Normele ce vor fi publicate in Monitorul oficial.

***


Intrebare contribuabil: PFA-urile cu aceste coduri CAEN se incadreaza la impozitul specific?

Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Potrivit prevederilor art.1 coroborate cu prevedrile art.3 din Legea nr.170/2016, sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati, numai persoanele juridice romane care au fost platitoare de impozit pe profit. Prin urmare PFA-urile nu sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati, acestea fiind obligate la plata impozitului pe venit.

***

Intrebare contribuabil: Restaurant, cifra de afaceri la 31 dec 2016 peste 100.000 eur si sub 500.000 eur plateste impozit specific in 2017 sau impozit micro? Daca este impozit specific, va rog sa comunicati si administratiilor fiscale locale, pentru vectorul fiscal. Multumesc.


Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

In cazul mentionat de dvs., pentru anul 2017, se aplica impozitul specific. Completarea si depunerea formularului 010 pentru inscrierea in vectorul fiscal a obligatiei privind plata impozitului specific se face de catre contribuabil. Daca vi s-a refuzat inregistrarea formularului, va sugeram sa transmiteti o sesizare completand formularul de contact pe care il gasiti AICI.

***


Intrebare contribuabil: Firma platitoare de impozit pe profit la 31.12.2016, cu cifra de afaceri sub 100.000 euro si cod CAEN secundar 5630 (baruri), ce tip de impozit aplica de la 01.01.2017?

Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:
In situatia prezentata de dvs., firma platitoare de impozit pe profit in anul 2016, care la data de 31 decembrie 2016 a inregistrat o cifra de afaceri sub 100.000 euro, si care indeplineste si celelalte conditii mentionate la art.47 din Codul fiscal, trece, incepand cu data de 1 ianuarie 2017 la sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, chair daca desfasoara activitati, principale sau secundare, conform codurilor CAEN precizate la art.1 din Legea nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati.


***

Intrebare contribuabil: Societate cod caen principal comert cu amanuntul si secundar bar, restaurant, cazare, si altele. Plateste impozit special? CA la 31 dec 2016 = 450.000 euro, cum calculez impozitul tinand cont ca am si comert cu amanutul?

Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

In cazul prezentat de dvs., aveti obligatia de a plati impozit specific incepand cu 1 ianuarie 2017 pentru veniturile din activitatile corespunzatoare codurilor CAEN respective.
Pentru venituri din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN exista obligatia sa se determine si sa plateasca, impozitul pe profit, conform titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,


***

Intrebare contribuabil: Firma care la 31.12.2016 este platitoare de impozit pe profit, are CA mai mica de 500.000 euro, dar are COD CAEN secundar 5610 restaurant. Cam jumatate din cifra de afaceri se obtine din venituri din inchirierea cladirii. Pentru ca nu sunt date norme la legea impozitului specific, am depus D010 pe 25.02.2017 pentru a trece la microintreprindere. Raman la microintreprindere sau trec la impozit specific?

Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Informatiile nu sunt suficiente pentru formularea unui raspuns. Mentionam totusi ca in cazul cifrei de afaceri sub 100 000 sunteti obligata la plata impozitului pe venitul microintreprinderilor. Daca la data de 31 decembrie 2016 cifra de afaceri este cuprinsa intre 100.001 si 500.000 euro, firma trece, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, la plata impozitului specific, in cazul in care are ca activitate principala sau secundara, o activitate conform codurilor CAEN precizate la art.1 din Legea nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati.

Daca firma la care faceti referire realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute in lege, respectiv venituri din inchirierea cladirii, aplica, pentru aceste venituri sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

In legatura cu Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati, va precizam ca proiectul acestora se afla pe site-ul Ministerului Finanatelor Publice, urmand ca sa fie supuse aprobarii si publicarii in Monitorul Oficial.

***
Intrebare contribuabil: Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce tratament fiscal trebuie sa aplice in anul 2017 o societate cu cifra afaceri la 31.12.2016 intre 100.001 -500.000 EUR, platitoare de impozit profit si care are activitate secundara cod 5630 si o activitate principala cu alt cod care nu se incadreaza la impozitul specific. Ce tip de impozit aplica pentru fiecare activitate si cu ce data se aplica?

Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:
Daca societatea are inscrisa in actele constitutive potrivit legii, activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute de art 1 din Legea 170/2016, atunci aceasta este obligata la plata impozitului specific aferent activitatii desfasurate incepand cu 01.01.2017.
Pentru celelalte activitati se aplica cu aceeasi data sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.


***

Intrebare contribuabil: Buna ziua. O societate platitoare de impozit pe profit la data de 31.12.2016, obtine venituri atat din activitati specifice impozitului specific, cat si din alte activitati. In art. 10 din legea 170 se precizeaza faptul ca, contribuabilii care, in cursul anului, realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit. In conformitate cu acest articol, contabilitatea anului 2017 a fost organizata astfel incat sa permita calcului impozitului pe profit pe intreaga activitate desfasurata de firma. Avand in vedere ca se incheie primul trimestru din anul 2017 si vine primul termen de declarare si plata a impozitului pe profit, va rog sa precizati in ce mod se va calcula, declara si plati impozitul pentri trimestrul 1 2017? Mai este necesar ca societatea sa delcare pana la 31.03.2017 ca obtine venituri supuse impozitului specific?

Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Pentru veniturile din activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din Legea nr. 170/2016, se plateste impozitul specific, iar pentru veniturile din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege, se plateste impozitul pe profit conform titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Consideram ca este necesara organizarea unei evidentei separate pe activitati
Da, trebuie comunicat organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul specific.

 

***

Intrebare contribuabil: In aceeasi locatie se desfasoara jocuri de noroc prin intermediul unor contracte de asociere in participatiune si vinde bauturi (alcoolice si nealcoolice) clientilor. Aceasta vanzare cum se impoziteaza? CAEN-ul principal al societatii este 5630.


Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati, denumit in continuare impozit specific, persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) aveau inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN -in cazul dumneavoastra 5630
b) nu se afla in lichidare, potrivit legii.
Pentru cealalta activitate se respecta regulile privind impozitul pe profit

 

***

Intrebare contribuabil: O societate cu codul caen 5630, emite facturi de publicitate in baza contractelor cu furnizorii de tigari, de exemplu, pentru aceste venituri se calculeaza impozit pe profit? Multumesc.

Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

In limita informatiilor furnizate, in cazul unei societati platitoare de impozit pe profit in anul 2016, care la data de 31 decembrie 2016 a inregistrat o cifra de afaceri sub 100.000EUR si care indeplineste si celelalte conditii mentionate la art.47 din Codul fiscal, trece, incepand cu data de 1 ianuarie 2017 la sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca obtine venituri din activitatea CAEN 5630, respectiv venituiri din publicitate in baza contractelor cu furnizorii de tigari.
In cazul in care cifra de afaceri este peste 100.000EUR, are obligatia sa determine si sa plateasca, concomitent:
- impozitul specific pentru veniturile din activitatile corespunzatoare codului CAEN 5630;
- impozitul pe profit, conform titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile din alte activitati in afara celor pentru care se plateste impozitul specific.

Sesiunea online oferita de ANAF poate fi consultata integral aici.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale

    • PFA-urile au, ca alte entitati, diferite obligatii fiscale si declarative. Printre cele mai importante se numara declararea si plata contributiilor sociale si sunt reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Iar in acest articol vom vedea, explicat de specialist, care sunt acestea in cazul PFA-urilor care au inregistrat pierderi fiscale. Avem speta urmatoare. O PFA are pierdere aferenta anului 2024. In anul 2023 in Declaratia Unica la venituri estimate nu s-a declarat nimic. In...» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • Deductibilitate cheltuieli. Sunt deductibile sau nu cheltuielile de PROTOCOL, DIURNA si pentru CADOURI?

    • Fiecare firma trebuie sa stie ca anumit cheltuileli, facute pentru activitatea economica a firmei sau cele pentru cadouri oferite salariatilor, au un tratament fiscal diferit, insa unele pot fi deduse de la calculul impozitului pe profit. Iar in acest articol vom vedea unde se incadreaza cheltuielile de protocol, cele cu diurna sau cele pentru cadouri oferite angajatilor.» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]

    • Impozitul minim pe cifra de afaceri este o problema de mare interes pentru contribuabilii din Romania, mai ales ca au tot aparut modificari si schimbari in ultima perioada. In acest articol vom vedea cateva reglementari importante cu privire la acest impozit, dar si informatii despre sponsorizarile efectuate de firme. In plus, vom clarifica daca aceste persoane mai pot redirectiona din impozit prin D177 sau nu.» citeste mai departe aici

  • Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]

    • Avand in vedere ca sistemul e-Factura este un sistem functional de ceva timp deja, iar obligativitatea lui a fost extinsa pentru toate categoriile de contribuabili, trebuie sa fiti foarte atenti la emiterea si inregistrarea facturilor. In acest articol vom vedea pana cand trebuie transmise facturile in E-Factura, care sunt sanctiunile, atat in cazul facturilor emise, cat si pentru cele primite, dar si un VIDEO explicativ cu privire la acest subiect.» citeste mai departe aici

  • Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse

    • Sistemul SAF-T a fost introdus de autoritati deja de ceva timp, iar raportarea se face prin transmiterea D406. Exista insa in continuare neclaritati pentru contribuabilii care trebuie sa o depuna. Una dintre intrebarile frecvente se refera la modul in care trebuie completata sectiunea Produse. Avem urmatorul caz. Pentru raportarea SAF-T, modulul 2.9. Products [Produse], ce informatii ar trebui sa includem? In softul de contabilitate nu avem informatii referitoare la codul NC, metoda de evaluare,...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016