Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Societate cu doi asociati: Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile

18-Mar-2019
2117

"Intrebare: 1. Cum interpretati prevederile art. 40 2 alin. (5) coroborat cu art. 40 1 pct. 4. din Codul fiscal, in sensul ca o societate comerciala romana cu 2 asociati persoane fizice 40%/60% aplica limitarea deductibilitatii cheltuielilor cu dobanzile pentru imprumuturi/leasinguri/etc. de la terti?

2. In cazul in care exista cheltuieli cu dobanzile si diferentele de curs reportate din anii anteriori care depasesc plafonul deductibil in 2018, precum si cheltuieli din anul 2018 care ar trebui reportate deoarece si acestea depasesc limitele, cum se va efectua deducerea? Vor fi deduse intai partial cheltuielile reportate cele mai vechi - FIFO? Sau se va deduce partea din cheltuielile curente (2018) - FIFO, urmand sa se reporteze diferentele din istoric?"

Raspunsul specialistului

Intrebarea 1

Noile reguli privind recunoasterea cheltuielilor cu dobanzile la imprumuturi, valabile de la data de 01.01.2018, stabilesc ca acestea sunt recunoscute in totalitate daca operatiunea se deruleaza intre doua entitati romane, in conditii reale de piata, adica nu fac parte dintr-un grup consolidat in scopuri de contabilitate financiara, asa cum este definit acesta la art. 40 indice 1 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare.

In cazul in care entitatea care inregistreaza cheltuieli cu dobanzile nu are nicio intreprindere asociata si niciun sediu permanent, cheltuielile inscrise in evidenta contabila se pot deduce integral, indiferent ca sunt in valuta sau in moneda nationala.

Dumneavoastra solicitati un raspuns legat de aplicarea deductibilitatii cheltuielilor cu dobanda in cazul in care societatea are doi asociati care detin mai mult de 25% din capitalul social.

Art. 40 2, alin. (5) din Codul fiscal arata:


Prin exceptie de la alin. (1) si (4), in cazul in care contribuabilul este o entitate independenta, in sensul ca nu face parte dintr-un grup consolidat in scopuri de contabilitate financiara, si nu are nicio intreprindere asociata si niciun sediu permanent, acesta deduce integral costurile excedentare ale indatorarii, in perioada fiscala in care acestea sunt suportate, iar art.40 1,pct.4) din

Codul fiscal defineste intreprinderea asociata, astfel:

4. intreprindere asociata - oricare dintre urmatoarele situatii:
a) o entitate in care contribuabilul detine direct sau indirect o participatie, si anume drepturi de vot sau detineri de capital in proportie de 25% sau mai mult, sau are dreptul sa primeasca 25% sau mai mult din profitul entitatii respective;
b) o persoana fizica sau o entitate care detine direct sau indirect o participatie, si anume drepturi de vot sau detineri de capital in proportie de 25% sau mai mult intr-un contribuabil, sau are dreptul sa primeasca 25% sau mai mult din profitul contribuabilului;
c) in cazul in care o persoana fizica sau o entitate detine direct sau indirect o participatie de 25% sau mai mult intr-un contribuabil si in una sau mai multe entitati, toate entitatile in cauza, inclusiv contribuabilul, sunt considerate intreprinderi asociate.

Asadar, potrivit prevederilor art. 40 indice 1, lit. b) din Codul fiscal, "o persoana fizica sau o entitate care detine direct sau indirect o participatie, si anume drepturi de vot sau detineri de capital in proportie de 25% sau mai mult intr-un contribuabil, sau are dreptul sa primeasca 25% sau mai mult din profitul contribuabilului" reprezinta o intreprindere asociata.

In acest caz, daca aveti imprumuturile obtinute de la persoane afiliate, asa cum sunt definite mai sus, sunt aplicabile prevederile art. 40 indice 2 din Codul fiscal, adica dobanzile cumulate de la toate imprumuturile primite care depasesc echivalentul in lei a 200.000 euro in perioada pentru care se calculeaza impozitul pe profit se vor deduce limitat. Cursul la care se stabileste valoarea este cel comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal, dupa caz.

Pentru calculul deductibilitatii cheltuielilor s-a introdus notiunea de "cost excedentar al indatorarii", adica suma cu care cheltuielile cu dobanzile (dobanzile aferente creditului si cele pentru imprumuturile de la asociati) cu diferentele de curs aferente acestor cheltuieli si alte cheltuieli legate de imprumut, depaseste veniturile din dobanzi si alte venituri echivalente, din punct de vedere economic, pe care le primeste societatea.

Limitarea se face la plafonul fix de 200.000 euro.
Asadar, in situatia descrisa, cheltuielile cu dobanzile aferente creditelor bancare, leasingului financiar si pierderile din diferentele de curs valutar, vor fi deductibile limitat la determinarea rezultatului fiscal, dupa cum se precizeaza la prevederilor art. 40 indice 2 din Codul fiscal.

Intrebarea 2

Cheltuielile care depasesc limita deductibila de 200.000 euro sunt recunoscute (deduse) esalonat in perioada fiscala in care sunt suportate, pana la nivelul a 10% din baza de calcul stabilita conform algoritmului prevazut la alin. (2) al art. 40 indice 2.
Baza de calcul se determina astfel:
– se face diferenta dintre toate veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile,
– din ceea ce s-a obtinut, se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, costurile excedentare ale indatorarii si amortizarea fiscala.

Initial, se recunosc cheltuieli in suma de 200.000 euro, in echivalent lei si apoi se mai deduce, in plus, o cota de 10% din baza de calcul prezentata.

Veniturile neimpozabile sunt cele definite la art. 23 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, iar amortizarea fiscala se preia din registrul de evidenta fiscala, asa cum se procedeaza si la calculul impozitului pe profit.

Limitarea se face la plafonul fix de 200.000 euro si nu se mai tine cont de marimea dobanzii prevazute in contractele de imprumut, daca, potrivit prevederilor art. 11 din Codul fiscal si ale pct. 5, alin. (11) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, persoana care acorda imprumutul o face tinand cont de pretul pietei, adica daca ar acorda acest imprumut in aceleasi conditii si unei alte persoane independente.

Costurile indatorarii reprezinta cheltuiala reprezentand dobanda aferenta tuturor formelor de datorii, alte costuri echivalente din punct de vedere economic cu dobanzile, inclusiv alte cheltuieli suportate in legatura cu obtinerea de finantare potrivit reglementarilor legale in vigoare, cum ar fi, dar fara a se limita la acestea:
– plati in cadrul imprumuturilor cu participare la profit, (cont 668)
– dobanzi imputate la instrumente cum ar fi obligatiunile convertibile si obligatiunile cu cupon zero (cont 666)
– costul de finantare al platilor de leasing financiar (cont 666)
– dobanda capitalizata inclusa in valoarea contabila a unui activ aferent (cont 666) sau
– amortizarea dobanzii capitalizate
– sume calculate pe baza unui randament al finantarii in temeiul normelor privind preturile de transfer acolo unde este cazul,
– dobanzi nationale in cadrul unor instrumente financiare derivate sau al unor acorduri de acoperire a riscului aferente imprumuturilor unei entitati,
– anumite castiguri si pierderi generate de diferentele de curs valutar la imprumuturi si instrumente legate de obtinerea de finantare, (conturile 665 si 765 aferente imprumuturilor)
– comisioane de garantare pentru mecanisme de finantare (din contul 668)
– comisioane de intermediere si costuri similare aferente imprumuturilor de fonduri (sume din contul 622 si 627 aferente imprumuturilor de fonduri);

Prevederile referitoare la deductibilitatea dobanzilor, aplicabile incepand cu data de 1 ianuarie 2018, modificate ulterior pentru anul 2019, nu exclud creditele obtinute de la institutiile financiare, chiar si in conditiile in care imprumuturile obtinute de la persoanele afiliate nu au prevazute dobanzi.

In conditiile in care baza de calcul are o valoare negativa sau egala cu zero, costurile excedentare ale indatorarii sunt nedeductibile in perioada fiscala de referinta si se reporteaza. Costurile excedentare ale indatorarii care nu pot fi deduse in perioada fiscala de calcul se reporteaza, fara limita de timp, in anii fiscali urmatori in aceleasi conditii de deducere.

Se exclud din domeniul de aplicare costurile excedentare ale indatorarii rezultate din imprumuturi utilizate pentru finantarea unui proiect de infrastructura publica pe termen lung care are scopul de a furniza, de a imbunatati, de a opera si/sau de a mentine un activ de mari dimensiuni, considerat a fi de interes public general, daca operatorii de proiect sunt inregistrati in Uniunea Europeana, iar costurile indatorarii, activele utilizate in scopul proiectului si veniturile inregistrate de operatorii de proiect provin din/sunt in Uniunea Europeana. Excluderea ia in considerare atat veniturile din dobanzi si alte venituri echivalente din punct de vedere economic dobanzilor, cat si cheltuielile reprezentand dobanzi si alte costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic,aferente unor proiecte de infrastructura publica pe termen lung.

Normele de aplicare a art. 40 2 prezinta un exemplu de calcul a nivelului deductibil al cheltielilor cu dobanzile.

Alin. (7) al art. 40 2 prevede:

Costurile excedentare ale indatorarii care nu pot fi deduse in perioada fiscala de calcul in conformitate cu alin. (1) se reporteaza, fara limita de timp, in anii fiscali urmatori in aceleasi conditii de deducere, conform prezentului articol. Dreptul de reportare al contribuabililor care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare se transfera contribuabililor nou-infiintati, respectiv celor care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate, dupa caz, proportional cu activele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare. Dreptul de reportare al contribuabililor care nu isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferata ca intreg, se imparte intre acesti contribuabili si cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta.

Chiar daca nu se specifica clar, deducerea se face in anii urmatori, in ordine cronologica, asa cum se reporteaza in anii urmatori si pierderea fiscal iar informatiile respective se preiau din registrul de evidenta fiscala, intocmit potrivit dispozitiilor art. 19, alin. (7) din Codul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Societate cu doi asociati: Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile":
Rating:

Nota: 3.83 din 3 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!‚Äč

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • MFP intra in actiune: ANAF, reorganizata din temelii (Proiect de Hotarare)
  • Ministerul Finantelor Publice a publicat un Proiect de Hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr.520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Proiectul de Hotarare publicat marti-18 februarie – vine in aplicarea masurilor aprobate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2020 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii ANAF. De asemenea, se doreste continuarea unei restructurari mai...» citeste mai departe aici

 • ANAF modifica Formularul 120. Cum arata Declaratia 120 (proiect de Ordin)
  • Formularul 120 – Decontul privind accizele va fi modificat, potrivit unui proiect de Ordin pentru modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr.3386/2016 pus in dezbatere publica de ANAF. In referatul de aprobare a proiectului de Ordin pentru modificarea OPANAF nr.3386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" si 120 "Decont privind accizele" se arata ca unele modificari se impun ca urmare a OUG 114/2018. “Prin Ordonanta...» citeste mai departe aici

 • Contabilitatea in partida simpla. Norme generale si registre obligatorii
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un nou ghid oficial cu privire la utilizarea documentelor financiar-contabile si intocmirea raportarilor anuale. Ghidul se adreseaza persoanelor fizice si asocierilor fara personalitate juridica si persoanelor juridice romane care au obligatia de a conduce contabilitatea in partida simpla sau in partida dubla. CONTABILITATEA IN PARTIDA SIMPLA Conform ghidului lansat de ANAF, categoriile de persoane care aplica reglementarile contabile...» citeste mai departe aici

 • Evaziune fiscala in Romania. Cum sa eviti acuzatiile si urmarile legale pe care acestea le implica (ghid de aparare)
  • Evaziunea fiscala este o infractiune si se pedepseste cu amenda sau chiar cu inchisoarea in Romania. Poti scapa de acuzatiile de evaziune fiscala si urmarile legale pe care acestea le implica in 2020 cu ajutorul unor strategii profesioniste. Legea nr. 129/2019, privind prevenirea si combaterea spalarii banilor cu efecte de la 1 ianuarie 2020, aduce numeroase obligatii pentru societatile comerciale pe care trebuie sa le indeplineasca neaparat pentru a evita amenzile. Evita acuzatiile de evaziune...» citeste mai departe aici

 • Obligatii declarative si de plata privind CASS
  • Care sunt obligatiile declarative si de plata privind CASS, in cazul unei persoane fizice autorizate, si in ce situatii trebuie completata Declaratia Unica? Raspunsul la aceste intrebari il veti gasi in cele ce urmeaza, plecand de la urmatoarea situatie: Un PFA care isi incepe activitatea pe data de 15.11.2019 realizeaza venit net de 13.000 lei pentru perioada 15.11.2019-31.12.2019. Contributia de sanatate o datoreaza pentru perioada de activitate: 2.080 lei x 2 luni x 10% = 416 lei...» citeste mai departe aici

 • Raportul de evaluare pentru stabilirea bazei impozabile. Prevederi legale
  • O societate are un raport de evaluare intocmit la 31.12.2019, pe acesta fiind inscrisa valoarea impozabila estimata a unei cladiri. Se inregistreaza in contabilitate valoarea impozabila? Care sunt prevederile legale privind valoarea impozabila a unei cladiri? Raspunsul il ofera consultantul fiscal, Irina Dumitrescu, care ne arata ca raportul de evaluare prin care se stabileste valoarea impozabila nu se inregistreaza in contabilitate. Acesta s-a intocmit pentru a fi depus la organele fiscale...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016