
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
In analiza de mai jos, o firma aflata in stare de insolventa are de achitat catre un furnizor transe de sume restante din 2014.
Vom vedea cum se plateste TVA-ul in acest caz.
Iata raspunsul specialistului!
Conform prevederilor de la art. 2 alin. (1) lit. c) din OG nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea si plata TVA, care se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
>> ANAF organizeaza Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA.
Informatiile cuprinse in acest registru sunt publice potrivit legii si se afiseaza pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa https://www.anaf.ro/RegPlataDefalcataTVA/.
La art. 3 alin. (3), (4) si (5) din aceeasi lege se prevede ca, persoanele inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care aplica mecanismul plati defalcate a TVA au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii din contul de TVA, cu exceptia operatiunilor efectuate cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar.
Pentru determinarea TVA care se plateste in contul de TVA al furnizorului/prestatorului, in cazul platii partiale a contravalorii livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, precum si in cazul platii unui avans, fiecare plata se considera ca include si TVA aferenta care se determina prin aplicarea procedeului sutei marite, respectiv 19 x 100/119, in cazul cotei standard, si 9 x 100/109 sau 5 x 100/105, in cazul cotelor reduse. Beneficiarii care platesc partial o factura in care sunt inscrise operatiuni supuse mai multor cote de TVA si/sau mai multor regimuri de impozitare sunt obligati sa aloce sumele platite cu prioritate pentru operatiunile supuse regimului normal de taxare, in ordinea descrescatoare a cotelor.
Prin exceptie, in cazul in care contractul/clientul mentioneaza ca suma va fi alocata unei anumite parti din factura, beneficiarul va aloca in acest sens suma platita.
Prevederile mai inainte mentionate nu se aplica:
a) in situatia in care plata nu se efectueaza direct de beneficiar catre furnizor/prestator;
b) in situatia in care plata se efectueaza in natura;
c) in situatia in care plata se efectueaza prin compensare;
d) in situatiile prevazute la art. 14 alin. (1) si art. 15 alin. (5);
e) in cazul finantarii acordate de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare prin preluarea creantelor.
Prin urmare, plata facturii catre furnizorul respectiv se va face, astfel:
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Conform OMFP 1802/2014, avem obligatia evaluarii creantelor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. O societate factureaza chirie spatiu, negociata in euro (conform contract) si facturata in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Din punctul de vedere al legislatiei privind oligatia de a utiliza AMEF, care este tratamentul pentru servicii prestate catre persoane fizice neinregistrate fiscal (de ex. taxa participare eveniment), in urmatoarele situatii: 1....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<