
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
La intocmirea situatiilor financiare anuale, aferente anului 2021, persoana care a semnat pentru intocmirea bilantului este angajata a societatii in functia de director economic. Totodata, aceeasi persoana care a intocmit bilantul, are calitatea de administrator. Va rugam sa ne precizati daca bilantul este corect si legal intocmit, aceeasi persoana semnand si pentru administrator si pentru intocmit?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 10-49 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: 4752
Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu:
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T Ghid de raportare corecta
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Nu, situatiile financiare nu pot fi semnate de aceiasi persoana, atat in calitate de director economic cat si de administrator.
Potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) din Legea contabilitatii, contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare. Prin persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director economic sau contabil-sef se intelege o persoana angajata potrivit legii, care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii.
Potrivit prevederilor art. 10 alin. (3) din Legea contabilitatii, contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Art.28 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede urmatoarele:
(10) Situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.
Persoana imputernicita care poate sa indeplineasca functia de director economic sau contabil-sef este acea persoana angajata potrivit legii, care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii.
(11) Situatiile financiare anuale si raportarile contabile pot fi intocmite si semnate de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
(13) Situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.
Astfel, administratorul societatii semneaza bilantul in calitate de persoana care are obligatia gestionarii entitatii, insa bilantul va fi semnat si de contabilul-sef sau directorul economic al societatii, cu atributii privind conducerea contabilitatii, sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, sau de o persoana fizica sau juridica, membra CECCAR, cu care societatea are incheiat un contract de prestari servicii ce include si intocmirea situatiilor financiare.
Potrivit prevederilor art. 72 din Legea 31/1990, obligatiile si raspunderea administratorilor sunt reglementate de dispozitiile referitoare la mandat si de cele special prevazute in aceasta lege.
Asadar, dpdv al prevederilor legale, conducerea contabilitatii nu poate fi efectuata de aceiasi persoana care asigura conducerea si gestionarea entitatii, implicit nu poate semna bilantul in dubla calitate.
Art. 41 din Legea contabilitatii precizeaza:
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
2. nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii prevazute la art. 4 alin. (3), cu privire la:
e) intocmirea, semnarea si depunerea in termenul legal la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice a situatiilor financiare anuale si, dupa caz, a situatiilor financiare anuale consolidate, precum si a raportarilor contabile;
Art. 42
(1) Contraventiile prevazute la art. 41 se sanctioneaza cu amenda, dupa cum urmeaza:
- cele prevazute la pct. 2 lit. e), astfel: cele referitoare la intocmire si semnare, cu amenda de la 2.000 lei la 3.000 lei; cea referitoare la depunerea in termenul legal, cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare, cu amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare, si cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.
Din aceste prevederi legale se intelege faptul ca situatiile financiare anuale sau raportarile contabile semestriale nu se pot semna decat de persoanele prevazute expres in lege, respectiv de catre administrator - in calitate de gestionar suprem al societatii - si de catre persoana indreptatita sa conduca si sa organizeze contabilitatea, respectiv contabilul sef, directorul economic sau alta persoana imputernicita de catre administrator sa indeplineasaca aceasta functie, dar si de persoane inscrise la CECCAR - pe baza de contract de prestari servicii.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
De ce este importanta raportarea financiara integrata?Studiu de caz: Veniturile si cheltuielile inregistrate eronat si efectuarea controlului de fondIn atentia firmelor: se schimba sistemul de taxare la Registrul ComertuluiContraventii si sanctiuni prevazute de Legea contabilitatiiDepunerea situatiilor financiare anuale consolidateUltimele articole
Reglementari contabile intocmite pentru 2022: 6 modificari aduse prin Ordinul 4291/2022Anumite firme trebuie sa depuna, pana pe 2 martie 2023, declaratia de inactivitate in locul situatiilor financiare anualeSituatiile financiare pentru anul 2022 vor putea fi depuse de firme pana pe 31 mai 2023. Ce noutati aduce Ordinul 4268/2022Situatiile financiare pentru anul 2022 pot fi depuse pana pe 31 mai 2023. Ce amenzi risca firmele in caz contrarAmenzile ajung pana la 40.000 lei daca nu este efectuata auditarea situatiilor financiare anualeArticole similare
Factura de livare. SEMNATURA de primireDreptul de a contesta un act administrativ fiscal. Termenul, continutul contestatiei si proceduraIn atentia angajatorilor: De la 1 iulie 2016 se simplifica procedurile de acordare a indemnizatiei si concediului pentru cresterea copiluluiCe amenzi riscam daca nu se depune la termen declaratia de inactivitate?Neconcordantele din Declaratia privind beneficiarii reali pot fi transmise printr-o Informare. Cum arata formularul (Ordinul 380/2021)Ultimele articole
Inspectii fiscale 2023: ANAF a publicat modelul Notificarii de confirmare care va fi trimisa catre persoanele fizice inainte de controlDeclaratia Unica 2023: Persoanele care depun D 212 pentru veniturile din 2022 trebuie sa tina cont de plafonul de 30.600 leiContractele de inchiriere incheiate dupa 1 ianuarie 2023 trebuie inregistrate la ANAF in cel mult 30 de zileDe la 1 ianuarie 2023 vor fi acordate amenzi de pana la 100.000 lei pentru incalcarea normelor privind transporturile de bunuri cu risc fiscalOrdinul 2031/2022: Noua procedura de inregistrare a contractelor de inchiriere a fost publicata in MonitorArticole similare
OUG nr. 98/2020: Sunt PROROGATE cateva prevederi din Legea nr. 75/2020Legea 75/2020: S-au modificat conditiile de eligibilitate pentru beneficiarii programului IMM Invest RomaniaSocietate inactiva. Ce declaratii se depun si ce presupune procedura de radiere?Taxele pentru afacerile din online nu scadAmenzile ajung pana la 40.000 lei daca nu este efectuata auditarea situatiilor financiare anualeUltimele articole
Ministerul Finantelor modifica schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor. Platile granturilor pot fi efectuate pana pe 31 octombrie 2020Sfaturi de la experti
Intrebare: Avem o asociatie non profit (ONG) care doreste sa vanda un mobilier din dotarea unei SRL. Venitul obtinut din aceasta tranzactie se considera venit din activitate economica si se impoziteaza in declaratia 101 sau ramane venit din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Refacturare servicii de inchiriere standuri expozitionale. Tratament TVA
Intrebare: O societate a platit in avans o factura de inchiriere pentru mai multe standuri expozitionale de la o societate din S.U.A., urmand a se face recuperarea costurilor de la societati din Romania care vor participa la targ de vin ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Declaratia 205 in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie transmis la ANAF formularul
Buletin informativ ANAF: 3 noutati fiscale publicate in Monitor la final de ianuarie 2023
Aspecte fiscale care se aplica din 2023 impozitului pe venit si contributiilor sociale
AFLA CUM POTI FACE ECONOMII OPTIMIZAND ARHIVAREA DOCUMENTELOR!