Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Situatiile financiare sunt gata. Cine le semneaza? - apr. 2008

17-Mai-2008
3725

Problema fiscala


Timp de foarte multi ani, administratorii societatilor comerciale au semnat situatiile financiare anuale. Anul 2007 a adus insa modificari semnificative in aceasta privinta. Cine semneaza acum situatiile financiare?

1. Organizarea si conducerea contabilitatii

Contabilitatea se organizeaza si se conduce intr-una dintre urmatoarele modalitati:

  •  intern, adica in compartiment distinct. Compartimentul este condus de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare. In acest caz, raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine acestor persoane de conducere impreuna cu personalul din subordine;

  •  extern, pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii. Aceste contracte se incheie cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. In acest caz, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestor persoane, potrivit legii si prevederilor contractuale.

2. Mentiunile privind semnatarul

Corespunzator celor doua posibilitati de organizare si conducere a contabilitatii, situatiile financiare anuale au inscrise clar numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, persoana autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania), precum si numarul de inregistrare in organismul profesional, daca e ste cazul.

3. Deci?

Asadar, pentru semnarea situatiilor financiare aferente anului 2007 vi se aplica una dintre urmatoarele variante:

a) Cazul in care in compania dumneavoastra exista cel putin un salariat cu studii superioare economice (director economic, contabil-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie)

In aceasta ipoteza, acest salariat are dreptul de a semna situatiile financiare, nefiind obligatorie incheierea de contracte de prestari de servicii cu persoane fizice sau juridice membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Se pune problema ce a dorit legiuitorul sa spuna prin sintagma "alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie". Este vorba despre orice persoana, indiferent de denumirea postului acesteia, care indeplineste si/numai functia de conducator al compartimentului de contabilitate. Fara indoiala, economistul cu studii superioare, daca indeplineste si functia de conducator al compartimentului de contabilitate, are capacitatea de a semna situatiile financiare. La fel, administratorul caruia i s-a incredintat, prin intermediul contractului de administrare, si functia de conducator al compartimentului de contabilitate.

b) Cazul in care in compania dumneavoastra nu exista persoane cu studii superioare economice

In aceasta situatie, pentru intocmirea situatiilor financiare aveti obligatia sa incheiati contracte de prestari de servicii cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre C.E.C.C.A.R. Trebuie subliniat ca numai expertii contabili au dreptul de a semna situatiile financiare, nu si contabilii autorizati. Acestia din urma au doar posibilitatea de a pregati lucrarile pentru intocmirea situatiilor financiare.

Acte normative aplicabile:
Art. 10 din Legea contabilitatii nr. 82/1991
Punctul 266 alin. (2) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016