Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sinteza tuturor facilitatilor fiscale prelungite de OUG 226/2020. Informare ANAF

13-Ian-2021
5427

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleroman informeaza contribuabilii ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 226 din 30 decembrie 2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene publicata in Monitorul Oficial nr. 1332 din 31 decembrie 2020 s-au stabilit urmatoarele:

- se introduc anumite scutiri de TVA, cu drept de deducere, pentru livrari de dispozitive medicale, de vaccinuri, prestari de servicii de vaccinare sau de testare, precum si pentru achizitiile intracomunitare de Remdesivir.

- pana la data de 31 decembrie 2021, automatele comerciale ce functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si de acceptatoare de bancnote sau monede, dupa caz, trebuie dotate cu aparate de marcat electronice fiscale.

- pana la data de 31 martie 2021, nu se vor aplica sanctiuni pentru neconectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale, in vederea transmiterii de date fiscale catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

- prevederile fiscale (OUG 296/2020) privind deductibilitatea integrala, in anumite conditii, a ajustarilor pentru deprecierea creantelor (la calculul impozitului pe profit), precum si cele referitoare la marirea valorii locuintelor care pot face obiectul cotei reduse de TVA de 5% (de la 450.000 lei la 140.000 euro) vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2022.

- a fost reglementat regimul fiscal aplicabil indemnizatiilor de sprijin acordate potrivit art. XV din O.U.G. nr. 30/2020 si art. 3 din O.U.G. nr. 132/2020, in sensul ca acestea nu constituie venituri din desfasurarea activitatii, iar pentru acestea se aplica urmatoarele reguli (vor fi declarate intr-o sectiune speciala a declaratiei unice):

a) calculul impozitului si al contributiilor sociale obligatorii se efectueaza separat fata de veniturile realizate din desfasurarea activitatii (profesii liberale, PFA, II, IF);

b) nu se iau in calcul la verificarea incadrarii in plafonul de 100.000 euro (aplicabil contribuabililor impusi la norme de venit) sau la plafonul de 12 salarii minime brute pe economie (26.760 lei);

c) nu fac obiectul acordarii bonificatiilor stabilite prin legea bugetului de stat.

- persoanele fizice beneficiare ale indemnizatiilor acordate in baza art. XV din O.U.G. nr. 30/2020 care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS) pentru indemnizatiile respective la sistemul propriu de pensii, in cotele prevazute de Codul fiscal.

- pentru indemnizatiile acordate in baza legislatiei (OUG 132/2020, OUG 147/2020) privind acordarea de zile libere parintilor in vederea supravegherii copiilor, NU se acorda facilitati fiscale.

- persoanele fizice beneficiare ale indemnizatiilor acordate potrivit prevederilor art. XI si XV din O.U.G. nr. 30/2020, O.U.G. nr. 120/2020 si O.U.G. nr. 132/2020 nu vor putea dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozit, pentru sustinerea entitatilor non-profit sau pentru acordarea de burse.

- a fost prelungit termenul de depunere a cererii de anulare a accesoriilor (OUG 69/2020) pana la data de 31 martie 2021.

- a fost prelungit termenul de depunere a cererii de esalonare speciala (OUG 181/2020) pana la data de 31 martie 2021.

- a fost prelungit termenul de depunere a cererii de restructurare a obligatiilor fiscale (OG 6/2019) pana la data de 31 martie 2021.

- contribuabilii obligati la plata impozitului specific unor activitati (Legea 170/2016) nu datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculata incepand cu 1 ianuarie 2021.

- a fost prelungit termenul de rambursare TVA cu control ulterior (OUG 48/2020) pana la data de 31 martie 2021.

 

 

Sursa: ANAF

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)

    • Legea 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a introdus si reglementarea conform careia actionarii unor societati pot vota online sau prin corespondenta la Adunarile Generale. Legea nr. 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024. Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016