Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sinteza principalelor modificari ale noului Cod de Procedura Fiscala

13-Sep-2011
3800
Ordonanta de Urgenta 29 din 31 august 2011 care modifica si completeaza Ordonanta privind Codul de procedura fiscala intra in vigoare incepand cu data de 17 septembrie a.c. Se modifica astfel ordinea de stingere a datoriilor si sunt clarificate mai multe notiuni in ceea ce priveste sediul fiscal secundar, declaratiile de reactivarea a contribuabililor sau anularea debitelor fiscale.

Incepand cu data de 1 octombrie 2012 se va institui un nou cadru al colaborarii dintre autoritatile fiscale din Romania cu autoritatile fiscale din alte state. De asemenea, la aceeasi data intra in vigoare si masura abrogarii contraventiilor la regimul produselor accizabile, cunoscand ca prin OUG nr. 30/2011, acestea sunt reglementate de Codul fiscal.

Prin acest act se modifica ordinea de stingere a obligatiilor fiscale. Noua prevedere normativa are urmatorul cuprins: "La articolul 115 alineatul (1), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii, in ordinea vechimii. In cazul stingerii creantelor fiscale prin dare in plata, se aplica prevederile art. 175 alin. (4^1);".
Ordinea stingerii obligatiilor fiscale este reglementata prin pct. 51 din OG nr. 29/2011, astfel :

"In cazul in care suma platita nu acopera obligatiile fiscale datorate unui buget sau fond, distribuirea in cadrul fiecarui buget sau fond se face in urmatoarea ordine:
a) pentru toate impozitele si contributiile cu retinere la sursa;
b) pentru toate celelalte obligatii fiscale principale;
c) pentru obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a) si b)."
Observam ca prima destinatie sunt debitele cu stopaj la sursa si amintim ca principalele impozite sunt cele aferente salariilor, a caror retinere fara plata este infractiune conform Legii nr. 241/2005, pentru combaterea evaziunii fiscale, ulterior se sting celelalte debite si ulterior accesoriile.

In ceea ce priveste obligatia inregistrarii fiscale, se va pastra obligatia inregistrarii fiscale la autoritatea teritoriala competenta in termen de 30 de zile, de la infiintare, realizarea primului venit, inregistrarea primului salariat, dupa caz, in forma de organizare a contribuabilului, persoana fizica sau juridica. Se modifica astfel definitia sediului secundar care devine un loc prin care se desfasoara integral sau partial activitatea contribuabilului, cum ar fi: birou, magazin, atelier, depozit si altele asemenea. Prin sediu secundar se intelege si un santier de constructii, un proiect de constructie, ansamblu sau montaj ori activitati de supervizare legate de acestea, numai daca santierul, proiectul sau activitatile dureaza mai mult de 6 luni.

Contribuabilii care inregistreaza sediile secundare ca platitoare de salarii si de venituri asimilate salariilor potrivit Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, nu au obligatia declararii acestor sedii potrivit prezentului articol.

De asemenea, in ceea ce priveste declararea inactivitatii sau reactivarea contribuabililor, se retine faptul ca este declarat inactiv un contribuabil care:

a) nu isi indeplineste obligatiile declarative timp de un semestru;
b) se sustrage de la inspectia fiscala, declarand domiciiul fiscal, ce nu permite identificarea;
c) nu functioneaza la domiciliu declarat, fapt constatat de organele fiscale.
"Retinem ca prin declararea inactiva a unui contribuabil se pierde valabilitatea codului de TVA conform ordin ANAF nr 1786/2010, ordin valabil, ceea ce inseamna ca nu se poate deduce TVA de pe factura emisa de acesti contribuabili, iar cheltuiala este nedeductibila", arata Adrian Benta.
Reactivarea contribabililor are loc pentru contribuabilii care :
a) isi indeplinesc toate obligatiile declarative prevazute de lege;
b) isi indeplinesc toate obligatiile de plata;
c) organele fiscale au constatat ca functioneaza la domiciliul fiscal declarat.
Declararea inactivitatii sau reactivarii produce efecte fata de terti, de la data inscrierii in registru, ce va mentiona in mod expres, aceste date. Registrul este unul public ce se va afisa pe site-ul ANAF.

Este modificata si definitia declaratiei fiscale, dupa cum este prevazut la pct. 29 din OUG nr. 29/2011. "Declaratiile fiscale sunt documente care se refera la:
a) impozitele, taxele si contributiile datorate, in cazul in care, potrivit legii, obligatia calcularii impozitelor si taxelor revine platitorului;
b) impozitele colectate prin stopaj la sursa, in cazul in care platitorul are obligatia de a calcula, de a retine si de a varsa impozite si taxe;
c) bunurile si veniturile impozabile, precum si alte elemente ale bazei de impozitare, daca legea prevede declararea acestora;
d) orice informatii in legatura cu impozitele, taxele, contributiile, bunurile si veniturile impozabile, daca legea prevede declararea acestora."

In ceea ce priveste certificatul eliberat de directiile locale, pentru impozite la bugetul local, conform pct. 50 din OG nr. 29/2011, acesta este valabil in luna in care s-a eliberat, cu mentiunea ca, in cazul in care eliberarea s-a efectuat intre data de 25 si sfarsitul lunii curente, atunci certificatul este valabil si in luna urmatoare. Certificatul se va emite in cel mult doua zile lucratoare, de la data solicitarii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Sinteza principalelor modificari ale noului Cod de Procedura Fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016