Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sistemul fiscal testeaza nervii oamenilor de afaceri: 222 de ore irosite pentru 113 plati de taxe

24-Nov-2010
2961

Taxele si impozitele se platesc greu in Romania, procedurile sunt complicate si necesita mult timp, iar impredictibilitatea fiscala ii sperie pe investitori, arata concluziile studiului Paying Taxes elaborat de Pricewaterhouse Coopers si Banca Mondiala. Mai grav este ca situatia fiscala din Romania s-a inrautatit in ultimii 5 ani, iar reformele intarzie sa apara.

Reforma sistemului fiscal din Romania intarzie sa apara

Romania se claseaza pe locul 151 din 183 de economii analizate in cadrul raportului Paying Taxes 2011 realizat de PwC si Banca Mondiala, in usor regres fata de precedenta editie a topului cand s-a clasat pe locul 147.

?Aceasta pozitionare este puternic influentata de numarul mare de plati de taxe si de impozite existente in Romania: nu mai putin de 113 plati pe parcursul unui an, din care 84 se refera la platile aferente contributiilor sociale. Nu exista un sistem electronic de plati functional. Pozitia Romaniei in a doua jumatate a clasamentului nu se datoreaza numai sistemului fiscal din Romania, ci si reformelor fiscale implementate de alte tari?, a declarat Peter de Ruiter, liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica al PwC Romania.

Mai exact, pozitia fiscala a Romaniei s-a inrautatit si ingreunat, in timp ce alte state au facut reforme pentru a usura plata taxelor si impozitelor. Romania a ajuns anul trecut pe ultimul loc din Uniunea Europeana in functie de usurinta cu care o companie isi plateste taxele.

In timp ce oamenii de afaceri din Romania sunt obligati sa realizeze 113 plati de taxe si impozite anual, cei din Suedia realizeaza doar 2.

Numarul de ore necesare pentru conformarea cu legislatia fiscal din Romania a crescut in ultimul an, de la 202 ore anul trecut la 222 de ore in raportul prezentat anul acesta, explica reprezentantii PwC.

Acest lucru se datoreaza in principal introducerii unor reglementari mai anevoioase in ceea ce priveste contractele de munca, precum si noilor reglementari privind plata impozitului pe profit. Pe de alta parte, s-au facut si progrese, mai exact procesul de emitere a facturilor in format electronic, introdus in octombrie 2009, a fost simplificat pentru imbunatatiea procesului de conformare.

"Inca nu vedem reforme in sistemul fiscal din Romania. Colectarea taxelor si impozitelor putea sa fie mult mai ridicata in Romania in anii care au trecut daca sistemul era simplificat", a mentionat de Ruiter.

Rata totala de impozitare a unei compani medii din Romania se plaseaza la 44,9%, peste medie din Uniunea Europeana, de 44,2%, dar sub media mondiala, de 47,8%.
Instabilitatea fiscala, mai grava decat numarul mare de plati de impozite

Impredictibilitatea sistemului fiscal din Romania ii sperie pe oamenii de afaceri si pe investitorii straini mai mult decat faptul ca au de platit multe taxe si acest lucru le ocupa mult timp.

"Predictibilitatea unui sistem fiscal e un aspect important la care se uita oamenii de afaceri. Din pacate, in Romania am vazut schimbari de natura fiscala implementate peste noapte. Este o iluzie sa credem ca nivelul taxelor sau regulile de aplicare nu se schimba, dar este foarte important cum sunt prezentate aceste schimbari si cum sunt implementate", afirma Peter de Ruiter.

Guvernul a decis in iunie 2010 majorare cotei TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%, incepand cu data de 1 iulie 2010, perturband activitatea tuturor agentilor economici.

Oamenii de afaceri consultati de Wall-Street.ro explicau recent ca au renuntat sa mai lucreze cu un buget de venituri si cheltuieli din cauza sistemul fiscal care se schimba de pe o zi pe alta si prefera sa realizeze mai multe scenarii.

O companie nu se poate baza pe sistemul fiscal din Romania, sutinea recent Reinhard Pichler, directorul financiar al Petrom, cea mai mare companie din tara noastra. Pichler nu pledeaza pentru eliminarea taxelor, dar solicita autoritatilor un sistem de impozitare corect si bine pus la punct.

Totusi, companiile din Romania platesc 17 tipuri de taxe in timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 11, iar media globala scade la 9.

Sursa Wall-street.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii

    • Si pentru companiile implicate in transportul de marfa anul 2025 aduce mai multe schimbari. Spre exemplu, au fost amanate sanctiunile pentru nerespectarea cerintelor de transmitere a coordonatelor GPS, pana la 31 martie 2025, oferind astfel mai mult timp operatorilor economici pentru a implementa si testa sistemele necesare. De asemenea, exisa si obligatii legate de dotarea vehiculelor cu sisteme GPS si aplicatii specifice. Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016