Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Situatiile financiare pentru anul 2022 vor putea fi depuse de firme pana pe 30 mai 2023. Ce noutati aduce Ordinul 4268/2022

10-Ian-2023
41889
Situatiile financiare pentru anul 2022 vor putea fi depuse de firme pana pe 30 mai 2023. Ce noutati aduce Ordinul 4268/2022
Conform Ordinului 4268/2022, termenul limita pentru depunerea situatiilor financiare pentru anul 2022 este data de 30 mai 2023. Prin noua lege se introduce raportarea distincta a mai multor informatii.


Ordinul nr. 4.268/2022 al ministrului finantelor privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 22 din 9 ianuarie 2023.

Situatii financiare in 2023

Pentru depunerea situatiilor financiare din 2022 firmele au ca termen limita data de 30 mai 2023.

Atentie! In cazul ONG-urilor termenul limita este data de 2 mai 2023.

Fata de informatiile raportate la data de 31 decembrie 2021, prin OMF 4268/2022 se reglementeaza raportarea distincta a urmatoarelor informatii:

-Identificatorul entitatii juridice, raportat prin intermediul formularului de Bilant/Situatia activelor datoriilor si capitalurilor proprii (Codul LEI).


Acesta va fi completat daca entitatea dispune de un cod LEI.

Codul LEI reprezinta „identificatorul entitatii juridice” (Legal Entity Identifier), un cod de referinta format din 20 de caractere pentru identificarea unica a entitatilor distincte din punct de vedere juridic care se angajeaza in tranzactii financiare si datele de referinta asociate si care se bazeaza pe standardul ISO 17442 elaborat de Organizatia Internationala de Standardizare.

-cheltuielile privind consumul de gaze naturale, in cadrul cheltuielilor privind utilitatile;

-cheltuielile cu impozitul pe profit, respectiv veniturile din impozitul pe profit, rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit.

Mentionam ca prin OMF nr. 4268/2022 a fost completata Procedura aprobata prin OMFP nr. 450/2016, in sensul ca prevederile acesteia sa se aplice si in cazul depunerii situatiilor financiare anuale consolidate.

Conform Referatului de aprobare a actului normativ, la intocmirea Ordinului s-a avut in vedere tipul raportarii contabile pe care trebuie sa o intocmeasca operatorii economici, respectiv situatii financiare anuale sau raportari contabile anuale.

Urmeaza sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale:

 -persoanele juridice aflate in lichidare, potrivit legii; 

-subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European; 

-entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, in conditiile prevazute de Legea contabilitatii; 

-entitatile care aplica reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici