Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a organizat miercuri, 28 martie, pe pagina oficiala de facebook ANAF, o sesiune de asistenta online cu privire la modificarea vectorului fiscal prin depunerea formularului 700.
Specialistii de la Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili au oferit raspunsuri referitoare la modificarea vectorului fiscal prin depunerea formularului 700.
Fiscalitatea.ro a realizat o lista cu cele mai interesante intrebari discutate in timpul sesiunii online.
1.
Intrebare:
"Daca o societate comerciala are la 31.12.2017 un capital social > 45.000 lei si respectiv mai mult de 2 angajati cu norma intreaga, dar CA < 1.000.000 euro, iar in anul 2017 a fost platitoare de impozit pe profit, trebuie sa depuna D700 pentru trecere la impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 01.01.2018 si ulterior poate opta pentru trecerea din nou la impozitul pe profit (dupa aprobarea ordonantei de urgenta emisa in acest sens)?
Dar daca are si cod CAEN de restaurant si este obligata incepand cu anul 2018 sa aplice si impozitul specific in connditiile in care opteaza pentru aplicarea impozitului pe profit? Pana la ce data se poate inregistra si pentru aplicarea impozitul specific?"
Raspuns ANAF:
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
"Daca totalul veniturilor realizate de firma la 31.12.2017 este mai mic de 1.000.000 Euro, societatea are obligatia sa treaca la impozitarea pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 01.01.2018 si va depune solicitarea de modificare a vectorului fiscal (prin formularul 010 sau formularul 700) pana la data de 31.03.2018. Data de 31 martie 2018 fiind intr-o zi nelucratoare, termenul limita de depunere a formularului de mentiuni este data de 02.04.2018.
In ceea ce priveste optiunea de a solicita reinregistrarea la sistemul de impozitare la profit, deoarece capitalul social este mai mare de 45.000 lei, aceasta posibilitate a fost eliminata odata cu publicarea OUG 79/2017 de modificare a Codului fiscal. La publicarea in Monitorul Oficial a altor reglementari privind obligatiile fiscale, pentru modificarea vectorului fiscal va fi necesar sa se depuna noi declaratii de mentiuni."
2.
Intrebare:
"Daca dorim sa facem trecerea de la profit la micro trebuie sa completam in D700 toate elementele din vectorul fiscal sau doar ce dorim sa modificam? In cazul in care selectam toate obligatiile din vector, la TVA, spre exemplu, formularul bifeaza automat modifica perioada fiscala desi nu dorim sa facem asta si nici nu poate fi debifat."
Raspuns ANAF:
"Formularul 700 se completeaza numai cu datele modificate incepand cu 1 ianuarie 2018. Daca celelalte obligatii fiscale declarate inainte de aceasta data raman neschimbate, atunci, in cazul mentionat de dumneavoastra se completeaza numai randul 2.2. scoaterea din evidenta ca platitor de impozit pe profit si respectiv randul 3.1. luare in evidenta ca platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor."
3.
Intrebare:
"Avem o firma la care trecem de la profit la micro cu 01.01.2018. Trebuie completat cu impozit profit iesire cu 31.12.2017 si intrare la micro cu 01.01.2018 sau trebuie completate toate campurile si referitoare la TVA etc care nu se modifica cu aceasta ocazie?"
Raspuns ANAF:
"Asa cum se precizeaza in Instructiunile de completare a formularului 700, declaratia se completeaza numai cu datele modificate fata de datele declarate anterior."
4.
Intrebare:
"Pentru contributii salariale: cu exceptia contributiilor introduse la 1 ianuarie 2018 unde data luarii in evidenta este normal sa fie 1 ianuarie 2018 la impozitul pe venitul din salarii formularul nu permite selectarea datei luarii in evidenta anterioara datei de 1 ianuarie, spre exemplu iunie 2015."
Raspuns ANAF:
"Formularul 700 - Declaratie pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal se utilizeaza pentru evenimentele (luare in evidenta / scoatere din evidenta) care au loc incepand cu 1 ianuarie 2018. Pentru corectii ale vectorului fiscal anterioare acestei date trebuie sa depuneti declaratiile corespunzatoare la organul fiscal competent. Formularul 700 contine numai contributiile conform legislatiei in vigoare incepand cu 01.01.2018."
5.
Intrebare:
"In vederea trecerii de la platitor de impozit pe profit la micro s-a depus un formular 010 dar in vector nu apare modificarea. Se depune si un D700?"
Raspuns ANAF:
"In cazul in care s-a depus formularul 010, nu mai exista obligatia depunerii formularului 700."
6.
Intrebare:
"Unde gasim formularul?"
Raspuns ANAF:
"Formularul se gaseste pe site-ul ANAF la urmatorul link:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/700.html"
7.
Intrebare:
"Va rog frumos ca sa ma ajutati cu raspunsul la o intrebare. Ce venituri se iau in considerare pentru ca o societate sa treaca de la plata impozitului pe venitul microintreprinderilor la plata impozitului pe profit.
Se ia in considerare baza impozabila definita la art.53 doar alin(1) sau art.53 alin(1), alin(2) si alin(3) din Codul fiscal?
In ceea ce priveste calculul impozitului pe venitul microintreprinderilor este clar ca se iau in considerare cele trei alineate, insa in cazul determinarii plafonului este interpretabil."
Raspuns ANAF:
"Solicitarea dvs nu se incadreaza in tema de astazi. Totusi va mentionam ca pentru stabilirea plafonului de 1.000.000 euro, in vederea trecerii de la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor la plata impozitului pe profit, sa aveti in vedere prevederile punctului 1 din Normele metodologice date in aplicarea art. 47 din Codul fiscal. Pentru a beneficia de asistenta este necesar sa folositi formularul de asistenta de la urmatorul link:
https://www.anaf.ro/asistpublic/"
8.
Intrebare:
"Consider ca ar fi de mare ajutor daca declaratia 700 ar avea si buton de rectificativa, asa incat fiecare sa isi modifice vectorul de cate ori este necesar si apar modificari asupra datelor entitatii, intrari iesiri de salariati. Nu vad logica depunerii o singura data si pe urma pe masura ce intervin modificari sa mergi tot la ghiseu."
Raspuns ANAF:
"Referitor la propunerea ca ar fi de mare ajutor daca declaratia 700 ar avea si buton de rectificativa, va mentionam ca potrivit Codului de procedura fiscala, prin declaratie rectificativa se poate corecta de catre contribuabil declaratia de impunere sau declaratia informativa nu si declaratia de inregistrare fiscala.
Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.
Declaratia 700 se depune exclusiv prin mijloace sau sisteme electronice de transmitere la distanta, deci nu mai este necesara deplasarea la sediul unitatii fiscale."
9.
Intrebare:
"In formularul 700 se completeaza toate obligatiile din vector, incusiv cele care nu sufera modificari sau trebuie completate doar obligatiile sufera modificari?"
Raspuns ANAF:
"Formularul 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal se completeaza numai cu noi categorii de obligatii fiscale sau modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise initial in vectorul fiscal."
10.
Intrebare:
"Firmei mele nu i s-a facut actualizarea automata a vectorului fiscal la inceputul anului, pentru noile contributii pentru salarii, asa ca pe recipisa la D112 imi scrie ca nu este inregistrata pentru codurile respectivelor contributii, desi suntem platitori de 9 ani. Ar trebui sa depun eu D700 pentru actualizarea vectorului?"
Raspuns ANAF:
"In vederea solutionarii aspectelor prezentate de dvs. este necesar sa va adresati organului fiscal in evidenta caruia sunteti inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii."
Sursa: ANAF
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Venituri din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident. Ce obligatii fiscale exista?Codul fiscal, actualizat cu modificarile OUG 114/2018, pentru angajatii din constructii. Model de calcul salariu netMasuri ANAF 2013 pentru combaterea evaziunii fiscaleReminder ANAF! Contribuabilii sunt scutiti de plata impozitului specific pentru o perioada de 90 zileANAF: Proiect de ordin pentru aprobarea normelor privind unele masuri fiscal-bugetareUltimele articole
Particularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele onlineFirme care transporta marfa. Factura clasica mai poate fi utilizata ca document justificativ?Radiere intreprindere individuala. Etape si acte necesareD112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrieCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in 25 octombrie 2024Articole similare
Sesiune online ANAF cu tema Impozit specific 2017. Spete rezolvate de ANAFSesiune online ANAF: Raspunsuri cu privire la formularul 207Sesiune online ANAF: Depunerea declaratiilor 392A si 392B in anul 2016Sesiune online ANAF: Venituri din drepturi de proprietate intelectuala si D200SESIUNE ANAF: Platim CASS pentru veniturile din investitii in strainatate din anii trecuti, declarate in Romania prin D 201?Ultimele articole
SESIUNE ANAF: Indreptarea erorilor materiale din documentele de plata intocmite de contribuabiliSesiune online ANAF: Procedura privind restituirea sumelor reprezentand anumite taxeSesiune online ANAF: Inregistrarea persoanelor fizice in Spatiul Privat VirtualSesiune online ANAF: Raspunsuri privind inregistrarea persoanelor fizice in Spatiul Privat VirtualANAF a oferit raspunsuri cu privire la formularul 220Articole similare
Microintreprinderile care depasesc plafonul de 500.000 euro pot trece la plata impozitului pe profit in sem. II 2023?De la 1 ianuarie 2018 contribuabilii vor depune un nou formular fiscal pentru modificarea vectorului fiscalFirmele platitoare de impozit pe profit care angajeaza salariati pot trece la sistemul micro?Declaratia 700 in 2024: ANAF a actualizat PDF-ul inteligent in urma abrogarii impozitului specificMicrointreprinderile NU sunt obligate sa ramana la acest sistem de impunere si in 2023. In ce conditii va trebui depusa D 700?Ultimele articole
Schimbare regim fiscal. Pentru trecerea de la impozit micro la profit trebuie depusa D700 la ANAF in termen de 15 zileInregistrare fiscala la ANAF: Fiscul modifica, printr-un nou Proiect de Ordin, formularele 010, 013, 015, 016, 700Microintreprinderi in 2024: Se poate face trecerea la impozit micro daca firma are un angajat, dar nu cu CIM intreg?Microintreprinderi care trec la plata impozitului pe profit in 2023. Pana cand trebuie depusa D700?Declaratia de mentiuni: Cine NU are obligatia depunerii formularului in 2023?Sfaturi de la experti
Primire sponsorizare in valuta
Intrebare: Un ONG primeste o sponsorizare din partea unei persoane fizice cu domiciliul in Romania. Este corect ca plata sponsorizarii sa se faca in valuta, prin virament bancar, din contul persoanei fizice deschis in valuta in contul ONG,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O firma platitoare de impozit pe profit are vanzare catre un tert care in decursul lunii septembrie devine inactiv. Cum tratez din punct de vedere fiscal vanzarea catre acel tert dupa ce a adevenit inactiv, intrucat factura...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA