Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sistare investitii: Amortizarea si scoaterea din evidenta contabila. Implicatii fiscale

25-Oct-2018
13805

Care este tratamentul fiscal si contabil care se aplica unei investitii nefinalizate? Concret, administratorul unei firmei isi construieste un punct de lucru. Pe parcursul anilor 2012-2017 in contul 231 s-au inregistrat facturi cu materiale. In 2018 a stagnat lucrarea din cauza situatiei financiare. Ce se intampla cu soldul debitor al contului 231? Se poate amortiza investitia? Cand poate fi scoasa din evidenta contabila? Acestea sunt intrebarile la care unul dintre specialistii nostri va raspunde in cele ce urmeaza.

Raspunsul specialistului

In cazul descris este vorba despre casarea unei investitii nefinalizate prin receptia si realizarea unei constructii-punct de lucru in cazul acesta.

Din punct de vedere contabil, scoaterea din evidenta a unei investitii nefinalizate se efectueaza printr-un cont de cheltuiala.

Din punct de vedere fiscal, apar probleme in ceea ce priveste TVA.

Avand in vedere faptul ca investitia este nefinalizata, fiind in curs de executie la momentul sistarii, asa cum rezulta din soldul debitor al contului 231 "Imobilizari corporale in curs de executie", fara a fi pusa in functiune, partial sau total, nu poate fi vorba despre o operatiune de casare a unui activ corporal fix, denumit “bun de capital”, din punct de vedere al legislatiei fiscale privind TVA. Din acest motiv, ajustarea sumei TVA deductibile, deduse pe parcursul executarii investitiei, nu poate fi efectuata conform prevederilor art. 305 "Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital".

Conform definitiei de la art. 305 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil din 2016, activelor corporale fixe sunt definite prin art. 266 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal “active corporale fixe reprezinta orice imobilizare corporala amortizabila, constructiile si terenurile de orice fel, detinute pentru a fi utilizate in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru scopuri administrative”.

Incepand cu anul 2016, conform prevederilor pct. 79 alin. (17) din Normele metodologice aprobate prin H.G.nr. 1/2016 de aplicare ale art. 305 "Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital", casarea activelor corporale fixe nu mai obliga persoana impozabila care le detine in patrimoniu sa ajusteze suma TVA deductibila, dedusa, la momentul achizitiei (17) "Casarea activelor corporale fixe care sunt bunuri de capital in conformitate cu prevederile art. 305 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal nu implica efectuarea de ajustari ale taxei deduse". Prin aceleasi punct din norme este definita si notiunea de "casare", drept "operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia, indiferent daca partile componente rezultate sunt sau nu sunt valorificate”.

Anterior anului 2016, ajustarea era obligatorie la casare, daca bunul de capital se afla in cadrul perioadei de ajustare de 5 ani. In acest caz, ajustarea trebuia efectuata pentru perioada in care persoana impozabila nu a utilizat bunul pentru operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile, de exemplu pentru 2 ani, din cadrul perioadei de ajustare de 5 ani, prin raportul 2/5. 

Deci, avand in vedere faptul ca imobilizarea in curs de executie nu a fost receptionata si pusa in functiune astfel incat sa fie inregistrata d.p.d.v. contabil, de exemplu, in debitul contului 212 " Constructii", ajustarea sumei TVA deduse pe parcursul efectuarii lucrarilor se efectueaza conform prevederilor art. 304 alin. (1) lit. c) din Legea 227/2015 deoarece persoana isi pierde dreptul de deducere exercitat anterior, din momentul in care decide casarea investitiei

 "(1) In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri: ....c) persoana impozabila isi pierde sau castiga dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate." Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 78 alin. (6) lit. b) 

"(6) In baza art. 304 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, persoana impozabila realizeaza o ajustare pozitiva sau, dupa caz, trebuie sa efectueze o ajustare negativa a taxei deductibile in situatii precum: … b) alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care nu dau drept de deducere si ulterior alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere, precum si alocarea de servicii neutilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si ulterior alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere;"

In acest caz, se considera ca lucrarile respective sunt alocate realizarii de operatiuni care nu dau drept de reducere.

Totusi, dreptul de deducere poate fi mentinut, fara a fi ajustat, daca se face dovada ca investitia a fost sistata din motive obiective, aspect reglementat prin pct. 67 alin. (17) din normele de aplicare ale art. 297 cu privire la sfera de aplicare a dreptului de deducere:

"In cazul imobilizarilor in curs de executie care nu se mai finalizeaza, in baza unei decizii de abandonare a executarii lucrarilor de investitii, fiind scoase din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, persoana impozabila isi poate pastra dreptul de deducere exercitat in baza art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, indiferent daca sunt sau nu valorificate prin livrarea imobilizarilor ca atare ori dupa casare, daca din circumstante care nu depind de vointa sa persoana impozabila nu utilizeaza niciodata aceste bunuri/servicii pentru activitatea sa economica, astfel cum a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-37/95 Statul belgian impotriva Ghent Coal Terminal NV. Dreptul de deducere poate fi pastrat si in alte situatii in care achizitiile de bunuri/servicii pentru care dreptul de deducere a fost exercitat conform art. 297 alin. (4) din Codul fiscal nu sunt utilizate pentru activitatea economica a persoanei impozabile, din motive obiective, care nu depind de vointa sa, astfel cum a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-110/94 Intercommunale voor zeewaterontzilting (INZO) impotriva Statului belgian. "

Astfel, trebuie analizat daca abandonarea investitiei se datoreaza unei cauze obiective, de exemplu, exproprierea terenurilor pentru extinderea unei autostrazi caz in care nu se efectueaza ajustarea negativa, sau unei cauze subiective, de exemplu, lipsa fondurilor banesti ca urmare a refuzului bancii de a continua linia de creditare, caz in care se efectueaza ajustarea negativa.

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, sunt aplicabile prevederile art. 28 alin. (1) din Codul fiscal conform carora cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii mijloacelor fixe amortizabile, precum si investitiile efectuate la acestea se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor acestui articol.

In acest sens, la pct. 30 din Normele metodologice de aplicare se precizeaza ca:
“Valoarea imobilizarilor necorporale/corporale in curs de executie care nu se mai finalizeaza si se scot din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, in baza aprobarii/deciziei de sistare, precum si valoarea ramasa a investitiilor efectuate la mijloacele fixe concesionate, inchiriate sau luate in locatie de gestiune, in situatia in care contractele se reziliaza inainte de termen, reprezinta cheltuieli nedeductibile, daca nu au fost valorificate prin vanzare sau casare.”

La pct. 29 din Normele metodologice se prevede ca:

"(1) In aplicarea prevederilor art. 28 alin. (17) din Codul fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.

(2) Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului".

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti

  • Calcul rezultat fiscal

    Intrebare: La data de 30.09.2024, se inregistreaza urmatoarea situatie: Total cheltuieli: 2.600.000 lei Cheltuieli considerate nedeductibile: 3.950 lei Venituri din servicii prestate: 2.690.000 lei Venituri din productia de imobilizari...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<

  • Acordare credit unui IFN

    Intrebare: O societatea X doreste sa imprumute un IFN. In afara de autorizare cod CAEN, 6492 "Alte activitati de creditare - finantarea tranzactiilor comerciale si imprumuturi monetare in afara sistemului bancar" mai trebuie sa obtina alte...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Subiectele saptamanii

  • Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii, conform Ordinului 5521/2024

    • Amnistia fiscala care prevede anularea unor accesorii si amanari la plata pentru datornici a fost introdusa prin OUG 107/2024, iar recent a fost publicat in Monitorul Oficial si Ordinul 5521/2024 care contine procedura pe care trebuie sa o urmeze contribuabilii ca sa beneficieze de masuri. Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii Procedura de acordare a amanarii la plata (1) Debitorii isi exprima intentia de a beneficia de anularea unor obligatii bugetare,...» citeste mai departe aici

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, calendarul obligatiilor fiscale pentru luna octombrie 2024. Obligatii fiscale scadente pentru luna OCTOMBRIE 2024 Luni, 7 octombrie Obligatii fiscale: Depunerea declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania Dupa caz, contribuabilii depun: Formularul 010...» citeste mai departe aici

  • Reduceri de toamna de pana la 60% la R&S! Lucrarile explica TOATE modificarile fiscale din acest an

    • Pentru ca ne pregatim deja de un final de an incins din punct de vedere fiscal, venim n ajutorul dumneavoastra si va oferim o serie de oferte de pana la 60% la cele mai important titluri de contabilitate si fiscalitate. Cu ajutorul lor veti reusi sa scapati de amenzile si sanctiunile pentru neconformare date de ANAF si va puteti adapta noilor modificari legislative, care nu sunt putine la numar. Reduceri de toamna de pana la 60% TAXARE 2024. Noutatile Codului fiscal (stick USB) Ne...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016