Nedepunerea la timp a bilantului contabil poate atrage sanctiuni semnificative pentru firme, indiferent de dimensiune sau activitate. Depunerea situatiilor financiare anuale este o obligatie legala esentiala pentru transparenta si conformitatea fiscala a unei entitati. In acest articol, explicam care sunt termenele limita si ce amenzi risca firmele care nu respecta aceste obligatii!
Termen depunere bilant 2025
In conformitate cu OMFP nr. 107/2025 referitor la aspectele esentiale privind elaborarea si transmiterea situatiilor financiare anuale si raportarilor contabile anuale catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, termenele de depunere sunt diferentiate in functie de categoria entitatii raportoare.Astfel:
1. Societatile comerciale supuse Legii nr. 31/1990, societatile si companiile nationale, regiile autonome, precum si institutele nationale de cercetare-dezvoltare au obligatia sa depuna situatiile financiare anuale pana la data de 31 mai inclusiv din exercitiul financiar care urmeaza celui pentru care se face raportarea.
2. Celelalte persoane juridice prevazute la art. 1 alin. (1)-(3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, termenul de depunere este mai restrictiv, acestea fiind obligate sa transmita documentele contabile pana la data de 30 aprilie inclusiv din exercitiul financiar urmator celui de raportare.
3. Subunitatile din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, sediile permanente ale persoanelor juridice cu sediul in strainatate, precum si persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania depun situatii financiare anuale la Agentia Nationala de Administrare Fiscala pana la data de 31 mai inclusiv a exercitiului financiar urmator celui de raportare. Fac exceptie subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, sediile permanente ale persoanelor juridice cu sediul in Spatiul Economic European si persoanele juridice straine cu sediul in Spatiul Economic European, care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania.
ATENTIE!
In cazul in care datele mentionate mai sus corespund unor zile nelucratoare, ultima zi de raportare este prima zi lucratoare urmatoare acestora.
Astfel, pentru situatiile financiare aferente anului 2024, termenul de depunere a fost 31.05.2025. Cum aceasta zi a fost nelucratoare (sambata), termenul de depunere a situatiilor financiare a fost 2.06.2025.
De ce te afli pe lista neagra a ANAF?
Comanda ACUM Cartea Neagra a Controlului Fiscal pentru a descoperi solutiile pentru depasirea cu bine a oricarei inspectii fiscale.
Ce se intampla daca nu ai depus bilantul la timp
Daca bilantul contabil nu este depus la termenul stabilit prin lege, firma poate fi sanctionata cu amenda contraventionala, conform prevederilor din Legea contabilitatii nr. 82/1991. Valoarea amenzilor variaza in functie de intarziere si gravitatea faptei, putand ajunge pana la 5.000 lei.Nerespectarea termenelor legale pentru depunerea situatiilor financiare si a raportarilor contabile nu genereaza doar amenzi contraventionale, ci produce efecte adverse complexe care pot afecta serios activitatea operationala si financiara a companiei.
De exemplu, firma poate avea dificultati in obtinerea finantarilor bancare, pot aparea complicatii la accesarea contractelor de leasing pentru achizitionarea de bunuri sa potentiale probleme suplimentare in timpul controalelor fiscale, precum si impedimente in obtinerea certificatelor fiscale necesare pentru diverse operatiuni comerciale.

Examen Consultant Fiscal 2025

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeclararea si plata impozitelor si contributiilor pentru drepturi salariale stabilite prin hotarari judecatoresti, in cazul prescrierii drepturilor Dar, daca perioada pentru care a castigat in instanta drepturile salariale, respectiv 2017 si 2018 este prescrisa, tot trebuie sa depun declaratii rectificative? Multumesc!citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAjustare TVA achizitie utilaj In cadrul unui SRL neplatitor de TVA, implementam un proiect cu finantare nerambursabila, unde achizitionam un utilaj, iar TVA-ul este eligibil. Dupa 6 luni depasim pragul si...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulLichidare societate. Transmitere imobil O firma cumpara in 2021 un imobil (construit in 2020) cu suprafata utila 102 mp (suprafata desfasurata 140 mp) pentru sediul social, in valoare de 545.000 lei (cota Tva 19%), prin...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeclarare RO e-Transport retur produs din UE si cereale transportate pe teritoriul national Societatea din Romania a facut o livrare intracomunitara catre o societate din Bulgaria, a facturat corect, dar a trimis un alt produs decat cel de pe factura. Cand s-a constatat...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulVanzare titluri de participare Un SRL platitor de impozit pe profit ( A ) detine in alte SRL-uri platitoare de impozit (B,C...) pe profit parti sociale - mai mult de 10% si pe o perioada mai mare de 1 an si...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
De asemenea, daca firma nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege, ea poate fi declarata inactiva fiscal de catre ANAF.
Cuantum amenda pentru nedepunere bilant
Amenzile contraventionale pentru contribuabilii care nu depun la timp situatiile financiare anuale sunt prevazute in art 41-42 din Legea contabilitatii nr. 82/1991.Astfel:
1. Contribuabilii care NU depun deloc situatiile financiare anuale risca o amenda intre 2.000 lei si 5.000 lei.
2. Contribuabilii care nu depun situatiile financiare in termenul legal pot fi sanctionati cu amenda:
- de la 300 lei la 1.000 lei - daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare
- de la 1.000 lei la 3.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare
- de la 1.500 lei la 4.500 lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.